Dierka na koži pod krkom u bábätka
Maminky, este raz chcem sa spytat, ci mate niektora skusenosti.
Ked mal drobcek asi tyzden-dva, nasla som mu v oblasti klucnej kosti pod krkom taku dierocku, postlacala som okolie a vyslo odtial celkom dost akoby bieleho hnisu. Od doktorky sme dostali ichtiolovu masticku, ale ani po zopar mesiacoch sa to nezacelilo a ked prstami prejdem po okoli, stale vybehne trosku bieleho. Pri inej prilezitosti som to ukazala na detskej chirurgii, ale chirurg len mavol rukou, ze to nic nie je len daky pupacik (to bolo este nazaciatku a myslela som, ze mastickou vyliecime, tak som sa nehadala).
Viete mi povedat co by to mohlo byt?
Pogooglila som a pravdepodobne to vyzera na lateralnu krcnu cystu, v podstate akoby podkozny kanalik po boku krku, od uska az po klucnu kost a po ceste cysta . Na slovenskom internete je toho minimum, vacsinou sa spomina medialna krcna cysta (cez stred krku). Po anglicky sa ta lateralna krcna cysta preklada ako branchial cleft cyst, v pripade kanalika aj teda branchial cleft sinus alebo fistula. Ako som sa docitala, ide o velmi raritny defekt pri vyvoji v 4-6 tyzdni v maternici (1:40tis), ktory sa riesi operacne. Po ceste je ale tvarovy nerv a tiez velka tepna/zila. Rovnako, ak sa kanalik ci cysta uplne nevyberie, cele sa to moze vratit. Preto som chcela tiez vediet, ci ste pripadne niektora nieco take musela riesit, ci to zvladaju a v akej miere aj doktori tu (kedze pri jednoduchej matematike je na Slovensku nieco len cez 100 ludi s tymto defektom).
Stale v kutiku duse verim, ze sa s mojou google diagnostikou mylim, ale zial, zaroven som uz zmierena ze nas caka neprijemny kolotoc. Dopredu dakujem za kazdu odpoved, pripadne postrehy ze co ine by to mohlo byt...kludne aj cez sukromne spravy.
V najblizsej poradni, zajtra, to samozrejme chcem konzultovat s doktorkou.

@domi187 povedali mi, ze nie.. Aj tak co by s tym robili, vyberať to nebudú pokiaľ to nerobi problémy
@euie ďakujem, si milá, ide zachvilku pod narkozu, uz cakame, budu jej to cistit ☹
@zuzanacoci určite daj vediet, moc drzime palce
@luciaschillerova
@zuzanacoci
@euie baby, mame to našťastie za sebou. Trvalo to 1h15m,vybrali to cele nakoniec, poslali na histologiu a uvidime. Budeme tu minimálne do pondelka nonstop napojena na infuzky kvoli atb, v pondelok sa uvidí aka bude rana. Tolko trapenia, hrozne zle znasala anestezu a plus vyse 10h bez kojenia co je inak casto nacucnuta.. No hroza ☹ uvidime co nas este čaká. Ďakujem, ze na nas myslite.
@domi187 aj teba som chcela vyssie oznacit a oznacila som seba 🤦♀️😂
@zuzanacoci 😘
@zuzanacoci oj, silno drzim palce nech sa to rychlo zahoji a nech je dobre!
@euie ďakujem 😊 snad ano.
