icon

Dieťa so zvláštnymi prejavmi nadšenia a radosti

jfkvetinka
16. dec 2015

Ahojte, chcela by som sa Vas spytat, ci mate niekto dieta, ktore ma take zvlastne prajavy, ked sa tesi, alebo je z niecoho uchvatene? moj syn asi od 7.mesiaca az doteraz, to uz ma 4,5 roka sa tak cudne prajavuje, ked sa tesi alebo sa mu nieco paci, toci rukami, ma pritom otvorene usta a taky cudny vyraz tvare a este prestupuje z nohy na nohu na mieste. Uz sme boli u neurologa, aj u psychologicky, ale nic mu nezistili, zevraj deti sa prejavuju rozne a snad z toho vyrastie. Ale vobec sa to nezlepsuje a on to vobec nevie ovladat. Robi to kdekolvek a ked ho na to upozornim, ked sme napr. v obchode alebo na ulici, tak prestane ale o chvilu ked je z niecoho nadseny, tak to robi znnovu. Doteraz som sa nestretla s nikym, kto by mal takyto problem. Vy nemate s tym skusenosti, alebo nepoznate niekoho kto ma take dieta? velmi by mi to pomohlo ak by som sa s niekym o tom mohla zdielat. vdaka

jfkvetinka
autor
13. dec 2018

Mile mamicky, ktore Ste mi pisali spravy aj tu odpovedali, dlhsie som sa neozvala, nejako som to prestala riesit. Moj syn ma uz 7 rokov a chodi do skoly. Prejavy, o ktorych som pisala pretrvavaju stale, ale kedze je syn uz starsi, tak vie vysvetlit, co preziva pri tych prejavoch. Su to predstavy, fantazia mu pracuje na plne obratky, on ked pozera nejaku knihu s obrazkami, zvieratkami, hocicim, tak si to vsetko co tam vidi dava v tych predstavach do pohybu, pozera na kone alebo zvierata, tak si predstavuje ako na nich jazdi, alebo ako behaju, no proste je to cele cudne, nerozumiem tomu, ja viem ze deti maju svoju predstavivost, ale toto je nejake zvlastne. A okrem tychto predstav, ktore si sam vyvolava a tie pohyby tela mu k tomu nejako dopomahaju, napr. ked sedi, tak sa nemoze dostat do tohto zvlastneho stavu, iba ak stoji🙂 No a minule mi vravel, to mi nikdy nepovedal, ze mava aj zle predstavy, ktore si nijako nevyvolava a prichadzaju same, ktore su hlucne a rychle, ze sa nanho valia velke kamene, alebo ine, ze je to prenho velmi neprijemne a je z toho moc nervozny, nie su to sny, stava sa mu to aj cez den, alebo ked vecer zaspava. Neviem, co to moze byt a uz sme objednani k detskej psychiatricke, tak uvidime, co nam povie.

kmh1010
9. máj 2019

@jfkvetinka co vám povedala ta psychiatricka? Tiež mame podobny problém.. Mam pocit ze úplne ten istý.. Syn má 2,5 roka a robí to pri veciach co ho najviac bavia( hra s autami a fascinujú ho hodiny)

susulka118
10. máj 2019

@kmh1010 Dobrý deň, aj ja mám 4 ročnú dcéru s podobnými prejavmi...detská lekárka tvrdí že je ok, poslala nas len na logopediu, na neurológiu nie, že to nepotrebuje...v škôlke to však beru tie prejavy ako nejakú chorobu, stále počúvame narážky od učiteliek, či nie je chorá, či to nie je autizmus..už som z toho zúfalá, tiež veľa patram na internete, akoby som jej mohla pomôcť...ináč je veľmi šikovná, krasne kreslí, stavia puzzle...stále o tom veľa rozmýšľam, či by nebolo vhodné ísť do pedagogicko psychologickej poradne...neviem čo mám robiť....

ivi_kiwi
23. júl 2019

Moj maly ma 6 rokov a robi to iste odmalicka ako si nasiel ruky

marzii35
Autor odpoveď zmazal
ellusy
6. feb 2020

@jfkvetinka ahoj, mam maleho s presne takýmito istými prejavmi ako tu píšeš a tiež ma to trochu znepokojuje , trva nam to presne tak isto a moj ma tiež teraz 4,5 roka a robi to stale , doktorka povedala ze z toho vyrastie , ale uz to nejako dlho trva alebo sa to zda iba mne ,akurat som si všimla ze to trochu ustúpilo, ale nie celkom, maly sa narodil uplne zdravý a uz ako 1,5 rocny sa naučil krasne rozprávať a to dokonca vedel povedat aj r , je velmi šikovne dieta , akurat nas trapi tato vec, chcem sa preto opýtať ci sa Vam to po tych 5 rokoch upravilo alebo to u Vas ešte trvá? Dakujem pekne za odpoved, a želám krásny deň

