icon

Dieťa nevie rozoznať farby. Je to farbosleposť?

8. sep 2025

Ahojte mamičky. Možno je to hlúposť a zbytočne sa znepokojujem. Mám dieťa 2r 2m. Krásne rozpráva v tomto bola vždy veľmi popredu, pamätá si všetky tvary kocka, kruh, trojuholník proste ona hneď všetko čo jej poviete si zapamätá. Rozpráva už pomerne dlho je naozaj šikovná. Pamätá si aj názvy farieb. Ide ale o to že skoro nikdy netrafí tú správnu. Neviem to posúdiť či je to na ňu ešte skoro a ešte na to nedozrela alebo tie farby naozaj nevidí. Chodime na taký detský krúžok a tam tie detičky čo už vedia rozprávať tak vedia rozoznať aj farbu. Poviem jej daj mi červenú ceruzku a ona mi podá úplne inú. Viem možno sa predčasne nad tým zamýšľam však má ešte čas ale pripadá mi to také zvláštne pri tom všetkom čo si pamätá a ako rozpráva že práve tie farby si nevie priradiť. Čo myslíte?

Strana
z2
lienka.7
8. sep 2025

@anonym_autor ukaz jej zelenú kocku a povedz jej, nech ti prinesie takú istú. Potom červenú a potom modrú. Toto sú farby co sa mýlia, al je človek farboslepy...
Osobne si myslím, že je este príliš mala.

anonym_d914be
8. sep 2025

@anonym_autor moja na 2 r. a 3m začala ukazovať prstom a nie celou dlaňou.🥹 Inak je najšikovnejšia v triede a má 9. Nie si trošku viac premotivovaná?!

anonym_33ea07
8. sep 2025

Môže potrebovať aj okuliare. Nemusí byť hneď farboslepá úplne, možno len slabšie vidí?
Ja mám tiež dcérku, 2r2m, ale ona farby pozná už asi dva mesiace a to nerozpráva. Triedi guľôčky, rybičky, keď kreslime, tak jej kážem podať takú a takú farbu a vždy vie ktorá je ktorá. Ale tak, každé dieťa je iné. Tvoja hovorí moja nie a nemyslím, že moja malá je kvôli tomu nejako pozadu 🤔

autor
8. sep 2025

Baby odpoviem hromadne skúsila som ten zvieratkovy test čo ste mi poslali motýľa videla, aj srnku, na tú kravu nepovedala nič ale možno ju len nevedela rozoznať že je to krava. To by malo znamenať že teda vidí rozdiel medzi tými farbami a nie je farboslepa?
Inak ona čo sa týka videnia tak vidí aj na diaľku aj na blízko veľmi dobre to nie je tým určite.
Nechám jej ešte čas a ak sa mi to naďalej nebude zdať tak pôjdeme na vyšetrenie s tým.
Inak ešte niektorá ste odporúčali že mám zobrať červenú kocku nech donesie takú istú - my sme všetky takéto veci a hry skúšali ale neodnesie mi kocku rovnakej farby. Ani tie kocky podľa farby neroztriedi. Čo je zaujímavé keď mám auto a poviem dones dalsie autíčko tak mi donesie, alebo keď mala roztriedit krúžky, kocky a ihlany tak ich roztriedila pekne. Ale akonáhle to ma triediť podľa farby tak to nevie. Alebo dať červenú guľku do červenej dierky, zelenú do zelenej dierky to sa tiež netrafí.

angeli121212
8. sep 2025
@anonym_autor

Baby odpoviem hromadne skúsila som ten zvieratkovy test čo ste mi poslali motýľa videla, aj srnku, na tú kravu nepovedala nič ale možno ju len nevedela rozoznať že je to krava. To by malo znamenať že teda vidí rozdiel medzi tými farbami a nie je farboslepa?
Inak ona čo sa týka videnia tak vidí aj na diaľku aj na blízko veľmi dobre to nie je tým určite.
Nechám jej ešte čas a ak sa mi to naďalej nebude zdať tak pôjdeme na vyšetrenie s tým.
Inak ešte niektorá ste odporúčali že mám zobrať červenú kocku nech donesie takú istú - my sme všetky takéto veci a hry skúšali ale neodnesie mi kocku rovnakej farby. Ani tie kocky podľa farby neroztriedi. Čo je zaujímavé keď mám auto a poviem dones dalsie autíčko tak mi donesie, alebo keď mala roztriedit krúžky, kocky a ihlany tak ich roztriedila pekne. Ale akonáhle to ma triediť podľa farby tak to nevie. Alebo dať červenú guľku do červenej dierky, zelenú do zelenej dierky to sa tiež netrafí.

