Dlhotrvajúci kašeľ a krochkanie u štvorročného dieťaťa: Čo robiť?
Ahojte. Mate niekto skusenost prosim? Syn 4 roky ( prvy rok v skolke ) ma uz skoro 2 mesiace kasel…. Vzdy rano ,pocas dna sem tam aj vecer sem tam , nieje to casto je to skor take odkaslanie (v noci vobec nekasle).Okrem toho nic sopliky teplota nic…. Ale vsimla som si ako keby mal zadnu nadchu… nejde nic vysniakat ale pocujem ako ,,krochka,, zo par krat pri placi sa mi rano pozvracal ( videla som klasicke priesvitne hlieny) … zo zaciatku vsetko nasadene zo par sirupov ( boli sme u dr.) popocuvala vsetko ok vraj… viroza za virozou vraj. Ak to neprejde ma strasi ORL , refluxom a astmou ze to moze byt… popri tom kasli sem tam pocujem ako mu v nose krochka v noci sem tam aj chrape ale to len vazne sem tam. Nemali ste aj vy nieco podobne s vasime detmi? K doktorke pojdem tento tyzden nech nam spravi vytery aspon … lebo ani to nerobila. A este kasel zacal 2 tyzdne pred zaciatkom ovcich kiahni a od vtedy uz stale. Dakujem kazdemu za radu. Jedine co robim zvlhcujem vzduch doma ( mame rekuperaciu a cca 40-45%vlhkost doma) striekam do nosa morsku vodu a bylinkove caje.
Syn ma 4 roky, 1.rok v skolke, takto sa trapime uz asi rok a pol, pred rokom v septembri zistena alergia na roztoce, v januari nas cakaju dalsie testy, na jar zistena zvacsena nosna mandla, kasle nepretrzite, ci zdravy, ci chory, staci, ze pobehne alebo sa pri hre a jaseni trocha rozbesni, ze trocha zakrici, napodobni rev nejakeho zvieratka...momentalne sme na tom tak, ze bol 18 dni doma, bral antibiotika, kedze pre vytere z hrdla mu bola zistena Klebsiella, uz bol vcelku zdravy, az na ten suchy drazdivy kasel, ktory ako vravim, ma ci je zdravy, ci chory...bol 3 dni v skolke, od piatku zas doma, uplne zahlieneny, tiez krochka, chropci, znie to, akoby mal nos plny hlienov, ale takmer nikdy nic nevysmrka, vsetko to zateka. Trocha pomohlo, ze sme zacali robit preplachy nosa morskou solou, pri nich mu vacsinou vyjde dost soplov, ale aspon mu to otvtedy nezateka na priedusky, lebo odkedy preplachujeme nos, je konecne bez zapalov priedusiek. Ale je mi z toho celeho do placu.
@mimi3008 tak takto isto to mame napodobne…. Uplne zdravy a kasle…. Takze Vas poposielali po vysetreniach… orl ale je relativne ok , ze ma zvacsenu mandlu? Nenavrhol vam aby sa odstranila? A na ake vysetrenia este pojdete? My sme sledovany na alergo-imuno ale potvrdenu alergiu mame len na travy…. Dakujem ze ste odpisali
@rodinalel povedali, ze je to na vybratie, ale ze sa nemame kam ponahlat, kedze nema opakovane zapaly stredneho ucha, ani v noci apnoicke pauzy. Antibiotika mal teraz po vyse pol roku...chceme este pockat, lebo ja mam taky pocit, ze sice tie zatekajuce sople su na vrub tej mandle, ale ten kasel je skor na podklade alergickom
@mimi3008 som zvedava … snazila som sa docitat nieco o tomto a jedine som nasla ze zen kasel moze byt z tej zvacsenej mandle …. Ale na druhej strane ta mandla sa nemoze zmensit uz? Uz ostane zvacsena na stalo? Predsa dieta sa vyvija …. Ak mate alergiu na roztoce moze to byt ono…. A este otazka …vylucili ze by to mohla byt astma???? Lebo mne hned povedala o astme
@rodinalel zatial o astme rec nebola, ale chcem sa s nimi rozpravat o spirometrii, lebo neviem, ci sa robi aj u takych malych deti. Este sa chcem tiez rizpravat o desenzibilizacnej liecbe, ta je indikovana od 5 rokov, ideme na kontrolu v januari, syn bude mat 5 rokov v auguste, takze to by mozno potom bola cesta
@mimi3008 ano to mas pravdu vedia nasadit liecbu od 5 rokov …a casom sa vie uplne vytratit alergia, zial niektori doktori ale neponuknu tuto moznost… a ak smiem vediet kde chodite na alergologiu? Takze na ten kasel a zvacsenu nosnu mandlu vam nic nepredpisali? Alebo vam nieco dali?
S tymto presne sme sa dlho trapili aj my.. ci smiech, ci plac, ci beh, vzdy taky kasel az zvracal.. plus chrapanie v noci zo zadnej nadchy...
V juni mu zistili alergie, tak dostal liecbu. Nasledne o par dni dostal taku hnisavu anginu, ze mu prepichli mandle, aby mohol dychat a v noci mu ich urgentne vybrali..
Konecne zdrave dieta 🙏
@rodinalel Ja osobne mam tak uplne potlacenu alergiu tou desenzibilizacnou liecbou, chodime do Popradu. Ale jasne, on berie liekov a liekov, od alergo mame Aerius, inhaluje Fulhale (kombinacia kortikoidov a bronchodilatancii), od krcneho dlhodobo uziva Nasonex sprej do nosa, plus dopujem ho vitaminmi, Imunoglukan, probiitika, inhaluje Vincentku, obcas Yabro, mame zvlhcovac v spalni...proste si pripadam ako v sanatoriu, ked vybalim rano vsetky tie lieky a vitaminy🙈

@rodinalel sme na tom podobne,prvý rok v škôlke stále zadná nádcha ale bez kašľa ale so zvýšenou teplotou. Týždeň škôlka týždeň doma aj 2. Stále dokola!