ellusy
6. feb 2020

@jfkvetinka tieto zle predstavy som mavala aj ja v mojom detstve tie kamene nikdy som ich presne nevidela v hlave len sa na mna nieco valilo a strasne my z toho bolo zle ,cudne a plakala som koli tomu - neskor som ziatila ,ale to uz som mala asi tak 10rokov ze je to z toho ze som mala z niecoho strach ,napr - zle znamky v skole, alebo konflikty so spoluziakm proste vzdy ked som prezivala nieco co sa mi nepacilo z coho som mala strach ,tak mi prichadzali tieto stavy ,nikdy som o tom nikomu nehovorila az teraz sa tu priznavam pretoze odvtedy co som si to zacala uvedomovat preco to tak mam tak to same prestalo . potrebovala som len vyhrať sama nad sebou a nad tym strachom a nedovolit aby ma to ovladalo , mala som to tak od mala , odvtedy co som zacala vnímať celkovo svet ako clovek .

ellusy
6. feb 2020

@kmh1010 u nás to iste ,akurát nasho fascinujú autíčka, lietadielka, a hudobné nástroje sú top.

kmh1010
7. feb 2020

@ellusy aj môjho malého fascinujú autíčka... Aj keď ideme autom stále ochka a teší sa, aj keď sa hrá tak obdivuje to autíčko s tými rúčkami a otvorenými ústami. Ma 3 roky... A dúfam ze ho to prejde ved toto keby robí v škole tak sa mu strašne smejú deti lebo to vybmzera divne..

mimakov
18. feb 2020

@jfkvetinka Dobry den, mozem sa opytat ci to vasmu synovi preslo same, ci "vyrastol z toho" ? Mame nieco podobne v rodine, a nevieme ci to riesit alebo to nechat tak, ze to spontanne odide. Dakujem pekne.

zuzicka315
18. feb 2020

@mimakov Ahoj moja dcéra otvára ústa a dlané keď sa teší a má 5 rokov . Vraveli že to prejde keď začne rozprávať no neprešlo... Nám diagnostikovali expresívnu poruchu reci a k tomu patria aj autisticke črty... A toto je jedna z nich ...

jfkvetinka
autor
27. feb 2020

@ellusy nás skoro 9 ročný syn má tieto prejavy stále, ale uz to riešiť nebudem! boli sme u psychiatra, neurológia, teraz nedavno, všetky vyšetrenia v poriadku, je to vyhodnotené ako zlozvyk, nikto nevie prečo a z čoho! v škole aj pred cudzími ľuďmi to nerobí, hanbí sa za to, že by sa mu smiali, ale doma je vo svojom zivle😀

ellusy
1. mar 2020

@jfkvetinka tak ked si to Váš synček uvedomuje je to ok , podla mna je to len ten jeho prejav vlastnej radosti a prejde to ked bude starší , u nás je to tiež už na ústupe robí to možno tak raz za tyzden co po ine dni to bolo každý deň , pomohlo nám sa o tom viacej rozprávať prečo to robí ake ma z toho pocity a tak , ide tam hlavne o jeho obrovskú predstavivosť a preto skáče . V škôlke to nerobí vobec iba doma . 😊

dolynkag
12. máj 2020

naša malá momentálne 11 mesačná tiež tak kruti ručkami, pozorujem to asi 2 mesiace, hlavne ked vidí jedlo, alebo niečo nové, teda asi pri radosti, tak z tejto diskusie mi príde, že to môže aj prejsť, ale že to teda môže byť aj prejav autizmu, iné príznaky nemá, pri tom akoby štrikovala, trošku sa akoby zatrasie, je to par sekund

babo01
13. máj 2020

U nás to pretrváva, raz to je výraznejšie, inokedy menej, momentálne predškolák, vyzerá to zatial na adhd

teja26
19. jún 2020

@hanka_april no je to divne. Poznám také deti a veľa ľudí sa kuká....kym je dieťa malé ôk ale ak sa to nezastaví a bde mat 15.. 20 roko tak to bude strašne. Kto také dieťa nemá nerieši ale vypadá to ako keby bol postihnutý

paty888
12. feb 2021

@babo01 dobry den, chcem sa spytat na synceka, ako ste dopadli? Náš ma podobne prejavy.

babo01
28. feb 2021

@paty888 ja som sa napriek odporúčaniam, dat mu ešte odklad, rozhodla dat ho do prvej triedy s jeho triedou zo škôlky, keďže bol s nimi dva roky a boli na neho zvyknutí a nakoniec mi to odobrila aj jeho súčasná triedna. Ze v inej triede by mal možno problém, ale tu ho berú, že je proste taky a nik sa nad správaním nepozastavuje. Uvidíme, keď budu deti starsie🤷‍♀️Ma nárok aj na asistenta, ale v 1.rocniku,nakolko ma uzasu triednu a majú aj asistenta na triedu, som sa rozhodla mu ho nedať, aby som videla, ako to zvládne. Nevie ovládať svoje emócie, je veľmi nesustredeny, je toho veľa, rukami pri nadšení trepe alebo poskakuje cely🙂, alebo keď je v ríši svojej fantázie, vkladá si do ust prsty alebo zuzle tričko, najme keď je frustrovaný, alebo unavený, ale je šikovný, a s triedou v pohode stíha. Nechce sa mi to veľmi rozpisovať, mame ísť opäť na EEG, psychológovi, ale my ho berieme aký je a napr staršia sestra sa za neho v nejakých situáciách hanbí, ale vysvetľujem jej, že ma veľa úžasných pozitívnych stránok a ani mne sa to už nechce rieist, ono to bude nakoniec asi uzavreté ako adhd, ale mne na diagnóze nezáleží, aj napriek mucham je uzasny❤️ nejaké prejavy sa vekom asi zmiernia, nejaké mu zostanú, ale je to on a ak s tým bude on ok, tak mu žiadne výčitky alebo pohľady cudzích ludi prekážať nebudu

