Dojčenie a atopický ekzém u dieťatka

katimka
27. mar 2016

Moj syncek ma 4 mesiace, je plne kojeny, zhruba v druhom mesiaci sa mu na licku vytvoril fliacik, nasou detskou lekarkou bolo povedane, ze je to z "grciek", kazala nam to mastit na striedacku holtovym kremom a indulonou. Raz to mal lepsie, raz horsie, postupom casu sa mu to zvacsovalo, urobila sa mu to z toho mokvajuca ranka, preslo to na bradu, postupne sa mu to zhorsovalo, mal cervene uz obe cele licka. To sme isli ku koznej lekarke, ktora nam potvrdila atopicky ekzem. Predpisala baneocin a bielu hormonalnu robenu mast, na kupanie hydromangan na striedacku s oilatum. Pouzivame to 2 a pol tyzdna, no nevidim ziadnu zmenu. Uz ma ten ekzem dokonca aj na nozicke v zahybe a pod pazuskami, nejaky fliacik na krku. Som z toho zufala. Na kontrolu ideme o par dni. Vynechala som mliecne vyrobky, cokolady a vlastne vsetko, co si myslim, ze by mu mohlo skodit cez moje mliecko, vlastne uz nejem skoro nic ☹ Potrebujem pocut vase skusenosti, ako ste to zvladali, ked ste kojili. Kojili ste nadalej, alebo ste prestali? (prvu dcerku som kojila 2 roky, chcela som to takto aj teraz, ale neviem, ci to mam zmysel). Obmedzovali ste sa v strave? Ake maste alebo co vam vlastne na detsky ekzem zabralo? Preslo to a za aky cas? Zhorsoval sa ekzem pri chorobach (napr.soplikoch, kasloch a pod.)? Mozte mi poradit nejaku dobru koznu lekarku na vychodnom Slovensku? Dakujem za kazdu radu a skusenost.

katimka
autor
27. mar 2016
vodavodickova
27. mar 2016

Ahoj, hlavne ziadnu paniku🙂
Dieta sa do 6-7 mesiacov tzv. cistipo porode. Moja dcerka to mala tiez, tiez som bola na nervy z toho, nic nepomahalo, ale ako jej padlo 6 mesiacov, ako keby utal, odvtedy ma krasnu plet.
Ono je to velmi indovidualne, nam napriklad pomohlo ze som vysadila mliecne vyrobky..ale ked vam nepomaha, trebs zistit, co jej vadi.
Kazdopadne odporucam vyhodit vsetky hormonalne a kortikoidove masticky od kozmych lekarov,nepoznam nikoho, komu by to dlhodobo prospievalo...najdi si ma ceskom MK skupinu Atopicky ekzem, vedie ju mamicka s nickom kam.zyk a poviem ti,ze nam pomohla najviac.
Urcite odporucam na mokvave cervene miesta nepouzivat ziadne mastne pripravky, tym to zhorsis. Naopak, obycajny tekuty puder alebo zinkova mast a tym natierat,az kym sa to nevysusi uplne do biela. Ked sa vytvoria supinky a zmizne zacervenanie, mozes vyskusat hydratovat, tiez je vsak individualne, cim.Nam najviac pomaha obycajna modra Indulona. Ale pozor, ak by sa zacervenanie zase vratilo, zase treba vysusat zinkovou mastou alebo tekutym pudrom.
Nam toto pomohlo viac ako vsetci doktori a to sme boli aj u imunologa.
drzim palce🙂

vodavodickova
27. mar 2016

aha a este som zabudla- z tych fotiek ti v tej ceskej skupine urcite povedia ze nejdemo atopicky ekzem,ale o kvasinky a na tie treba uplne inak. a fakt vedia dobre poradit.

marcelatje
27. mar 2016

@vodavodickova mohla by si prosím ťa dať link? Ďakujem

katimka
autor
27. mar 2016

@vodavodickova dakujem, velmi si mi pomohla a trosku ah potesila 😉 s tou kvasinkovou infekciou som si aj ja myslela, a mliecne vyrobky absolutne vsetko? Aj jogurty, syry a pod.? Kojila si dlho? A urcite pozriem na tu skupinu, dakujem

vodavodickova
27. mar 2016

@katimka ano,vsetko kde ke co i len trosku mlieka, keksiky, sladkosti, vsetko kde som si precitala na etikete ze obsahuje mlieko. ono vysledky sa dostavili az tak za tyzden- dva, treba to dosledne dodrziavat.
kojila som do 17mesiacov, az ked sa to malej uplne eliminovalo, pomalicky som skusila vratit mlieko do svojho jedalnicka a velmi opatrne zaviest aj do toho jej. a bez problemov, hoci napriklad niektore druhy ovocia dodnes nemoze napr. kiwi a pomarance, no verim ze ponalicky si zvykne aj na to,len to chce cas.

