Dlhodobé nehutenstvo u dieťaťa- 20 mesačná dcérka
Ahojte mamicky...poprosim vas o rady a skusenosti ako to u vas dlho trvalo..dcerka mi od prikrmov nechce papat..vyhyba sa jedlu...aj ju napne niekedy,ked vidi jedlo,aj ked sice hlad ma...radsej neje...az niekedy poobede trochu..par lyziciek.O prikrmy prejavila zaujem v 5.5mesiaci.Lenze sme isli na nu asi prudko a na napor okolia ze nepapa sme na nu tlacili..odvtedy nema rada jedlo.Vymysla pri stole.Uz jej jedlo nenukame...cakame nech si vypyta sama..lenze ona za den zje mozno 4lyzice.Boli sme aj na gastre..na sone je vsetko ok..mozno ma aj reflux..chceli by sa jej pozriet do zaludka.Ja sa bojim narkozy.Tak to pripisujem nechutenstvu z toho ze sme na nu tlacili😣.Prosim vas mal niekto podobny prippad?
@pribinak v noci ju kojim ale mam malo mlieka...stalo sa vam nieco podobne?praveze ona nema nic co jej chuti...ani keksy...nie je chuda...ma asi 13.5kg..chodime vonka stale...ale to jedlo je bieda...este to napinanie...strasne ma to mrzi...je to nasa chyba...nechcem s nou ist na hadicu...preto hladam rady...nenukam jej uz ani jest...mam normalne strach...ranajkujeme sami s muzom...aj obedujeme..ona nevidi ani co je na tanieri a nechce...vidim ked je uz hladna vtedy povie ham...le nakoniec sa vo vsetkom len prple a zje 4 lyzice...rozmyslam ze s nou budeme chodit papat do ineho prostredia...asi sme na nu velmi tlacili...
@miirkka1 ano mal.. je to psychického charakteru.. tým, že ste ju nútili.. nám to trvalo veľmi dlho, môžem povedať že roky, kým si začala sama pýtať aj jedlá, ktoré dovtedy ani len neochutnala..
takže jesť spolu, určite nie separé.. dať jej trošku, nech papá sama, aj keď len 2lyžičky.. keď nechce viac, asi jej to stačí (aj našej stačilo).. chorá nikdy nebývala.. ak by jej niečo chýbalo, bývala by minimálne chorá.. viem, čo je to, keď ti dieťa nechce papať.. aj som si poplakala, ale treba len vydržať.. u nás sú doteraz jedlá, ktoré malá nikdy ani len v ústach nemala,ale už ju nenútime.. viem už, že si sama vypýta, keď chce čo i len ochutnať..
Neviem si predstavit ako sa da tlacit na polrocne decko. Prve prikrmy su ozaj o par lyzickach a zacali ste v normalnom case ako by uz prikrmy mala dostat. Pokial ste to do nej netlacili kazdu pol hodinu,nic zle ste neurobili. Ja mam tri deti, nastastie ani jedno nemalo tento problem. Ale sestra so svojim dvoma od mala. Dookola tocili tie iste jedla, maso skoro vobec. A zo vsetkeho par lyziciek,.mala len mixovane. Ale zaujimave bolo,ze v mc donalde spraskali vsetko..... Urcite by som to nevzdavala a davala aj po par lyzickach, vzdy nieco.
@miirkka1 hlavne ju netreba nadžgávať keksami, cukríkmi, tyčinkami a podobnými chobotinami, ktoré majú výživovú hodnotu nula.. naša napr.doteraz papá čerstvé suché rožky na večeru a už to neriešim..keď jej to chutí také suché, tak nech si dá suché.. nehovorím, že je to každý deň..ale proste stane sa.. môj manžel keď to vidí, tak vždy len skonštatuje, že keby ju videli zo sociálky, tak si myslia, že nemáme čo jesť 😀 😀 už to berieme s humorom.. netreba ju fakt hlavne nútiť.. bude to ešte horšie..