simoneccka1
12. jan 2022

Ahojte. Tiež mám dcéru,ktorá takto prejavuje radosť až nadšenie. Trepotanie rukami alebo také šermovanie prstami. Chodí už do školy,za pár dní bude mať 7 rokov. My sme to doma nikdy vo veľkom neriešili,robí to od malinka keď sa z niečoho veľmi teší. V škôlke to tiež nikto neriešil,až teraz sa ma na to pýtala jej triedna p.učiteľka. Že si všimla,že keď napr.dostane jednotku,tak má také prejavy radosti. Nepýtala sa ma na to v zlom,práve naopak,je to niečo nie veľmi bežné,hlavne pre ostatné deti..ako to riešiť? Keď to začne robiť tak ju upozorním a prestane,len tiež neviem,do akej miery to je dobré ju na to upozorňovať. Bojím sa aby som v podstate "nezabíjala" jej emócie. M pocit že pribúdajúcim vekom to robí menej,ale robí no. Inak je šikovná,písanie,čítanie,správanie bez problémov. Má kamarátky s ktorými sa navštevujú a hrajú. Proste normálne dieťa 😊 potešíte ma svojimi radami.

dolynkag
12. jan 2022

pisala som sem ked mala dcéra rok, teraz má 2,5 a toto krutenie rúčkami prešlo a ked mam pravdu povedať, ani neviem kedy, takže u nás to bolo iba krátko

simoneccka1
13. jan 2022

@dolynkag tak to máte super. Ja vôbec neviem,čo robiť..ide v podstate o to,že postupom času si to ostatné deti všimnú,prinajlepšom sa jej budú pýtať,prečo to robí..no môžu byť aj deti,ktoré sa budú posmievať. 😔

zamcanka79
27. jan 2022

@hanka_april ahoj prešlo to malého?

cuttina
20. dec 2022

@babo01 ja by som na Vasom mieste vyhladala odbornika na PAS, najlepsie dr. Janosikovu v Trnave. Bezni psychologovia u nas este moc nevedia diagnostikovat Aspergerov syndrom. A co tu tak citam viacerych komentujucich priznaky, vyzera to na nho. Zacina sa prejavovat az okolo tretieho roku. Velakrat s tym ludia ziju bez toho, aby o tom vedeli. Len potom v neskorsom veku mozu prist depresie, ocd, uzkosti...Aj z toho dovodu, ze tieto deti sa svoje spravanie zacnu snazit maskovat a tym trpia....

linki90
5. jan 2023

@jfkvetinka aj môj synček trepe rukami pri radosti

ikus89
18. máj 2023

Dobrý deň, prosím Vás maminky (ak dovolite) ako sú na tom Vaše detičky s odstupom času?
Náš dvojročný (začal s tým okolo 6 m) tiež pri hre, alebo keď vidí že niekto niečo robí a páči sa mu to tak krúti rukami s otvorenými ústami, zvykne prestúpiť z nôžky na nôžku. Robí to viac-menej vtedy, keď sa teší alebo sa niečomu raduje.
Ďakujem za každú odpoved 🙏

marzii35
18. máj 2023

@ikus89 môj to robil od mala. Ma 4 uz to preslo viac menej ale ma autizmus

kvetinka75
18. máj 2023

ja keď sa veľmi teším, tak zatnem päste a strasiem rukami. A nechci vidieť ten výraz na tvári a tie vypleštené oči 😂. Každý má iný prejav nadšenia. Netreba to sledovať. Moja dcéra dospelá, zase máva rukami a ten výraz na tvári - ešte horší ako môj. 😅. A môj muž suchár - len sa usmeje 😂 Každý má svoje prejavy nadšenia, pokiaľ mu to neubližuje, nechaj to tak

kvetinka75
18. máj 2023

@kvetinka75 ešte som zabudla dopísať k tým predstavám - ja niekedy keď vidím nejakú destináciu a páči sa mi, hneď si predstavujem, že som tam, ako mi je, a prichádzajú prejavy nadšenia. TAk možno sa teší už len z tej predstavy.

ikus89
18. máj 2023

@marzii35 ďakujem za odpoved 🙏 Môžem sa opýtať, či mal aj nejaké iné prejavy či ,,len” to krútenie ruckami

ikus89
18. máj 2023

@kvetinka75 ďakujem 🙏♥️