Diéta pri gastro problémoch u detí: Čo podávať?
Ahojte maminy, prosím o radu, keďže nemám skúsenosti. Priateľov syn (7r) už dlhšie má zdravotné problémy, teraz ho matka zobrala konečne na gastro, tam im bolo povedane, že chlapec nemôže jesť nič sladké, vynechať pečivo, koláče, žiadne mliečne výrobky, môže zelené jablká a ríbezle. Toto nám napísala jeho mama. Tak som sa pýtala priateľa, čo mu máme dať tak jesť (zajtra príde) tak ju znova kontaktoval, ale ochota nula bodov. Vraj môže kúsok chlebíka s maslom alebo karickou, obyčajnú vodu a sirupovu vodu len raz denne. Toto napisala. My vždy keď sme sa pýtali malého čo varila maminka, vždy povedal že nič, jedli chlebík (dokonca to tvrdil aj na Vianoce) tak ja neviem. Nemáme s jeho mamou dobre vzťahy, nekomunikuje s nami normálne. Ale to je jedno, ja vážne neviem čo môžem malému dať jesť? Doteraz jedol vždy všetko, len keď už bol plný tak vždy hovoril že ho už boli bruško. Ma niekto skúsenosti, čo dávať jesť v takomto prípade? :/ ďakujem
Nemoze jest nic sladke ale sirupovu vodu ano?
ja byt otcom, tak jednoducho zajdem s dietatom k pediatricke a hodim rec. koniec koncov na gastro ho predsa mohol pytat aj otec nie? Ja viem, ze to nie je najjednoduchsie, ked je cez tyzden asi u mamy, ale aj tak, v zaujme dietata
@monikabotosova tak asi ryzu a zemiaky (bez masla) moze, k tomu masko, zeleninu, ci surovu, alebo varenu. ... bolo by fajn, keby mal otec kopiu spravy z gastra.
@cookie29 bohužiaľ ani s mojím priateľom to nie je najjednoduchšie, on sa svojej ex akoby boji. Neviem, nikdy sa o tomto so mnou nechcel baviť. Keď som mu toto navrhla, nech zavolá pediatrovi, tak povedal že no určite. Možno sa bojí že sa to dozvie ex. Koľkokrát nám malého nedala lebo... A on absolútne neprotestoval 🤷♀️ nechce si ju pohnevať, ani trošku.. preto som skúsila tu, či náhodou niekto nemá skúsenosť.. ďakujem vám ženy ❤️ mne to pravdaže tiež nedáva logiku, že keď ma vynechať lepok (žiadne pečivo) tak ako to že kúsok chlebíka môže? Veď to je choré, a to s tým sladkým tiež mi zdravý rozum neberie 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ tak buď raz môže alebo nemôže. Hotovo..
tak tvoj priateľ je poondený zo svojej ex (fakt by som zvážila, či do takého zajka-bojka budem investovať svoje city) a kvôli tomu bude trpieť jeho syn a aj ty, pretože nebudeš vedieť, čo dieťaťu dať jesť a budeš sa obávať, či mu nebude zle?! No to je otec roka! Vie aspoň, akú má syn diagnózu? Lebo bez diagnózy ti nie že neporadíme ani my, ani si nemôžeš nájsť diétne predpisy na nete. Pritlač na toho tvojho hrdinu, nech zistí aspoň diagnózu!
@monikabotosova Otec nech matku poziada o spravy od lekara - tam by mal mat napisane. A ked nebude, tak volat doktorovi, ktoreho navstivili, o radu.
A co to je za otca, ze sa nestara o zdravie dietata? Akoze....🤨🙄
Nemôže mliečne vyrobky, ale napíse vám ze moze karičku? Ved to nedava zmysel... malo by byt v zaujme matky, aby vam normalne napisala zoznam jedal, ktore môže a zje a je jedno, ze s vami nema dobre vztahy, ved tu ide hlavne o jej dieťa, maj god 🙈 nech jej partner normalne napise "prosim ta, napis mi pre istotu, co moze zjest, aby sme mu nahodou niecim neuskodili, dakujem". A ak aj po tomto bude reagovat debilne, tak informovat sa u lekara ohladom diagnozy dietata 🤔
@tinalia v zaujme dietata nie?
@monikabotosova ja by som to zvazila. Co jeho do toho, ze sa to byvala dozvie, tu ide predsa o dieta a pokial nemate diagnozu ani kopiu diety, tak mu mozete uskodit. To je Tvojmu partnerovi skutocne ukradnute vlastne dieta???
Nic v zlom, ale je rozdiel nechciet sa pohnevat, lebo to nema zmysel, respektive by si to mohlo odniest dieta a stat si za svojim. Mam dieta, ktore malo dietu a poviem Ti, bolo to o drzku, aj pri najlepsiej snahe blizki casto urobili chybu, este ze som davala pozor. A to sa skutocne snazili. Takze nad tymto mi rozum zastava. Tak nech mu potom matka urobi krabicky...
Ďakujem vám ženy za rady, podľa mňa ani jeho vlastná mama nevie, čo chlapec môže a čo nie. Chlapec ešte diagnózu žiadnu nemá, teraz vo štvrtok ma ísť na nejaké testy 🙂 nakoniec zavolal pediatrovi, ktorý sa s ním odmietol baviť, lebo cez telefón info neposkytne. Viem že prvý krát tam boli minulý týždeň štvrtok a teraz dostali ďalší termín tento štvrtok. Verím, že štvrtok budeme múdrejší 🙂 ďakujem. Ja viem, že môj priateľ je taký aký je, zial nemal to s ňou ľahké a bolo tam aj psychické týranie z jej strany, nuž každý si nesieme svoj kríž, ale o tom naozaj táto téma nebola. Tak ďakujem aspoň tým, ktorí pomohli k veci 🙂

@monikabotosova volat ráno pediatricke či na gastro