Dievča s Aspergerovým syndrómom

9. jún 2022

Viem, že už tu boli otvorené diskusie na tému Asperger. Ale málo čo som sa v nich dočítala o dievčati s Aspergerovým syndrómom. Väčšinou ide o chlapcov.
Dcérke (8r) bol diagnostikovaný AS. Fajn…aspoň vieme na čom sme a o čo ide, ale hľadám aj rady, tipy ako ďalej. V knihách je teória, ale mňa viac zaujíma prax a realita. Aké sú prejavy/správanie u Vášho dievčaťa, ako k nemu pristupujete keď ma afekty, popripáde ako je to u takýchto dievčat vo vyššom veku (napr.15r)???
Má Vaša dcérka tiež afekty, že si vtedy hovoríte: ,,Ani z voza, ani na voz?” Robí z každej DÚ do školy hotový cirkus? Je výberová v oblečení, ktoré si sama vybrala v obchode a teraz ho odmieta, že jej na ňom niečo vadi? Často od nej počujete otázky tipu: ,,Čo mám jesť?” alebo ,,Ja sa nudím, čo mám robiť?” ….a už viete, že sa to spustilo…najprv takáto alebo podobná otázka a potom nenormalny krik a rev? Robíme možné aj nemožné, ale neviem ju vtedy ukľudniť, zmierniť ten afekt 🥹😒 Teraz už viem, že ta otázka je len štart ako začať s uveľnením podnetov, ktoré sa na ňu cez deň nabalili. Ale tie afekty veeeeľmi ovplyvňujú našu rodinu a susedov. Nejde len o samotný krik, ale aj o to ako to robí. Vtedy je taká dobiedzavá, nedá vám pokoj. Neodíde od vás a nech jej poviete čokoľvek (spravíte čokoľvek), tak to len stupňuje. Niekedy aj 2 hodiny bude kričať a vy nič nezmôžete. Nič nepomáha.
Mám 2 mladších synov, ale to čo zažívam pri nej…oni ani spolu dvaja naraz nedokážu.
V škole je tichá, milá. Pokojné a kľudné dieťa. Učiteľky ju chvália. No JU a celú našu rodinu jej správanie stojí veeeľa energie 😏
Chcem pomôcť jej aj nám….preto ak sa tu nájde niekto, kto má dievča s touto diagnostikou alebo je sám asperger budem vďačná za každú radu. Nech viem, čo ma ešte čaká a neminie alebo ako mám ja reagovať v určitých situáciach.
Ďakujem 🙂

8domcatko888
9. jún 2022

Skuste na fb skupinu aspergerov syndrom, su tam aj dievcatka s as a aj v tomto veku. Ja mam dvoch chlapcov s as

kacena4
9. jún 2022

hovori sa ze AS dievcata su ine ako chlapci ale to co opisujed je typicky prejav AS dietata. mne velmi pomohla kniha vychova ditete s aspergerovym syndromem. je nedostupna najdes v bazari ci v kniznici. su to prakticke rady co spravit ked... ako postupovat ked sa stane toto a toto... drzim palceky

srdiecko4u
9. jún 2022

Ja mám 13-ročnú slečnu, kľudne napíš, ale teda okrem AS má aj ADHD, poruchu reči a pamäti, teda o kúsok viac problémov 🙂 Aj na MK je skupina o autizme, je tam aj kočka - dospelák, ktorá sama má AS a vie pekne vysvetliť, ako niektoré veci deti vnímajú. Mňa potešilo, že napísala, že s vekom to bude lepšie. Len zas s vekom pribúdajú iné starosti 🙂 Takže čakám, kedy bude ozaj lepšie.

marianarem
9. jún 2022

Ja Aspergerku nemam, ale citala som tuto knihu od jednej ceskej Aspergerky, uz dospelej (a vydatej matky). Pise tam o svojom zivote, prezivani a fungovani v roznych situaciach. Mozno trochu pomoze.
https://books.google.hr/books/about/Jeskyně_Asp...

lubik87
9. jún 2022

Švagriná má podľa všetkého ( nešli na vyšetrenie k špecialistom tak je to len adhd) as dcéru v puberte od mala pomáha na všetko len rýchlo zmeniť jej zameranie keď ma nervy a teda to má také že jej je na zvracanie plus nesmie byť hladná keď je najedena nemáva skoro vôbec amok ale keď je hladná tak to je iný metal...čo sa týka oblečenia to je večná dráma ale nahá už chodiť nemôže 😂🙊inak je neskutočne talentovaná na maľbu rôznu kreatívnu tvorbu ...tieto deti treba zamestnať aby nemali čas myslieť na kraviny..ja mám napr tiež vfa/as syna má 9 ..jemu je všetko jedno taký flegmos...klop klop ale raz do týždňa vypeni aj on hlavne keď je unavený inak je zlatíčko

autor
9. jún 2022

8domcatko888
kacena4
marianarem
Ďakujem veľmi pekne za tipy na skupiny a knihy. Určite si ich zaobstarám.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elli333
14. júl 2022

