icon

Dlhodobé bolesti bruška u 5-ročnej

Prosim maminy poradte mi. Dcerka ma 5 rokov, chodi do skolky. 2-3 krat tyzdenne mi volaju, ze najma po obede ju boli brusko. Aj doma ju bolieva casto. Stolicu ma tak 2 krat tyzdenne, velmi tuhu. Nejedava takmer vobec sladke, ani sladene napoje. Snazim sa o vela vlakniny, ovocia, zeleniny, vela sportujeme, ale to kakanie sa velmi nelepsi, chodi malo… Testy stolice a sono ma v poriadku. je chuducka, za posledne dva roky dost zostihlela. Na gastro mame termin az v juni. Ktory lekar indikuje testy potrevinovej intolerancie? Celkom mi to sedi podla popisu. Alebo co by ste este poradili? Tento tyzden aj zvracala 3 krat rano, avsak chora nie je, bola vysetrena. Uz som zufala.

pribinak
4. mar 2023

@gabriela_obzerova však skús sama odpozorovať či ju netrápi niečo mliečne. Vyrad aspoň na 6 týždňov úplne ale úplne všetko mliečne a uvidíte či sa to nezlepší

gabriela_obzerova
autor
4. mar 2023

@pribinak chodi do skolky, kym nie je papier, tak jej nebudu 6 tyzdnov varit inak. Potom lepok atd…. Touto metodou by to trvalo velmi dlho vylucovat jednu potravinu za druhou…

altair
4. mar 2023

@gabriela_obzerova naša pediatrička pri podobných problémoch dala urobiť vyšetrenie stolice, vyšetrenie na parazity a ultrazvuk bruška, (kým sme čakali na termín na gastro). Na gastre kázali vysadiť v prvom rade všetky sladkosti, a mlieko odporučila iba bezlaktózove. (kým budú výsledky všetkých testov). Napokon to bola laktóza

gabriela_obzerova
autor
4. mar 2023

@altair tak mame teda podobny postup. Tiez rovnake vysetrenia a negativne…. A robili aj ine potraviny, alebo hned trafili to mlieko? Chodi do skolky a tam nie su ochotni cokolvek vysadit, kym nemame “papier”. Ale teda aspon doma viem mlieko vylucit. A tie testy intolerancie su hradene poistovnou? Lebo pozeram ako samoplatca kompletne testy aj 500 euro.

pribinak
4. mar 2023

@gabriela_obzerova ani neskúsiš? V škôlke sa hádam vieš dohodnúť aj s papierom od pediatricky (u nás stačil) alebo jej nos vlastne obedy.

veronika_sk000
4. mar 2023

@gabriela_obzerova pozeram, ze ste zo Senca, ak vam nerobi problem ist na vysetrenie do Trnavy, tak sa viete objednat alergologovi Zlatošovi, kazdu stredu poobede zverejnuje tri terminy na piatok, skuste tam ked tak zavolat, povedia postup (platila som za to 15€), synovi robili krvne odbery na mlieko a do tyzdna boli vysledky, mozno budete potrebovat vymenny listok

altair
4. mar 2023

@gabriela_obzerova bolo to pár rokov dozadu, nedoplácali sme nič, ale v podstate hneď trafili to mlieko.Uľavenie prišlo pomerne rýchlo, doma som jej pár týždňov nedávala nič mliečne a v škôlke jej namiesto mlieka dávali čaj. Keď bola mliečna polievka, tak ju nejedla, keď bolo v omáčke mlieko, tak dostala bez omáčky, keď mali puding, mala desiatu/olovrant z domu. Po čase sa to upravilo aspoň natoľko, že bola schopná tolerovať mlieko v malých množstvách, čiže v škôlke jedla normálne všetko a doma ak už v niečom mlieko mala, tak bezlaktózové.

kristinapetronela
4. mar 2023

U vás to môže byť kľudne nieco ...ale môjho syna tiež bolievalo bruško ,vyšetrenia a nič sa nezistilo . Raz za týždeň sa sťažoval tiež

ewwe
Autor odpoveď zmazal
3nikus30
4. mar 2023

@gabriela_obzerova aspoň doma vynechaj úplne lepok aj mliečne,ranajky,vecere a vikendy mas vo svojich rukach. Stolica 2x do týždňa je veľmi málo,mala by chodiť každý deň lebo inak toxíny sa vstrebávajú naspäť do krvného obehu a problémy sa budú stupňovať. Moja malá tiež mala dlho bolesti bruška a nepravidelnu stolicu,bola z toho histaminova intolerancia uz ako dosledok poskodeneho creva. Lekary nam zhorsili stav tym ze do nej pchali prehanadla az som to vzala do vlastnych ruk a prirodne ju vyliecila.

gabriela_obzerova
autor
4. mar 2023

@3nikus30 presne tak, brala dlhsie Duphalac, ale nemoze si cely zivot pomahat prehanadlami. Na sone mi povedal, ze vidno, ze to crevo nieco trapi… On si mysli, ze to bude nejaka intolerancia, ma tam nejake zmeny uz zial.

gabriela_obzerova
autor
4. mar 2023

@ewwe jejda, na tu alergologiu sa tiez caka mesiace, este dlhsie ako na gastro

gabriela_obzerova
autor
4. mar 2023

@veronika_sk000 trochu v tom mam zmatok. Taketo testy robi teda alergolog? Nie gastro? Citala som tu v jednej diskusii, ze u alergologa vysli negativne a u gastro pozitivne, ze oni maju ine, tak neviem kam radsej. Alebo skusim co bude skor 😂

veronika_sk000
4. mar 2023

@gabriela_obzerova no ja ked som riesila s pediatrickou, ze mam podozrenie na ABKM u syna, volala alergologovi a s nim sa radila, ten povedal, ze musime urobit eliminacny test (kedze syn mal 11 mesiacov vtedy) a nakoniec som mu volala, ze co dalej a robili mu krvne testy na protilatky plus este vajce, kludne by som sa obratila aj na alergologiu, pripadne sa poradit s pediatrickou

gabika0825
4. mar 2023

@gabriela_obzerova treba ísť k alergologovi, len sa príprav že pokial nejdes do súkromnej tak si pockas na termín dost dlho.