@anonym_autor upokoj sa ozaj... Mam dva a pol ročného a fakt neurobí to s tou kockou a tiež som mu dnes skušala ten test na farbosleposť a na kravu povedal ovca 😂

drianaa
8. sep 2025

Mám syna, ktorý bude mať 2,5 roka o 2 týždne. Tiež v tom veku nevedel rozoznať farby, podľa mňa nechápal, čo od neho chcem. Začal sa chytať posledný mesiac 🙂 tiež ma napadla farbosleposť, u chlapcov je predsa len častejšia, ale kým som sa nad tým stihla zamyslieť, že by som to riešila u doktorky, tak ich začal rozlišovať. Ja by som tomu dala čas, jeho to proste nebavilo. Vedel pomenovať rôzne druhý vlakov, nákladné autá a bager, pomenovať časti traktora a bagru, proste tie veci, ktoré ho bavili. Pomenúvaj pri ukazovaní, aha, ružový kvety, žltý vankúš, modrá kocka, nesilila by som to, nech jej to nesprotivíš, že to ešte nevie. U nás sa napríklad na farby pýta doktorka pri 3 ročnej prehliadke, tak by som to spomenula vtedy, keby sa to dovtedy nenaucila. Ale podľa mňa má čas 🙂

anonym_42f464
8. sep 2025

Neviem, čo ti radili vyššie. Ale určite nepriraduj travickova, slnieckova,... Ale reálne farby. A odporúčam začať 1 veľmi výraznou farbou, napr. červenou. Napr. červená miska, červený pohár,... V detskej si nakopte červené hračky, červené lego kocky,... Zo skrine vyberte červené tričká. Medzi stipcami červené. Nite, šampóny, kvety, farebné papiere,... Do červenej misky nech hádže červené guličky/štipce/... Keď sa naučí rozlišovať červenú (u každého dieťaťa dozrieva iná oblasť mozgu v rôznom čase, absolútne v tomto veku by som neriešila farboslepost), až potom pridaj ďalšiu kontrastnú farbu, napr. žltú. Podobný postup, len už budeš mať červenú+ žltú. Keď dcérka pochopí, ďalšie farby už pôjdu asi rýchlo. Som špeciálny pedagóg.

negymama
8. sep 2025

autorka ja by som sla k ocnemu. Osobne ja mam velky problem s farebnym rozlisovanim, a zistila mi to az nova lekarka pri preventivnej vstupnej prehliadke.

Ja farby ako take rozoznavam, hlavne ak su zvlast ohranicene, dokonca viem aj velmi jemne odtiene rozoznat, ale nemam to rozlisovanie farieb na pozadi, presne take testy som absolvovala u lekarky...snad aj 50 karticiek, a skoro nic som nevidela, tak mozno 3 z 50. Len sa mi mihotali tie kolieska pred ocami, bolo mi do placu. Ja nerozoznam ked zberam ovocie, dozrete, od nezrelych, hlavne na slnku, kolkokrat az pod ostrym svetlom z linky vidim, ze som pobrala zelene, nevidim skrupinky pri lupani bieleho vajicka, lupem to len hmatom, nevidim cesto na pomucenej doske. Nevidim cyklistu na sedej ceste, ci na mihotajucom okoli atd. atd.
Jedna vec je, ze dieta nevie kognitivne pomenovat farby a druha vec je farby nerozoznavat alebo nerozoznavat dobre. Moja starsia dcera mala neurol. problemy, kvoli ylemu porodu, kriesena, nasledne cysta v hlave, a velmi dlho jej dozrievala cns, napr. 4 rocna este nevedela farby ale videla som ze farby rozozna, lebo si napr. skladala vezu z kociek a veza bola priklad cela zlta a planovite hrabala v krabici aby nasla rovnaku kocku do veze. alebo mi pomahala vesat saty a davali sme ruzove spolu na jednu snuru, zlte na dlasiu , modre atd...vzdy podala spravne oblecenie min. podobnej farby.
Takze ano my sme trenovali farby, a tiez cisla, 5,5 rocna na zapise ani neporatala veci do 5, isla aj do skoly s odkladom, lebo niektore veci jej trvali dlhsie sa naucit, kym dozrel predcasne narodeny rozumcek. MMch. dnes uz ma 21 a studuje VS,
cize toto je iny pripad, dcera inak vidi ako rys, chvalabohu, nema zle oci po mne.

ivangeline
8. sep 2025

Je ti skoro…..

beata_k
8. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor A chape pojem farba? Lebo v podstate nemusi rozumiet co je ...farba.

jesenzima
9. sep 2025

@anonym_autor ešte mi napadlo, pediatricka sa na farby pýtala až teraz, pri 5 ročnej prehliadke, pár základných farieb a plus počítať do 5, tak možno to ešte máte ok ...

Strana
z2