icon

Diéta pre 10 ročného

miska7430
2. aug 2021

Zdravim existuje niejaky poradca čo má na starosti deti a schudli podľa niejakeho jedálneho lístka ?neviete niekdo poradiť okolie Bratislava

sissy27
2. aug 2021

@miska7430 no ja neviem v akom stave je to dieťa, ale pokiaľ boli vylúčené zdravotné problémy, tak v 10 rokoch toho odborníka potrebujú rodičia, nie dieťa. Pretože dieťa s nadváhou je vizitkou rodičov. Existujú obezitologické ambulancie aj pre deti, google poskytne kontakt. Osobnú skúsenosť nemám.
Ale u zdravých detí nevidím dôvod, aby to nezvládli rodičia - vylúčiť sladkosti, sladené vody, chrumky, chipsy, rôzne maškrty, fast food, variť z kvalitných surovín, žiadne vyprážané jedlá, a miesto hnitia pri tv/pc/mobile zaradiť šport. Ak nechce športový krúžok, tak ako rodina bicykle, túry, plávanie, korčule, čo je vo vašich možnostiach.

tina4931
2. aug 2021

@miska7430 10 ročný nemá mať žiadnu diétu,len vyváženú,zdravú stravu,kopu športu,pohybu a zdravý štýl. Tot vse. Toto,čo sa s deťmi robí....ja sa nečudujem,že je toľko ochorení deti,alergii a pod. Kedysi bol život iný,o tom mladí ani nechyruju. Je mi smutno za tie deti. Čo z nich bude.....nič. Úpadok totálny.

tina4931
2. aug 2021

Keď si vezmem aké detstvo mali moji rodičia a moje deti do veľkého plaču.....to je. Odolní boli ako skala nie astmy,alergie,intolerancie a pod. Chora doba,choré deti,chorí ľudia. Mám dieťa a hrbu práce naučiť ho hodnotám a pôvod.zivotu normálnemu.

petulda333
2. aug 2021

Ja ked vidim niektore deti, tak dieta by im bodla. Neskutocne mnozstvo deti 3-15r obeznych, extremne obeznych.
Autorka, zajdi za pediatrom a nech ta nasmeruje dalej

klarissa25
2. aug 2021

@petulda333 podla mňa nejde ani o diétu len treba dávať pozor co deti jedia, dávať im normálnu stravu a nie namiesto normálneho obeda nejaký donut a balík chipsov...lebo bohužiaľ vo veľa prípadov to tak je .

tina4931
2. aug 2021

@klarissa25 ale to nie je len o jedle. To je životný štýl,pohyb,myslenie, príklad dospelých,pevná vôľa,,životný cieľ,uvedomenie si tela,zdravia, hodnôt,vzťahov,významu života,cieľov,podpory blízkych,opory životnej. To je komplex zložitý a treba na tom pracovať.

klarissa25
2. aug 2021

@tina4931 no ved jasne....

petulda333
2. aug 2021

@klarissa25 sak jasne, ale deti ktore su uz extremne obezne, musia mat dietu. Im uz asi len zmena stravy nepomoze

tina4931
2. aug 2021

@petulda333 ale treba sa zamyslieť prečo a čo tomu predchádzalo,? Nielen riešiť následky,skúmať príčiny je dôležité.

tina4931
2. aug 2021

@petulda333 tu nejde o rady pediatra. Každý na hádam svoj úsudok. A pricetny človek vie,čo je podstatné..
.bez lekárov,rád na konovi a príručiek. Nemáte rodicov,starých rodičov,skúsenosti,???? Je mi smutno. . .že toto je zatratene. A pritom možno táto generácia sa dozivala najviac. Je mi naozaj smutno z upierania faktov ......nevadí. čas možno ukáže.

petulda333
2. aug 2021

@tina4931 a preco to pises mne? Ja sa riadim svojou hlavou, mamou ci svokrou, ked poradia. Neviem z coho ti je smutno. 🤦‍♀️ Niekedy je treba aj radu od lekara. V mojom okoli co vidim, su deti vyzrate hlupostami a bez pohybu. Lenze zrejme bude treba opatrne tu vahu znizit a je dobre sa poradit s nejakym odbornikom.

