icon

Dieťatku narodenému cisárskym vynecháva dýchanie

khiara
26. feb 2013

malu museli dat do inkubatora, nie je tam stale, aj mi ju nosia na izbu ale

xlucia
26. feb 2013

@khiara a aka je otazka?

bronia13
26. feb 2013

myslis ze to je cisarskym? hm... mohlo sato stat ajpri normalnom porode? o tomto som este nepocula...

klincek
26. feb 2013

Po sekcii sa to stava. Je to vraj preto, ze po takejto forme porodu sa babatko prvy raz nadychne "inak" nez po normalnom porode, a to moze ovplyvnit svaly, ktore riadia dychanie (vysvetlovali mi to presne, ale viac som si nebola schopna zapamatat 😔).
Existuje na to ucinny cvik Vojtovej metody-prilozis zlahka brusko palca na miesto pod hrudnou kostou a pocitas asi do 30, treba to robit viackrat denne. Urcite ale odporucam vopred to konzultovat s odbornikom na Vojtovku, babo musi vidiet a musi ti ten cvik spravne ukazat!
A ked pojdete domov, urcite si zadovaz monitor dychu, ak ho uz nemate.

alena0305
26. feb 2013

@khiara Mojej malej sa to stávala prvé 2 mesiace - až teraz som sa dozvedela, že to môže súvisieť s cisárskym. Ja som mala akútnu sekciu o mesiac skôr - kvôli poruche prietokov - musela von a posledné týždne nepriberala. Takže sa narodila maličká 1910g a 36.t. Myslela som si,že to súvisí s tým, že je skôr narodená a mala možno menej živín (slabé prietoky). Ale na nete som to študovala, že sa to stáva predčasne narod. deťom a môže to trvať do 44. týždňa - čiže nám to vychádzalo 8 týždňov a presne vtedy to aj skončilo. Zo začiatku 3krát za deň, neskôr raz za 3 dni, raz za týždeň a postupne to prestalo. Mali sme (a ešte aj máme) monitor dychu - stačilo jej jemne fúknuť do tváričky alebo pošúchať líčka príp. hrudník. V inkubátore bola 10 dní a tam mala typické "apnoe" - modrala - to prestalo keď sme sa začali klokankovať a kojiť.