katimka
autor
27. mar 2016

@vodavodickova prosim ta, mozes mi napisat, co si vlastne jedla, cim si to mliecko nahradzala? 🙂 dakujem

lukas217
27. mar 2016

Pani s atopickým ekzémom Vám nikto lepšie neporadí ako pani Mudr. Hana Zelenková. Má ambulanciu vo Svidníku s názvom DOST. Je zakladateľkou európskeho dermatovenerologického inštitútu. Z času načas sa objaví v markíze 🙂 Je to veľmi známa osobnosť a jedine ona pomohla nášmu synovi. Tie všetky maste , ktoré vám napredpisovali sú zbytočné, oni len potlačia príznaky, ale všetko sa časom vráti. Pred tým ako sme boli pri nej nič nezabralo resp. len dočasne potom sa to vrátilo a tie hormonálne maste ano pomozu, ale tak na 2 tyzdne potom sa to vrati a este horsie. Minulý rok v lete mal taký atopický ekzém ze skoro nemal bieleho miesta na pokozke. Az nakoniec sme sa odhodlali a sli k pani Zelenkovej do mesiaca bolo zlepsenie o 90 perc. Mozem len doporucit. Ludia k nej chodia az z BA na opacny koniec Slovenska ale stoji to zato! Tu je odkaz http://www.dost.sk/ambulancia-mudr-hana-zelenko... Hlavne je ze p. doktorka sa neustale vzdelava co sa o vacsine koznych lekarov povedat neda....Ja vam garantujem, ze vasemu potomkovi pomoze. My k nej chodime uz rok. A viem o com hovorim pretoze sam mam atopicky ekzem a takisto aj syn

katimka
autor
27. mar 2016

O tejto lekarke sme vela poculi a tiez o nej uvazujeme, dakujem 🙂

marcelatje
27. mar 2016

@vodavodickova ďakujem funguje to 🙂

kuceravasue12
27. mar 2016

@katimka ahoj, aj dcérka to mala ale nebolo to až také zlé, no ako kedy, u nej to bolo podľa počasia ak bolo horuco bolo zle, doktorka nám predpísala oilatuma povedala, že to môže byť z aviváže. Malá to mala na záhyboch na rukách, na krku, celú bradu, strašne slintalo a to to ešte zhoršovalo a tiež celé uši a na zadku až po chrbát.Tiež žiadna zmena, nič nepomáhalo a z môjho jedálnička to nemala lebo už bola na nutrilone. Koncom tretieho mesiaca to zmizlo samo, ale na zadku to mala oveľa dlhšie, nestriedala som plienky začala som kupovať len pampersky od vtedy to bolo ok, teraz má rok a pol a konečne som sa odvážila použiť iné a už je dobre, ale aviváž len senzitiv inak sa hneď vyhádže.

ikissedagirl
10. máj 2016

Pisem ip

gabikkas
10. máj 2016

@lukas217 a co vam dala, ze to pomohlo?

katkalab
10. máj 2016

Určite neprestaň kojiť. Tiež sme si tým prešli približne medzi 6 až 15 mesiacom. Určite by som nezahadzovala Hypermangán a Oilatum. Hypermangán dezinfikuje a Oilatum hydratuje. My sme to striedali. Kortikoidné maste nepomohli. Navštívili sme imunológa, žiadna precitlivenosť sa nám nepotvrdila, ale trebalo dávať pozor na potraviny, ktoré rýchlo starnú a konzervované veci (histamin). Kožná nám odporučila aj to aby sme zamedzili kontakt s plyšákmi, ak sa dá obmedziť prach v domácnosti (napr. záclony) celková prašnosť. Nám imunológ napr. zistil, že v jednom ložisku na koži sa nachádzal zlatý stafylokok. Akosi to prešlo samo keď prišlo leto.

spominanyotec
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katimka
autor
22. júl 2016

@spominanyotec dakujem, poradim aj sestre, ktora trpi ekzemom 33 rokov a nevie si s nim poradit.

maykaaa1122
7. jún 2017

skus mastit pravidelna hygiena a davaj pozor co papa..nam nakoniec pomohol bepanthen

katimka
autor
7. jún 2017

Dakujem za radu, my uz nemame nic, natieram biodermou, neviem, ci nam pomaha prave to, ale aj dcerku mam atopicku a momentalne nemaju so synom nic uz par mesiacov... snad sme na dobrej ceste 🙂

rmocpajchelova
9. apr 2021

Ahoj žienky a vyčistili ste práčku alebo madrace čističom na roztoče ak máte doma atopický ekzém.😃

lucia147852
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rmocpajchelova
10. apr 2021