@zuzanacoci nevadi ... juj moja dali ste to 🙏🏻 Aj my sa kojime ... dufam ze moj s tym nebude mat problem 😥 mozes mi napisat tvoj fb do spravy prosim? Rada by somsa ta spytala zopar veci
Ahojte kocky, tak sa po dlhsej dobe hlasime aj my.. :-/ akurat sme na ceste na Kramare.. Maly od juna tretie atb, vo fistule stale masivne premnozeny zlaty stafylokok a ani jedny atb nezabrali. Dr z ORL mi do telefonu povedal zatial len tolko, ze ho chce vidiet a mam zvazovat operaciu.. :-/ tak ideme, s velmi zmiesanymi pocitmi.. 🙄
@scamp85 drzte sa ☹ dobre bude, v najhorsom ho zoperuju.. Aj nasa bola ked mala 17m, ja ken dufam, ze s tym uz bude pokoj. Jazvu ma stale obrovsku, viditeľnu, no je to len kozmeticka chybicka. Drzim vam palce. 😊
@zuzanacoci zas mam oneskoreny reakcny cas 🙈 skoncili sme "zaujimavo". V piatok nas otocili do BA znova s tym, ze mu spravia fistulografiu. Prisli sme, kanyla mu nechcela ist dnu. Potom sme sli na RTG, tam prisli asi 4 zaucajuci sa studenti, nejaka zvlastna pani Dr. nechala zavadzanie kontrastnej latky na nich.. Samozrejme neslo to, maly rucal ako tur (a to on zvykne plakat az ked ho uz ozaj nieco boli, inak sa len strasie a nevyda ani hlasok) a pani Dr. len od stola studentke vravi, nech tlaci kontrastnu latku dalej, cista katastrofa.. Potieklo im to kade tade, len nie tam, kam malo, takze nevieme nic nove 🤷♀️ ale teda zhodnotenie pani primarky Jovankovicovej, ze s tym bude mat problem cely zivot, ze je to lepsie dat von teraz ako neskor, bude mensia jazva a ze troje ATB bral uplne zbytocne, lebo tak hlboko v tele stafylokoka nezabiju :-/ a tak 26.10.nastupujeme a 27.ho chudaka rezu s tym, ze nevieme kam to az ide, ale pravdepodobne pojde von aj mandla. Mam dost obavy, ci robim dobre, ale snad bude fajn. Pytala som sa este ako casto taketo nieco riesia, ze maju tak 1-2 deti mesacne, tak som rada, ze to nie je aspon jedno dieta za polrok a maju aku taku prax. Zuzi mohla by som ta poprosit, ci by si mi mohla odfotit tu jazvu? Vobec nemam predstavu ako to potom vyzera. A ako rychlo sa jej to zahojilo? A ako to zvladala? Citala som, ze narkozu nie moc dobre, ale skor sa bojim tych dni potom 😬 prikladam foto salamistu s kanylou v krku ❤️
@scamp85 chudatko, ako ho tam trapili ☹ odfotim Ti zajtra jazvu,teraz uz malinka spi. No u nas bol povod inde, histologia ok, ziadnu bakteriu nenasli, bola to branchialna cysta. A tiez povedali, ze ak by to znova narastlo, budu to musiet riesit az cez hrdlo. Zajtra poslem fotky.
@scamp85 posielam fotku v sukr. sprave
Ahojte kocky, tak mame prave po 🙄 operacia dve hodiny, po hodine ma volali na salu, ze fistula je uz sice vonku, ale taha sa to az do mandle, takze mandla musela ist tiez von. Este spime, usta ma po intubacii ako havajsky bubennik, uvidime co bude, ked sa preberie. Ale som stastna, ze je to uz za nami. 🙏
@scamp85 no hlavne, ze uz mate po 🙏 mne tak velmi odlahlo ked som si ju mohla z operacnej saly zobrat. A toto nam tiez hovorili, ze ak by cysta znova narastla tak to ide od mandli, od jazyka takže by ju znovu operovali. Drzte sa a prajem skoré zotavenie. 😊
Ahojte kocky, to by som nebola ja, keby mi to netrvalo, kym konecne odpisem 🙈 Tak to zhrniem cele dokopy 😊 Operacia 27.10., ked sa zobudil bolo vsetko fajn, aj papal. Noc bola tiez super, o 5 rano mu ale zabudli dat lieky od bolesti, tak bolo rano velmi bolestive. To iste sa zopakovalo dalsie rano.. 🙄 Po liekoch mu uz bolo super a vo stvrtok 29.10.nas hned rano pustili chvalabohu domov. Do soboty este dostaval od bolesti Nurofen, potom ho uz nepotreboval a teda co som sa velmi divila, tak sa ani raz nestazoval, ze by ho bolel zvonka krk a od tej soboty uz ani rana v hrdle, fungoval ako keby nic. Jediny boj bolo preliepanie rany kazdy druhy den az do kontroly. Vcera 9.11.sme boli na kontrole, hrdlo ok, rana na krku tiez, uz len natierat kremom na jazvy a zajtra moze do skolky 🤷♀️ Ako som sa strasne bala, tak to nakoniec nastastie islo dobre. Deti to zvladaju ozaj neskutocne 🙏 Pripajam aj fotky ako to vyzeralo do kontroly pod krycim leukoplastom a ako to vyzeralo vcera po uplnom odkryti.
