icon

Ekzém a hnačky

psicekakocicka
22. feb 2018

Viem, ze je tu vela prispevkov podobnych, ale nemam cas hladat. Prosim, poradte, ak mate skusenosti. Moj maly ma asi od 2 mesiacov velmi riedku a zapchajucu stolicu, vzdy mu to az vytecie na chrbatik...ale priberal krasne, objavil sa mu aj ekzem, flaky na krku, raz su bledsie, inokedy cervene...ja sa snazim nejest nic mliecne, mal to uz pekne, ale ta stolica ostala rovnaka. No asi dve noci mi zacal hrozne spat, stale sa mrvi, co foteraz spinkal krasne a co ma vylakalo, vcera mal hlien v stolici aj trochu krvi...a dnes stale place a je mrzutyyy.dr mi povedal po telefone ze mam dat probiotika a prist na vyter...

Strana
z3
evitka83
22. feb 2018

@psicekakocicka tipla by som ze mu vadi nieco ine ako mlieko. Nieco ine nevie stravit. Probiotika su urcite dobra rada, ale asi by som aj u seba zacala s dietou a postupne pridavala po jednej potravine, aby si videla na co reaguje. Teda za predpokladu, ze plne kojis...

psicekakocicka
autor
22. feb 2018

@evitka83 hej, plne kojim...a to mlieko mam vynechane, aj mliecne vyrobky...mozno niekde stopove mnozstvo mlieka zjem, ale malicko...bojim sa, aby nemal celiakiu...

luba41
22. feb 2018

@psicekakocicka najprv dolad to mliečne..všetky potraviny čítaj zloženie-aj syrovatka, kasein, karob..takisto soja preč a hovädzie preč..potom odsleduj kuracie a vajíčka...vylúč sladkosti, sladké ovocie obmedz, korenovú zeleninu vylúč, obmedz ostatné sacharidy / obilniny- cestoviny, chlieb/ , jedz ostatné mäso a zelenú zeleninu..pozor na probiotika, možu takisto obsahovať mliečne..užívaj Hylak..

psicekakocicka
autor
22. feb 2018

@luba41 dakujem, ale co mam jest namiesto peciva, ja uz vobec neviem ani co varit..aj mlieko stratim...

bibistec
22. feb 2018

Ja by som s nim sla na vysetrenie ci nema kvasinky to aj zo stolice vysertia

luba41
22. feb 2018

@psicekakocicka nestratíš mlieko, tvoje bude vždy zdravé a prospešné...pečivo ano, ale málo a len dopoludnia..jedávaš ho nejako vela? najlepšie pečivo bezlepkové - z bezlepkových obilnín....exem je narušenie črevnej mikroflory premnožením kvasiniek v tele..tým pádom cez sliznicu v čreve prenikajú alergeny a prejavujú sa to na koži..a bohužial ak sa vám to objavilo už takto skoro-za narušenú črevnú mikrofloru môže matka / pretože tú dieťa ešte v tehotenstve získava od matky/..takže teraz sa musíš snažiť " napraviť "to..blbo to znie, ale je to tak..prečítaj si tuto hore vo Wiki o atopickom exeme, trocha ta to nasmeruje.. a mlieko / hocijaké živočíšne/ je úplne najčastejší potravinový alergen.

psicekakocicka
autor
22. feb 2018

@bibistec hej? Zajtra idem k dr na vyter, tak to asi nevysetria, ze? Skusim teda dr povedat ze chcem aj stolicu vysetrit, vsak to normalne u detskeho ze?

psicekakocicka
autor
22. feb 2018

@luba41 dakujem...a to bezlepkove pecivo da da aj kupit, ci len sa musi upiect? Este k tomu ekzemu- my ho nemame este taky hrozny, par flakov na krku, raz su blede, inokedy uplne cervene....ale trapi ma hlavne ta hnackova stolica, tu ma uz tak od 1 mesiaca a inu uz potom nemal, len riedku riedku, az na chrbatik mu to niekedy vytieklo a tak cudne pachlo...a vcera mal ten hlien a trosku krvi a niekedy mam pocit ze ho dost boli brusko...

