icon

Dieťa váhovo pod 3 percentilom

cakatelka85
7. okt 2021

Dobry den, mam synceka, ktoreho vaha v 22 mesiacoch je 10 kg.
Doktorka nas poslala na detske gastro, kde mame termin o dva mesiace.
Viete mi poradit ako to prebieha, co nas caka okrem odberu krvi?Mam z toho stres, pretoze ma panicky strach z lekarov, jeho nasa lekarka ledva popocuva a aj ked sme tam dvaja s manzelom, vzdy je to boj.
Absolvovali ste nieco podobne a ake diagnozy sa potvrdili, ak vam deticky nepriberali?

ivik4
7. okt 2021

Mojmu sa ziadna diagnoza ktora by mala za pricinu nepriberanie nepotvrdila, syn ma cez 6 rokov a len 16kg

cakatelka85
autor
7. okt 2021

@ivik4 a poslali vas aj na gastro?Ako prebieha vystrenie,teda co presne s nim robili?

tulipanicek
7. okt 2021

No ale je otázka či ti dieťa nepribera alebo priberá pomalšie. To je dosť podstatne. Naša má 25 mesiacov a 10,5 kg

ivik4
7. okt 2021

@cakatelka85 no krv mu vzali na gastre par x + sono a aj na alergie, aj na genetike sme boli a endokrinologii. Na endokrinologii bolo vsetko ok lebo isiel svojim teplom a hlavne rastol do vysky, to je najdolezitejsie. Keby nie ,tak by doktorka navrhla liecbu rastovym hormonom. Uz sme to riesili ale netrebalo

cakatelka85
autor
7. okt 2021

@tulipanicek ja si presne nepamatam kolko kg mal rok dozadu,ale lekarka nahodila vek verzus vaha a vysli sme pod 3 percentilom v grafe pre chlapcov.
Podla mna pribral kilo za rok,lebo zaciatkom roka mal asi 9 kg.

vikusjk
7. okt 2021

@cakatelka85 neviem, ci je to hned na nejake gastro vysetrenie, ale moja dcera je tiez v porovnani s jej spoluziackami tintitko, po zaciatok covidu mala len 18 kg a to mala uz 8 rokov, od kedy sa stravuje doma, pribrala na 25 kg pri vyske 138 cm a 9,5 rokoch je najchudsia v triede. Ale nikdy sme neboli na ziadne vysetrenie, je celkovo zdrava a dr to nikdy nejak neriesila.

kacena4
7. okt 2021

@cakatelka85 tabulky co pocitala si nic nerob, je to tabulka pre zdrave biele deti (doslova) a urcuje len kolko percent deti sa nachadza v danom percentile nie ze je chore a treba nieco riesit (napr. predcasniatka su takmer vzdy mimoj) - ak chces porovnavat vahu aj vysku na percentily treba zvazit vysku a vahu oboch rodicov t.j. geneticke predispozicie - takze neboj, ak mas pocit ze je zdravy, pomali pribera svojim tempom nechudne nestagnuje nezvracia z jedal.... osobne by som neriesila lekara - ja mam vsetky deti mimo tabulky a riesili sme dr len ked bol ozaj problem proste mam drobne deti

simsalabim
7. okt 2021

@cakatelka85 moja mladsia mala v 2 rokoch necelych 9kg. Dr neriesila, vzdy iba vzala krv. No moja proste vzdy rastla tak pomalicky, tenucka, malicka, ako vila, az teraz, v 16 rokoch je uz taka akuratna na svoj vek (159cm, 45kg). No stale vyzera mladsie, tak na 13. Spominam si, ze do 1. triedy isla v obleceni v. 104 😂

tanyan
7. okt 2021

@simsalabim ešte dobre, že nebola v triede s mojou - teraz išla do prvej triedy s výškou 138 cm. a topánky má vo veľkosti 36...

simsalabim
7. okt 2021

@tanyan no to by veru vyzerala ako mladsia sestra tvojej 🙂 Bola bezkonkurencne najmensia. No boli tam aj take velke deti ako tvoja ... jeden spoluziak do nej raz nechtiac na chodbe vrazil a stalo ju to predny zub 🙊 Inak moja ma v. nohy 37 teraz, v 16 rokoch....

janickacrazy
7. okt 2021

@ivik4 môj bude mať 6 rokov a tiež ma len 16kg, je chudý, že mám problém kúpiť naňho tepláky, všetko mu padá

deti95060810
7. okt 2021

my sme chodili... dcére predpisovali Nutridrink...žila celé dni len na tom...V súčasnosti má 11 r. a pomaly máme problémy zas s váhou, ale z opačného konca - jedlo obmedzujeme aby nebola zas veľká buchta...Nie je dobrý žiaden extrém...

euka210
7. okt 2021

@simsalabim a nemala dcera problem v 1.r pri takej vyske? Lebo moj najmladsi ma 5,5r a veru nosi len 104, co mal starsi na 3r. O rok by mal ist do skoly. Ale pritom je normalne, len rastie pomaly.

ailiba
7. okt 2021

@cakatelka85. môj syn má 20 mesiacov a ma 10, 6kg. Veľa beha. Nebola som kvôli tomu u lekára. Papa normálne?

simsalabim
8. okt 2021

@euka210 v akom zmysle problem? V kolektive ziadny... ale tasku som nosila ja 😅

kristina2412
8. okt 2021

Keď sa moja dcéra narodila mala 4,6 kg, teraz má tri roky a 13 kg , čiže ešte stále nestrojnasobila svoju váhu. Nasa pediatricka nikdy jej váhu neriešila , skôr hovorí že má v ambulancii toľko obéznych malých detí ako nikdy predtým. Dcéra zje za troch , len sa veľa hybe, behá , robí stojky, kotrmelce. Odporučila mi, jej pohybový talent rozvíjať.

euka210
8. okt 2021

@simsalabim presne v tom, ze ako kolektiv a taska 😁

didi2102
8. okt 2021

@cakatelka85 syn mal v roku 8kg napr neviem povedať koľko mal v 22m presne ale určite nemal ani 10kg,teraz sa za rok vyjedol na necelých 13 a má 3r 4m

cakatelka85
autor
8. okt 2021

Dakujem,trosku ste ma upokojili,snad to bude v poriadku a nic zle sa nezisti.