petulda333
2. aug 2021

@tina4931 a, ze sa ta generacia dozivala viac rokov je pravda. Lenze zili inak, nebolo tolko chorob, take zle ovzdusie co tiez prispieva k zhorseniu zdravia, mali domacu stravu atd atd. Toto teraz nie kaxdy ma moznost mat. Takze nestacia rady starsich. Ako priklad. Moj syn zacal trpiet ekzemom, krcami a bolestami brucha v 3m. Kozna, ze atopicky ekzem, mne sa nezdalo, tak som sla na alergo. Tam mu zistili abkm, vylucit mlieko, cokoladu, citrusy. Toto ked videla babka a prababky, tak len jojkali. Stale len, ze dr nic nevedia, mam mu dat domace mlieko, halusky so syrom a pod. Vraj vyrastie z toho. Keby som ich pocuvala, tak chudak moj syn. Raz mu totiz babka poza chrbat dala smotanovy zmrzlinu a 2dni mal krce a plakal od bolesti. Preto obcas treba pocuvat aj lekarov. Nase babky a tak, nevedia vsetko

tina4931
2. aug 2021

@petulda333 môj má len domáce všetko.a je ok.

petulda333
2. aug 2021

@tina4931 len nie kazdy ma taku moznost

zafir01
2. aug 2021

@miska7430 okolie ba neviem poradiť, ale áno sú aj detski dietologovia. Môj 12 r. krstný syn síce nebol obezny, no už dist naberal. 3 deti, obaja rodicia veľmi veka v práci. Takže dieťa sa stravovala v školskom zariadení plus bufet. Doma ale vždy navarené. Dokonca aj futbal hrával, na judo chodil.. Aj tak tie kila akosi sa lepili viac, ale on už bol ID malicka taky.
Potom mu zistili nejaký zápal pankreasu ( mama zistila, že tajné vyjeda sladkosti a s kamarátmi si objednávajú pizzu). A dostal aj z gastra diétu. Chudé mäso, veľa zeleniny, myslím, že aj niečo s laktózou ma. Za 3es schudol 10 kíl. A teraz je akurát a vyzerá strašne dobre... Hlavne Zdravsie by som povedala. Sam si už aj u nás doma povie, že toto a hento by nemal...
Ono ak tieto veci človek nechá tak v detstve, tak tie návyky Di dieťa berie do sebou do dospelého života a tak učí aj svoju rodinu a svoje deti.
Žiaľ vo svojom okolí často vidím ako rodiny žijú štýlom " žijem aby som mohol jest" a ono by to malo byt naopak

domak2
2. aug 2021

@tina4931 a kopa ludi neprezila,pripadne roky trpeli diagnozami co sa neriesili, ale to už nevadí, hlavne ze neboli padavky 🙄
Súhlasím, se treba zmeniť životný štýl, ale treba aj trosku ubrať z toho spomienkoveho optimizmu.

zuzuliennka1
2. aug 2021

@tina4931 treba zacat od seba, ale nic narocne - zivotny styl, pohyb, myslenie,.. co spominas - to musia deti vidiet v prvom rade doma.
Nie hnit cele dni pred tv, ale sportovat, hybat sa, vela peso a strava - ziadne polotovary, cipsy, sladkosti a blbosti, ale normalna pestra strava, zelenina, ovocie, cista voda…

zuzuliennka1
2. aug 2021

@klarissa25 tak tak… plus priklad doma / ked dieta vidi rodica vecer tlacit cipsy a somariny a cely vikend prelezia ako rodina pred tv, namiesto nejakeho pohybu, staci prechadzka, tak to ide fakt tazko

