Dráždivý suchý kašeľ u 3,5-ročného

hannah88
1. mar 2023

Dobrý deň,

prišla som sa sem poradiť, lebo už som zúfala.
Zakaždým, keď je syn chorý, sa mu spustí hrozný kašeľ, ide si hrdlo vydriapať von, čo tak hrozne kašle, cez deň, v noci. Sucho, dráždivo. Teraz kašle od nedele, bez zlepšenia, akurát dnes nad ránom bola zmena, že kašľal krásne chrchľavo, hlienovito. Avšak cez deň znova, vkuse suchý, dráždivý kašeľ. V jednom kuse niečo prehĺta, aj v noci, akonáhle má v nose sopeľ, že hneď počujem, že mu to tam bubla, začne kašlať. Aj sople mu tečú, smrkáme vkuse ale ide to po troške von.

Máme za sebou ORL, má zväčšenú mandľu. Kým sa rozhodneme mu ju dať vybrať, chcem sa opýtať, čo by mu mohlo pomôcť, uľaviť prosím?

Od dr. máme predpísaný dithiaden, pamycon do nosa - ma aj sople, a stoptusin mu dávam. Urobila som mu tymiánový a cibuľový sirup, plus mucoplant skorocelový z lekárne.

Môže mať zadnú nádchu a to ho vkuse dráždi na kašeľ? Pomohlo by nám preplachovať nos vincentkou, alebo morskou vodou, čistiť nos? Alebo zriediť hlieny?

Prosím, čo pomáha Vám? Naozaj som veľmi zúfalá, malý sa trápi.

Ďakujem pekne.

fiafia
1. mar 2023

@hannah88 nám sa pri chorobách osvedčil sinupret, fenistil, aerius. Od kašľu na suchý kašeľ aspecton, vlhký kašeľ mucosolvan, na oba druhy kaslov stopkasel, tussirex. Do nosa sterimar, nasivin a z ORL na odpuchnutie mandlí nasonex. Zvlhcovat vzduch, na hruď jazvečíu masť. Robili sme možné aj nemožné no mandliam sme neušli a museli von. Z mojich skúseností môžem povedať,že ak to treba rozhodne to neodkladam lebo môže byť len horšie ... Skóre uzdravenie

fiafia
1. mar 2023

@fiafia my máme zo stoptusinom a je jemu podobným zle skúsenosti a dcéru išlo zadusit.

hannah88
autor
1. mar 2023

@fiafia ďakujem, tiež ma napadlo, že ho zamením za niečo iné. Ale neviem, či keď kašle cez deň sucho, dusivo, či podporovať vykašliavanie, keďže nevykašliava nič, a na noc utlmovať. Akoby stále prehĺtal hlieny, aj v noci, to isté.

fiafia
1. mar 2023

@hannah88 v tomto prípade sú vhodné sirupy na oba druhy kašľa a netreba ich meniť a stresovať tým,o aký druh kašľa sa jedná. A skúsila by som pridať sinupret, nech zriedi hlieny

misickaa4
1. mar 2023

@hannah88 urcite morksu sol davaj, tym neuskodis
Moze kaslat zo zatkajucich soplov, to je bezne pri mandli
Na noc zabral tussirex, na zvlhcenie kasla ambrobene, aj roztok na inhalovanie, acc long sirup..

mirkaknm
1. mar 2023

@hannah88 Ahoj Hanah, u nas byva takyto pribeh tiez. Zacne to neskutocne drazdivym suchym kaslom. A to nonstop, naposledy 4 dni a 4 noci vkuse kazdu sekundu kaslala dcerka, vobec si neoddychla. Stoptusin sme mali tiez, nezaberal. Az dithiaden zabral, ze sa zacal menit typ kasla.
Ani neviem co poradit. Sople mame take skusenosti ze ked sme preplachovali konvickou, tak to akosi tu nadchu predlzovalo. Ked sme prestali, do 2 dni bolo po nadche. Dr.nam tiez povedala ze treba odsavat. Alergologicka ze zase odsavanie sposobuje opuch nosa a ze to nam nepomoze, cim viac odsavania, tym viac soplov. Tak sme sa ucili iba smrkat.
Treba zo stravy vylucit aspon pocas choroby lepok, mlieko, uplne sladkosti von-to vsetko zahlienuje. A papat vela vyvaru, vela cajov, nech sa to vyplavi von. Menej maska, viac zeleniny.
Vybratie mandli neriesi pricinu, posuva problem inam.

laurikalalinka
2. mar 2023

@hannah88 Bravčová domáca masť,natrieť na sáčok,a nechať na noc,ukludni kašeľ,a vankúš vyššie v posedenie aby nedusilo,odskúšané...