@pininka no tak, že do nej tlačí jedlo aj keď malá nechce.. lebo silou mocou chce, aby aspoň niečo zjedla..lenže toto je celé zle..robila som tú istú chybu v domnení, že predsa nejak MUSÍ niečo zjesť.. naša malá si potom naschvál vyvolávala zvracanie, len aby to už jesť nemusela.. no z odstupom času hovorím, že sa jej teda vôbec ani nečudujem, lebo keby do mňa niekto takto džgal nasilu jedlo,tak ho pošlem s prehľadom pekne do teplých krajín..
@katmi boze sme s muzom sprosti.Ide ma z toho porazit..kazdy mi vravel ze moje mlieko jej nestaci ze uz musi papat riadne...tak sme vselijako chovali s tv,hrami blbostami...kedy vam to zacalo?Aj ju napinalo?Co ste robili?Aj tak ste ju teda v case ranajok obeda zobrali ku stolu?Ja ju vezmem on vidi napne ju...dam ju dole...tak preto to uz nerobime aby si nemyslela ze jej chcem dat nasilu papat...
ahoj, no chce to cas a trpezlivost, ta hadica podla man nie je dobry napad, ak na to nie je relevantny dovod.. este aby ju to viac nebloklo. moja, ked mala 2 a pol, raz najedne oslave papala, co videla a zrazu nieco akoby ju zabolelo pri hryzeni a tam nastal blok, totalny, cca 2 mesiace sme bojovali, boli sme aj pohotovosti aj u dr a nic nenasli, mylslela som afty abo nieco take, nic.. kupovala som jej nutridrinky a miesala s montem a to striekackou..cista psychiatria.. teraz monte nemozem ani citit..schudla, vyzerala ako spageta, aj som ju kojila stale. no casom som to proste naozaj neriesila, nechala som to tak, aj ked vnutorne to bolo tazke, ale az ked som to tak vnutorne pojala s pokojom- (od hladu neumrie a deti ziju aj zo vzduchu🙂), tak sa to zacalo lamat, najprv pyre a potom zemiaky a uz to slo, potom vsetko.. cim viac sme na nu tlacili a riesili, tym horsie. takze koja rada, fakt neriesit, ak nebude ozaj podvyzivena, chce to cas.
Ona je schopna nejest cely den...a ani vodu mi nejak velmi nepije....🤔
@miirkka1 ano.. jasneee.. ona si sama vyvolávala vracanie, lebo proste až tak nechcela, že si to sama naschvál sprotivila..
potom sme papávali tak, že som ju zabavila.. rozprávka, hračkami, lego sme stavali a pomedzi to som jej akože náhodou šupla z obeda niečo do pusinky 😀
k raňajkám som ju dávala vždy.. ja som si naložila, malej ponúkla rožtek - saozrejme suchý, ako inak.. aj keď len poprplala, alebo vyjedla striedku.. aspoň dačo.. ona napr. mala veľmi rada mlieko.. to vedela vypiť na hektolitre.. tak k tomu rožteku vždy vypila za hrnček mlieka a vedela som, že aspoň dačo spapala.. aj keď málo..
desiata bola za pochodu.. jablčko, banán.. ale nie tak, že sedela pri jedle.. proste za pochodu.. na ihrisku pri hre... vtedy vedela spapať.. hlavne nedávať jej kadejaké náhrady ako tyčinky, chrumky.. to potom ti papať určite nebude.. keď si zaplní bruško sprostosťami..
večerali sme zásadne UM.. dlho mi iné nič nechcela a ja som ju už ani nenútila.. prespala mi v pohode celú noc, takže evidentne hladná nebola..