@scamp85 chlapček odvážny, nech uz s tym nemate ziadne problemy 🙏 a je stale zdravy ✊🍀😊
@zuzanacoci dakujeme Zuzi, napodobne a uz ziadne dalsie operacie 🤞
Ahojte, skusim sa zapojit do tejto starej diskusie. Prosim vas, mamicky co ste to riesili a vase deticky boli na operacii, ako to hodnotite takto po tych par rokoch? Vsetko v poriadku? Nemate ziadne komplikacie? Ako to vyzera? Operaciou sa kompletne uzavrie aj tak dierka?
Mam 4-mesacneho synceka, od narodenia mal na krku dobku, z ktorej vytekala cira tahava tekutina (trosku), ale myslela som si ze je to kozna zalezitost, lebo ved tych maju babatka neurekom, takze som tomu nevenovala extra pozornost. Teraz ako podrastol a nezmizlo to som si vsimla, ze je to realne dierka. V pondelok mame poradnu, takze si to prejdem s pediatrickou a vypytam rovno papier na ORL, ale teda chcem byt pripravena na vsetko co nas caka a mat cas si to s manzelom premysliet. Som zvedava, co nam na to povedia, lebo zatial mam informacie len z internetu a teda nebolo lahke najst co to vlastne je. Najviac mi pomohla asi tato vasa konverzacia, na zaklade ktorej som sa dopatrala aj k nejakym lekarskym studiam, ale kedze je uz starsia tak ma zaujima aj ako su vase deticky na tom teraz po takom case.
@padmeamidala moja už má 6r, ( operovali ju ako 17m) , vidieť jazvu, ale bledne, nič co by si človek všimol pri letmom pohľade. My sme ju dali operovať až keď sa jej to zapalilo a napuchlo. Keby to bola stále len dierka, operovať by som ju nedala.
@zuzanacoci dakujem z info. A teda od vtedy s tym uz nema ziadne problemy? Proste to vybrali a hotovo? Asi aj zalezi, ktora verzia tej fistuly to je ako som citala tuto vyssie, ci to odporucaju vyberat alebo nie... no som zvedava co nam povedia, nachystam si na doktorku otazky. Celkom ma to vyplasilo, tak zistujem. Aj ta operacia, narkoza a pod...
@padmeamidala odvtedy je zatiaľ pokoj , nič. Ale upozornili ,že to môže znovu narásť. Vtedy mi doktor vravel,že sa im zdá, že vybrali všetko, že to bolo ohraničené. Uvidíme. Vám želám veľa šťastia a dobré rozhodnutie 🙂
@zuzanacoci ďakujem veľmi pekne, aj za všetky info. A super, že s tým nemáte problémy, nech vám to vydrží 🙂
@padmeamidala ahojky, ja som ta prave nasla v mailoch 😀 u nas je tiez klud, uz takmer nie je vidiet ani jazvu, kto nevie, tak netusi, ze mu nieco na krku rezali. Podstatne je, aby to vybrali uplne cele, vtedy sa to neobnovi. Ak by ostal co i len kusok, fistula sa spravi znova (potvrdene zo skusenosti na vlastnej kozi, na uchu sa mi obnovila, lebo chirurg nevedel co robi)
@scamp85 ahoj, dakujem za reakciu, tiez to vidim len ked skontrolujem maily 😀. Vdaka aj za info, nas caka buduci piatok najskor vysetrenie u detskeho chirurga, pediatricka to poznala a poslala nas k nemu, pozna ho. Ze by mal urobit sono a zistit pokial to siaha a ze podla toho ak bude treba nas posle dalej Kramare. Takze nervicky este do buduceho piatku, ze vlastne nevieme ake to ma. Dufam v najlepsie. Popravde sa najviac bojim samotnej operacie, ci neposkodia nervy, tepnu, hocico... ale teda to uz velmi prebieham, este nemame za sebou ani vysetrenie. A este je malinky tak dufam, ze to nebude akutne a ak bude treba tak mu operaciu odlozia kym bude starsi.

@zuzanacoci Zuzi, ako dnes? Myslim, ze viacere z nas na vas silno dnes myslia..