Ahoj ,uplne ako keby si pisala o mojej slecne 🙂 my mame 10 🙂

petra_55
6. aug 2022

Ahoj, ja mám skoro 11 ročnú aspergerku, ma aj ADHD a tourettov syndrom a veľa iného . U nás zabera keď niečo robíme a nastane ta chybička a príde amok keď jej poviem dobre teraz krič a hnevaj sa a keď to prejde tak budeme pokračovať, lebo sa musime sústrediť inak sa to nenaučiš a postupne aj ona keď cíti že ide na ňu amok sama si hovorí že sa musí upokojiť. Tiež rieši absolútne blbosti a podstatne veci nie, ale pre ňu je ta blbosť v tom momente životne dôležitá (napr. nevie okamžite nájsť svoje oblubene pero a určite ho už nikdy nenajde a jej život je v troskách). Prečo to tak je som sa dočila v knihe Jedinečný ľudia od Barry M. Prizant naozaj odporúčam prečítať si. Tak mi to zmenilo pohľad na ňu aj prístup k nej a začína to u nás ako tak fungovať aspoň čiastočne normálne. Ak by si mala nejake otázky kľudne napíš.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maja300
2. sep 2022

Dobry den, odkial ste? mam dceru 11 rokov, diagnostikovana az teraz v lete. Mozno by bolo fajn, keby sme nasli niekoho na stretnutie, kamaratenie. my sme z bratislavy.

silviad
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petrisorkaa
6. feb 2023

Pridavam sa k matkam dcer s AS. Ma 6 rokov, bojim sa, co prinesie skola...

maja300
7. feb 2023

@silviad chodi na Narniu v petrzalke . A vy kam?

ella_smella
24. máj 2023

Ahojte baby, tak moja Aspergerka už má 18, je tretiačka na strednej škole a súhlasím so všetkým, čo tu bolo popísané 🙂)) Baby sú iné, nám pomohli knižky, hlavne Aspergerka a ešte blog Zrzavá holka a jej kniha Neříkej autista, to se nehodí... 🙂

silviad
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
barbora19911
25. máj 2023

Ahoj ja mam 23 a aspergerov syndróm ...celý život tým trpím ale neurobim s tým nič bohužiaľ sú aj lepsie dní horšie dni ..ale čo môžem povedať tak ako som vkročila do dospelosti tak sa veľa prejavov z detstva zlepšilo ..aj keď niesom schopná fungovať na 100 percent ...s robotou to je ale veľmi ťažké takže som doma ..našťastie ale mam normálneho manžela dcérku a žijem si konečne šťastný život aký som vždy chcela od detstva aj keď ataky mám stále dá sa to zvládnuť

extunc
20. sep 2023

@barbora19911 držím Ti silno palce v živote. Hadam sa to raz podarí mojej 8rocnej🙏, ktora je NKS, ADHD, HYPERAKTIVITA a asperger.

jankapol123
4. nov 2023

Dobrý deň, prosím môžem sa opýtať ako sa má dcérka teraz, keďže prvý príspevok je z júna 2022, že ako to prebieha, čo Vám pomohlo, aké metódy, techniky. My sme ešte v štádiu diagnostikovania či ide o AS u 11 ročnej dcérky (podobné prejavy má od 10,5 roka). Ďakujem pekne

nikaeli
4. nov 2023

V škole je pokojná, učiteľky ju chvália, doma je nervózna, má ataky -> môže to spolu súvisieť - aspergeri a vysokofunkční autisti dokážu na istý čas tolerovať pravidlá - kým je v škole, vie, že musí sedieť, pracovať, nevyrušovať, atď. - svojim spôsobom je to na dieťa tlak.. následne príde domov, do pokojného a bezpečného prostredia a nastane uvoľnenie toho tlaku, sociálneho preťaženia, ktoré sa prejavuje atakmi a iným nežiaducim správaním. Vie, že doma si to môže dovoliť, potrebuje to zo seba dostať von a keďže nevie ako, robí to - podľa nás - nevhodným spôsobom. Odkiaľ ste? Nenavštevujete CVI? možno by vedeli poradiť..

jankapol123
5. nov 2023

@nikaeli áno, zatiaľ to máme veľmi podobné. Sme z BA a postupne sa to snažíme identifikovať, čakáme ešte na vyšetrenia že či sa potvrdí AS alebo nie. Ďakujem pekne za všetky rady a skúsenosti, viac som napísala do SS.