kovacikovajana
22. feb 2018

@psicekakocicka to je presne ako u nas mam tri dcery a vsetky to iste, riedka stoluca, kyslo pachnuca, hlien s primesou krvi a exem. Tu pomoze len dieta prisna. Ja som si doma pecivo piekla, ale urcite sa da aj kupit (pohanka, amarat, ...) jest mozete ryzu, zemiaky maso-kralicie, jahnacie, zo zeleniny cuketa, tekvica(ale pozor moze z nich naduva) pozor tiez na mrazene a konzervovane vyrobky koli histaminu, takze kupovat chladene maso a cerstvu zeleninu. Probiotika by som vam odporucila kvapky biopron prebdrobca myslim, ze su vhodne od troch mesiacov-naviac preskumana bakteria+velky vyznam v boji proti exemu. Ja som mohla jest okrem toho aj mrkvu a banan, ale to budete musiet len pomalicky skusat. Samozrejme jedlo neochucovat, len osolit. Dietu som drzala 6mesiacov a ked som zacal s prikrmami u drobca aj sebe som zaviedla danu potravinu.

psicekakocicka
autor
22. feb 2018

@kovacikovajana a vase deti co teda maju, nejaku alergiu? Ci tou dietou vam to preslo? Vase deti mali tiez taketo prejavy este pocas kojenia?

psicekakocicka
autor
22. feb 2018

@kovacikovajana a ako vam to vysetrili?

kovacikovajana
22. feb 2018

@psicekakocicka najstarsia ma mnozstvo alergii -potraviny(celozivotna dieta -osibtna priprava jedla), pele, plesne, srst, prach (lieky, spreje do nosa), porucha imunity (lieky, probiotika), atopicky exem (masticky - zohnala som pani, ktora robi mast z byliniek, ZABRALA). Prostredna tak tiez sa snazim dodrziavat dietne opatrenia, len teraz sme zacali chodit na alergo. Najmladsia (10mesiacov) opat len dieta (stale kojim takze aj ja dietujem) a ako som pisala to co pridavam do stravy malej aj sebe. U takychto deticiek to ide velmi pomaly a ta srava nieje moc pestra - ani lekar vam nic ine neporadi. Naozaj len prisna dieta ziadne mlieko, soja, vajcia, ryby, orechy, koreniny a kedze aj obilniny patria medzi alergeny skuste vynecht aj tie aspon na tyzden. Je to narocne, drzim palceky ak by nepomahalo pytajte sa na gastroenterologiu (neviem odkial ste, ale ak sa vam da cestovat odporucam za lekarkou Szepheova

psicekakocicka
autor
22. feb 2018

@kovacikovajana prosim vas a co tak konkretne papate? Aj namiesto obilnin? Myslim napr co na ranajky, co uvarit na obed a tak....

kovacikovajana
22. feb 2018

@psicekakocicka prepacte mudr. Szepeova, ale neviem kde momentalne posobi, my sme knej chodili do martina. U malych deticiek robia testy z krvi, vsak alergia sa vobec nemusi potvrdit, nic nie je 100 percentne - ved to je tiez len nejaka vysetrovacia metoda. Ja som to musela len odpozorovat - najpr kruta dieta a potom pomalicky pridavat a sedovat (najstarsia ma dokonca oneskorenu reakciu, takze vysledok sa dostavil najskor po 7 dnoch konzumacie nejakej potraviny). S najmensou stale bojujeme (dmes som nedolala zjedla som ryby) v bruchu jej vrci a chvilu pod chvilov mrnci zo spania - som sprosta 😪 ale aj vyhladovan. Moje odporucanie - prisna eliminacna dieta a probio aj vam aj drobcovi.

psicekakocicka
autor
22. feb 2018

Alebo neviete mi dat nejaky link, kde by to bolo popisane?

kovacikovajana
22. feb 2018

@psicekakocicka pri dodrziavani diety sa stolica u vsetkych upravila, exem vsak ostal. Alebo by som skor povedala ze dodrziavanim diety a zvysujucim vekom (dozrievanie organizmu) sa stolica upravila.

kovacikovajana
22. feb 2018

@psicekakocicka link vam neviem ziadny poskytnut som to takto neriesila lebo na nete je vela aj nepravdivich info (mam VS so zameraná m na potraviny ) ale ako hovorim co jednemu robi zle druhemu vobec nemusi vadit. Skuste aspon 1tyzden vydrzat prisnu dietu (ryza je sice obilnina, ale s najnizsim obsahom bielkovin ,takze tu skuste jest) mozete ryzove chlebiky, varene mado (len sol) kralicie/jahnacie a ako priloha zemiaky/ryza. Ja si robim masovu natierku (vareny zemiak, maso, sol - rozmixujem tycovim mixerom) ja som mohla jest aj mrkvu (polievka - mrkva, zemiak, ryza) - ja viem je to brut 😪 a jedla som aj banan (jeden denne). Tyzden a potom skuste pridat nejaku potravinu, skuste vybrat nieco co sa odporuca pri zavadzani prikrmov (varene + bez supy -tekvica, cuketa, jablko, mathula, broskyna, ceresne,...)