u nas neopmohlo starsenie, ani ta navsteva u lekara, ani ked som ja odisla od nej na par hodin, lebo niekedy som bola naozaj mimo..proste, spontanne, pomaly to slo..pamatam, ked sme boli na vylete, isli sme sa najest a tam si dala na maoje prekvapenie varene zemiaky, no to bola radost-samozrejme som z toho nerobila pred nou halo, jedlo je proste samozrejmost ale aj nutnost, skuste to fakt neriesit, viem sama ake to je tazke, aj mi to dlho trvalo , ale nakoniec to prislo, drzim palce 🙂
Som rada ze nie som v tom sama...viem je to nasa chyba...prve dieta...chcela som to najlepsie a urobila to najhorsie...sprotivila jedlo...takze aj tak ju dat do stolicky aj ked ju napne?Ona to uz ma nejak asi nafixovane...nepovedala by som ze take male deti si tak pamataju
@miirkka1 pamätajú si viac ako si myslíš.. u nás sa to naplno vyvinulo keď som ju dala do škôlky.. pritom som ich upozorňovala, že malá neznáša kaše, husté jedlá,polievky.. že ak niečo také majú, nech jej to buď zriedia alebo nech jej to nedajú vôbec.. a čo sa stalo?? akčná pani učiteľka, že ona ju "naučí jesť" do nej napchala hustú zemiakovú kašu ešte s kúskami a už bolo.. ovracala ju celú jak bola.. išla sa mi sťažovať a ja som jej len pekne odpovedala, že nech sa na mňa nehnevá, ale ja som ich nato upozorňovala a je to jej chyba a nie chyba malej, že ju ovracala.. odvtedy ju nikto nenútil... 😀
ale..odvtedy malá ani do úst nič také nedala.. a ani som sa nesnažila.. lebo som vedela,ako to dopadne..
ak sa ti zdá, že málo pije, skús jej variť viac polievok.. vývar, zeleninkovú takú redšiu, zeleninku jej tam poriadne povar a popuč..nech nemá pocit, že to má husté.. a takto..
@katmi presne nasa tiez kase neznasa....a ked vidi tie grisy to su napina uplne....mlieko moje zboznuje...lenze ked ju budem kojit az cez den,v nocj nebude mat nic,kravske tiez ma rada,ale to vo velkom mnozstve sa nemoze...boze toho sa aj ja bojim v jasliach..ide od septembra na 4hodiny,lebo musim do prace.
@miirkka1 a kto hovorí o veľkom množstve? prečo by sa KM nemohlo?? zase predsudky alebo rady od susedy?? 🙄 pohár mlieka aj 2x denne jej neublíži.. zas nemôžeš byť taká úskoprsá a riadiť sa nejakými tabuľkami.. treba jej dať to, čo jej chutí..
keď ide do jasličiek, treba jednoznačne upozorniť učiteľky, aby do nej nepchali.. inak bude mať z toho ešte väčšiu traumu ako doteraz..
@miirkka1 tak to moja malá by už bola na dialýze 🙈 netreba veriť všetkému, čo sa kade tade popíše.. čo sa tak trochu riadiť svojim vlastným rozumom a vlastnými pocitmi?
teraz je veľmi divná doba, ktorej ja nerozumiem a to som teda neni stará ako sa povie.. všetci by najradšej žili len podľa nejakých tabuliek, dávkovali stravu, príkrmy podľa nejakej normy, a potom sa čudujeme, že tie naše deti sú na tom tak, ako sú.. keď ich nepočúvame a neriadime sa trochu aj ich potrebami.. 😒
Syn tiez nebol zrovna jedák, ale my sme s kamoškami nosili von vela ovocia. Raz sa ponúkol u jednej kamosky, potom nieco zaujimave skúsil u inej. Proste zobkal pomaly a stačilo.
Vela deti sa rozje az v MS, chce to kľud a trpezlivost
Dnes sme boli na prechadzke...ukazala som jej lieskove orechy na strome...ze sa to papa...tak ju to zaujalo a papala to...

Pije mlieko? Ak ano, tak nech pije mlieko. S tými vyšetreniami to nepreháňaj, to tiez nie je dobre. Davaj co jej chuti, nedávaj co jej nechuti, chodte vela von, aby jej vytrvalo.