Ahoj Katimka aj ja mám doma atopika od Narodenia a ešte aj potravinová alergia vymenili sme kozmetiku pracie prášky aj olejčeky teraz máme pokoj 😃

katimka
autor
10. apr 2021

@rmocpajchelova aj my sme uz z toho vonku, aj pri dcere aj pri synovi som zacala pouzivat biodermu a uz cca 4 roky su krasne cisti 😉

ktochytavzite
10. apr 2021

@katimka no z mlieka to isto nema a je blbost sa obmedzivat,na atopicky ekzem je dobry krem s kyselinou mliecnou,maleho nekuo ale len sorchuj,a ziadna avivaz,atopicky ekzem je geneticka zalezitost a nie zalezitost kojenia,bude to mat aj ked prestanes kojit hk v zimnych mesiacoch,na jar sa to zlepsi uvidis a hirmonalnu mast by sim nedavala aj tak nepomaha.

katimka
autor
11. apr 2021

@ktochytavzite uz sme z toho vonku asi 4 roky, ekzem nam zmizol 😉

rmocpajchelova
15. apr 2021

Ahoj my sme začali od minulého roka používať super kozmetiku od Eurony 👍 a je to bomba sú to ekologické produkty a aj čistiace sú super vrele odporúčam😃

zuzanadeti
22. jún 2022

@katimka Atopicky ekzem sme zvladali podobne ako asi kazda z nas, co tu pisete, teda od narodenia. Je to moje prve dieta a hlavne prve tri roky som si s nim odkrutila kade tade po lekaroch. Ja viem, ze to u nho bolo od ockovania a v kombinacii s mliekom (dokonca aj mojim materskym) a mliecnymi vyrobkami pripadne ked zjedol paradajky, kecup ci jahody, hned ten ekzem bol horsi a horsi. Zial, zvladali sme to len mastickami a kremami od koznej a ked bol stav horsi tak aj kortisteroidnymi mastickami. Fakt sme od malicka chodili ku koznej ako na hodiny klavira, odporucala nas cez leto do kupelov Smrdaky, ale to zabera tak na par mesiacov a znovu bol v zime ekzem a este horsi. V noci sa skrabal a budil a rano mal krvave doskriabane predlaktia. Mal to aj pod kolenami v zahyboch. Vzdy pomohla morska sol do kupela, ale fakt aspon 200g nasypat do vane, aby to pripominalo more a vecer poriadne premastit. My sme chodili raz za leto k moru a to sa mu vzdy po dvoch dnoch kupania sa v mori cela pokozka zlepsila, tak bol pokoj aspon do zimy. No ked mi kozna, ked sme tam zas pravidelne prisli oznamila, ze s ekzemom sa uz proste zije cely zivot a len sa utlmuje kremami a dietou, nechcela som jej verit. Nemozem vinit ockovanie, u niektorych deti sa kombinacia ockovanie a mlieko zle znasa, ale dcera napriklad s tym nemala vobec problem a riadne je ockovana, ziaden ekzem.

Teraz uz mame po problemoch. Pred 2 rokmi sme dostali tip na purifikacny program. Syn mal vtedy uz 14r a absolvoval mesacny purifikacny program, dostal z tela vsetok sajrajt von. Uz ma 16 rokov a ziaden ekzem od vtedy nema, ani psoriazu vo vlasoch. Tym postupnym saunovanim (nizke teploty okolo 60 stupnov) sa mu potom vylucili vsetky skodlive latky z tela von a teda aj zle vedlajsie latky z ockovania. Ten program je zalozeny na saunovani s pridanim mineralov a vitaminov a doplnovanim rastlinnych tukov a doplnenim jedalnicka o vela zeleniny (nie paradajky) minimalne 300g denne. Robia to v KE, PO, BA, Levice a pri BB. Niektore deti to zvladnu uz ako 9 rocne, ale napr kamosov syn az ked mal 13r, lebo mu dlho nechutila zelenina ani rastlinne oleje. Neviem, ci som vam teraz pomohla, ale nadej na vyzdravenie tu je. Skoda len, ze tento program nepreplaca poistovna, ale za tie peniaze nam to stalo. Nehovoriac o tych prebdenych nociach a vysedavani v cakarni u koznej. Plus tie peniaze za maste, co nie su na predpis ani neratam a malo co zaberali. Iba zial tie kortikosteroidne. Tak co, pomohla som vam nejak? 🙂

ivanaa346
12. jan 2024

@katimka Prosím ktora konkrétne Bioderma pomohla vašim deturencom na exemy ? To ste používali iba na natieranie celého tela a tie exemy zmizli?

katimka
autor
16. jan 2024

@ivanaa346
Bioderma atoderm intensive baume na natieranie a bioderma gel moussant na umývanie. Nič iné sme nepoužívali, len týmto som ich umývala a natierala. Neviem, či len vďaka tomu, ale ekzém sa nám nevrátil. Dcéra má 11 a syn 8 rokov. Nám to poradila v tom čase kožná lekárka, aby sme vyskúšali.