kovacikovajana
22. feb 2018

@kovacikovajana vyvarujte sa hlavene alergenom ryby,vajce, mlieko (hovadzie maso), soja, orechy, obilniny, koreniny, petrzlen, zeler, kakao a tiez exoticke veci. Este ma napadlo pijem aj ryzovy napoj (suseny Asiana) je obohateny o vapnik a vitamin D.

psicekakocicka
autor
22. feb 2018

@kovacikovajana mne sa hlavne jedna o to pecivo, som nan strasne zvyknuta...skusim najst nejaky recept na bezlepkovy chleba....a maso bravcove mozem? Skusim to drzat, uvidim....ked som bola tehotna, snazila som sa jest pestru stravu, kyselinu listovu som uzivala, kojim a aj tak mame taketo problemy, som z toho na prasky, stale rozmyslam nad mojim chudiatenkom malinkym, ake bude mat obmedzenia v zivote...starsi syn 11r zdravy, nikdy nic, od 3 mes. jedaval mliecne aj ine vsetko, piskoty presnidavky a nic a toto chuda, som zvedava, co z toho nakoniec bude, budem sa pytat aj na alergologiu

kovacikovajana
22. feb 2018

Skuste aspon ten tyzden vydrzat s tym tzv "polystyrenmi" ryzovimi nech mu trosku crievka oddychnu. A potom skuste teda to nejake bezlepkove pecivo. Js som po 2tt zaradila muku a tu nastastie mozme.dolezite je vydrzat, pri prvej dcere som to vzdala po tvochesiacom dali nam HA mlieko - uz trpela sice len ona, ale az do dnes. Pri druhej som isla pekne pomalicky a je na tom so stravou super( len nejake agresivne veci typu horcica, jahody, arasidy, ... Nemoze) len vydrzat

kovacikovajana
22. feb 2018

@psicekakocicka Bravcove vam neodporucam je mastne pre take citlive crievka a plne toxinov

bibistec
23. feb 2018

@psicekakocicka aj na gastre aj pediater toto moze zistit a moze aj krv na to zobrat. Nam napr plesne az z krvi vysli ale to uz bol extrem. Vy mozte mat aj kombinaciu jedno s druhym. Urcite by som dala robit krvny obraz.

psicekakocicka
autor
23. feb 2018

@kovacikovajana idem to vyskusat, este da opytam, tu ryzu len varenu alebo mozem normalne dusenu na troche oleja s vodou-klasika?

psicekakocicka
autor
23. feb 2018

A ovsene vlocky?

psicekakocicka
autor
23. feb 2018

@kovacikovajana a mliecne vyrobky a lepkove ste kedy a ako zacali zavadzat?

kovacikovajana
23. feb 2018

@psicekakocicka Ovos tiež obsahuje bielkoviny, ktorých sa tvorí lepok, tak skuste ten tyžden vydržať bez všetkeho. ryžuje je lepšie tiež len uvariť bez oleja (je to zdravšie a olej mu tiež môže zaťažiť črievka. Ja som lepok po tyždni diety nasadila, ten nám problém nerobil a mliečke som skúšala až po 6mesiaci (tvrdé syry, jogurt) .

psicekakocicka
autor
23. feb 2018

@kovacikovajana dobre, vyskusam....ak vam to nevadi, budem sa s vami este radit ohladom tej stravy...a nestracali ste mlieko na tej diete? Lebo ja ho mam ltt....dnes som bola u dr zobral mu len vyter z konecnika a kaxal prob. infants dophilus...

psicekakocicka
autor
23. feb 2018

@psicekakocicka lenze vy ste zrejme boli na tej diete od zaciatku kojenia, no moj malu ma teraz 4 mesiace, tak neviem kefy by som mliecne potom mala skusit....

psicekakocicka
autor
23. feb 2018

@psicekakocicka ved ja uz by som mala pomaly zacat s prikrmami

psicekakocicka
autor
23. feb 2018

@psicekakocicka a dnes si idem k tej ryzi dat kuracie maso, ziadne ine nemam okrem toho a bravc. Ci to sa tiez nesmie? Sa bojim ze sttatim mlieko uplne....a co caje, mozem pit?

Strana
z3