kristiii
2. aug 2021

@tina4931 aj ja som mala ako dieťa len domáce všetko a aj tak som odmalička alergik, môj brat detto, bývalý muž takisto a dokonca jeho otec, ktorý má už po sedemdesiatke tiez. Takže zas sa netvárme, že alergie či iné choroby tu neboli, možno nie v takom množstve a možno sa len kedysi tak neriešili ako dnes.
Obezitu u detí za mňa treba riešiť, väčšina tých detí si ju nesie aj do dospelosti. A s tým spojené choroby. Ja keď vidím niektoré synove spolužiačky, je mi ich až ľúto. Ale keď potom vidím ich rodičov, presne viem aj kde je problém.
@miska7430 neviem ti konkrétne poradiť, ale určite choďte touto cestou, myslím cez nejakého výživového poradcu

nakupiky
2. aug 2021

@miska7430 Ahoj, hlavne je super, že to chceš riešiť. Najviac nezdravých kalórií (a teda aj cukrov a tukov) nabieha v sladených vodách a v rôznych pochutinách. Takže tým by som začala. Stanov pitný režim a sladené zredukuj na max. dva poháriky denne (ideál úplne zrušiť, ale ja nie som za "diétu", treba zmeniť stravovací štýl natrvalo) a vypiť okrem toho 1,5l čistej vody (čaj, sóda, ale bez cukru či medu). Zrušte čipsy a podobné slané veci, namiesto toho nakrájať ovocie. Stanovte si denný limit sladkostí (je kruté zrušiť ich úplne, napr. na deň 3 okienka čokolády, alebo 2x cukrík, alebo tretinka horalky, alebo ku ovociu dve kolieska nejakých sušienok, či 3-4 piškóty alebo mištička čipsov/chrumiek) a k jedlu pridávajte zeleninu - paradajky, uhorky, papriku, cibuľku - čo Vás napadne, aj ku varenému. Potrebuje prijímať bielkoviny, teda mäso, občas rybu, vajíčko, syry. Obmedziť aj haluškové a sladké jedlá na max. 2x v týždni. Každé poobedie ovocie - jeden malý tanier. Keď je hladný, urobiť jeden chlebík a zeleninu, nie zaháňať to "prázdnymi" sladkosťami alebo slanosťami. Ak odstránite sladké vody a eliminujete sladkosti a čipsoviny, malo by sa to pohnúť dole. Plus samozrejme pohyb - denne aspoň dve hodiny - prechádzka, bike, kolobežka, basketbal, futbal, bedminton - treba skúšať čo zaujme. Držím palce

macekovam
2. aug 2021

@miska7430 ahoj. A koľko váži syn? Aký je vysoký.. Tiež mám syna a kilami naviac... Ale zo stravy sme nevylúčil nič... Skôr pridal viac pohybu.. Behacky vonku s kamarátmi... Kúpila som mu bežecký pas a chodí na ňom alebo beží podľa toho ako sa cíti.. Ale zasa to neprehaname.. Ani to😊. Ale čo je podstatné tak je to ze sa snažíme udržať hmotnosť.. Aby už nepriberal.. Začína teraz rýchlejšie rast tak si myslím ze udržať hmotnosť stačí... A schudne aj tak

miska7430
autor
3. aug 2021

@macekovam 10 rokov váha 75 158 CM

petulda333
3. aug 2021

@miska7430 fuu tolko vazim ja a meriam 165cm.. Skus viac zeleniny, ovocia. Cista voda, menej sladkeho, chipsov. Viac pohybu. Ak nepomoze, smer dr, nech vyluci zdravotny problem

macekovam
3. aug 2021

@miska7430 mm. Ja si myslím ze stačí pridať pohyb a snažiť sa udržať váhu ak sa nepodarí popri pohybe schudnúť.. V stave dostatok bielkovín a synovi teraz keď rastie dávam aj rybi olej.. Sú rôzne kapsule.. Plus dostatok vápnika pre kosti... Sladkosti až tak neobmedzujem a je všetko ako aj my... Rátam s tým ze teraz bude rýchlejšie rast... A tak skvalitniť stravu treba...