icon

Dysfágia u dvojročného chlapca

jana_eyre
22. máj 2014

ahojte, prosim je tu nejaka mamicka, ktora ma dieta s disfagiou - akoukolvek? Ako ste to riesili?

Mojmu synovi odmalicka zabiehalo, mal reflux, takze sa nad tym nikto nejako extra nepozastavoval.. Teraz ma ale dva roky a zabieha mu stale - nie je to pravidelne, ale tak 2, 3x do dna mu zabehne, par krat mesacne tak, ze sa z toho pozvracia..

Dnes rano tiez vyvratil cele ranajky a to pritom len sedel a pozeral TV, zrazu mu zabehlo a chvilku sa dusil.. Absolvovali sme uz neurologicke vysetrenie, kardio vysetrenie a ORL, vsetko negativne.. Kazdy odbornik odporucal gastro, len pediatricka nas tam stale nechce poslat.. Nerozumiem tomu preco - ci je to take neprijemne, alebo co.. Podla mojho nazoru je dost neprijemne aj caste rozkaslanie, obcas dusenie..

Viem, ze obcas zabehne kazdemu, ale ked je to na dennom poriadku, nepride mi to normalne..

Dakujem za odpovede..

mimikas
22. máj 2014

Moj maly ma diagnostikovany reflux s aspiraciou a tiez nam dost casto zabieha ale uz az tak nezvracia (tak max 1x za 3 tyzdne. My doma cvicime, boli sme na rehabilitacii a ukazali nam ako cvicit tak aby malemu zosilnela branica a zevraj ked ta zosilnie tak aj reflux sa upravi. Tak uvidime, mame ist na kontrolu o 6 mesiacov

stefka33
22. máj 2014

@jana_eyre Detské hrdielko sa vyvinie do dospeláckej podoby komplet, až okolo 6 roku. Možno sa to časom upraví samo.

jana_eyre
autor
22. máj 2014

@mimikas dakujem za odpoved a boli ste aj na gastre a ako to prebiehalo? ja mam totiz tiez podozrenie, ze to bude reflux a nechcem to zanedbat, aby z toho nebol problem neskor..

ja svojej pediatricke celkom verim, len nerozumiem, preco nas na gastro poslat nechce, ked uz kazdy jej do sprav napisal, ze ho odporuca.. ked bol babo, reflux diagnostikovali sonom..

jana_eyre
autor
22. máj 2014

@stefka33 je to mozne, ale zda sa mi zvlastne cakat teraz do 6tich rokov ci sa to upravi samo, alebo nie a pozerat sa na syna ako sa dusi.. najviac sa o neho bojim, ked je v autosedacke sam s tatom.. ked idem s nimi aj ja, tak ho vyberiem aby sa nedusil, ak idu len oni dvaja tak manzelovi dost dlho trva, kym zastavi auto a dostane sa k nemu..

stefka33
22. máj 2014

@jana_eyre Tak návšteva na gastre vám neublíži, ale nerob paniku. Tak nech malý v aute nepapá. Inak 2 ročným deťom bežne zabieha strava, veď preto sa im nemajú dávať cukríky. To že zvracia môže znamenať, že má silnejší dáviví reflex.

jana_eyre
autor
22. máj 2014

@stefka33 ale jemu nezabieha pri jedle, on kasle len tak kedykolvek.. v autosedacke skoro nikdy nepapa a uz vobec nie, ak je tam vzadu sam..

ano, asi som to zle napisala v uvodnom texte - zjedol ranajky, potom si isiel sadnut pred TV a az potom sa zacal dusit a vsetko vyvratil..

mimikas
22. máj 2014

man diagnostikovali sonom. za 10 min sa mu vrati obsah zaludka az 2x. To je stredne silny reflux ale netreba ho zatial riesit medikamentozne. Aj nas maly je taky ze ked mu nieco vybehne tak to sem tam vdychne a potom kosle jak divy a niekedy sa teda z toho aj dogrcka. 😠 Ale poctivo cvicime a fukame a uvidime ako sa to vyvinie

jana_eyre
autor
22. máj 2014

@mimikas dakujem, tak budem na gastre trvat, lebo to co popisujes uplne sedi.. drzim palce nech sa vam to zlepsi..

stefka33
22. máj 2014

@jana_eyre Jáj, tak asi sme sa nepochopili. 🙂 Ja som si myslela, že mu zabieha pri prehltaní. 🙂