Dvojročná dcérka má potvrdenú celiakiu

alikal
24. júl 2020

Dobry den, dvojrocna dcerka ma potvrdenu celiakiu zatial intolerancnym testom a dietou, sme objednani na alergologiu kde to maju potvrdit. je mozne na dieta dostat ten prispevok na stravu len z krvneho testu? lebo u dospelych to vraj nedaju bez testu z creva, co samozrejme dcerke robit nedame. su nejake ine vyhody, neviete?

nikiki29
24. júl 2020

@alikal v zákone bohužiaľ nie je uvedená žiadna výnimka veku, na potvrdenie diagnózy je potrebná biopsia čreva na gastroenterológii a následné vybavenie ŤZP a podanie žiadosti o príspevok... výhody sú viaceré - vzťahujú sa na status ŤZP.
A ešte z osobnej skúsenosti, ja som mala celiakiu potvrdenú krvným testom a biopsia nič neukázala, črevo nebolo poškodené.

miskooo1987
24. júl 2020

@alikal pozitívny test nestačí... ak má len pozitívny test, ale črevo je nepoškodené, nemá na nič narok... vyžaduje sa zdokladovať poškodenie biopsiou... a nie je to až take hrozné... ak má 2 roky tak si to aj tak nebude pamätať...

katulienkax
25. júl 2020

Veď jej to dajte spraviť a budete mat istotu lebo z krvi naozaj môže byt falošné pozitívny test. Bratranec je gastro lekár tak vie o tom dost