Ekzém sa po dovolenke zhoršil. Prečo?
Syn má dlhšie ekzém, ale teraz ma zmiatlo, že počas desaťdňovej dovolenky sa mu výrazne zlepšil. Neboli sme pri mori ani sme nerobili nič špeciálne. Po návrate domov sa vyrážka za pár dní zasa rozbehla.
Začínam premýšľať, či mu doma neprekáža niečo konkrétne, možno aj niečo v izbe. Stalo sa vám, že sa ekzém takto mimo domu upokojil a doma znovu zhoršil?
Bol na bazénoch?
@anonym_52e3d7 áno, párkrát bol, ale nie každý deň. Tiež mi napadlo, či mu nemohla pomôcť práve chlórovaná voda, hoci som si skôr myslela, že ekzém vysušuje.
Aj mne to napadlo. Dlhé roky sa mi ekzém zlepšoval v lete, lebo som bola v bazénoch s chlórovou vodou 🙂
@anonym_52e3d7 áno, párkrát bol, ale nie každý deň. Tiež mi napadlo, či mu nemohla pomôcť práve chlórovaná voda, hoci som si skôr myslela, že ekzém vysušuje.
@anonym_autor mohlo to byť zmenou stravy. Kožné choroby sú úzko prepojené s črevným mikrobiom a nerovnováha črevných baktérií vyvoláva v tele chronický zápal, ktorý sa často prejaví na pokožke... v lete konzumujeme viac čerstvých potravín ovocie, zeleninu, listovú zeleninu... ktoré potláčajú zápaly v tele.
@anonym_autor Akurat sme sa dnes o tom bavili s mojou mamou. Ja som celozivotna ekzematicka a tento jav velmi dobre poznam, ze pri zmene prostredia sa ekzem ukludnil a po navrate sa vratil. Neudialo sa to ale vzdy a nikdy som neprisla na to, cim to je.

Bol na bazénoch?