icon

Elektívny mutizmus - skúsenosti

minkia
24. sep 2015

Ahojte, mam druhacku na ZS, no mame diagnozu elektivny mutizmus, co zn. ze nekomunikuje s dospelymi ,teda len s velmi blizkymi,s rodinou.....nezdravi sa, horko tazko nieco podakuje, od prveho rocnika chodime k psychologicke ku specialnej pedagogicke,no ziadne vysledky, doma je ako kazde 7 rocne dieta, niekedy to uz aj prehana s tym rozpravanim, no s detmi problem nema v skole tam sa bavi s kazdym a aj cez hodinu, co by nemala ,ale s ucitelkou ani nahodou, neodpoveda, necita nahlas, proste odignoruje ucitelku.....ja uz fakt neviem co s nou, nic nepomaha, ani po dobrom ani po zlom....Ak mate ci ste mali aj vy doma podobne dieta s touto diagnozou poprosim o nejaku radu...dakujem ☹

seahorse27
•
24. sep 2015

Doma sice take dieta nemam, ale v mojom okoli viem o 2 takých detickach, teda z jedneho je uz takmer dospelak - vyrastol z toho. Druha je skolkarka a pomalinky sa to zlepsuje. Hlavne neries s dcérkou doma to, preco nerozprava, doma uplne odignorujte tento problem. Do nicoho ju nenut - ani do pozdravov, nech si ludia myslia, co chcu...Chodíte k odborníkom, tak sa to casom urcite upravi, len je to zdlhave. Verim tomu, ze na 2. stupni uz bude taka, ako vsetky ostatne deti 🙂 Podla výskumov vraj taketo deti pochadzaju z rodin, kde je matka velmi dominantna a otec submisivny a oni si osvoja takyto sposob (ne)komunikacie s dospelými - su ticho v kontakte s nimi (rovnako ako ocko v kontakte s mamkou). Tak neviem, co je na tom v skutocnosti pravdy...

mimajo
•
24. sep 2015

ja neviem, ale diagnoza el.mutismus znamena, ze dieta okrem rodiny s nikym nerozprava. ale ty pises, ze s detmi ano, aj cez hodinu, kedy by nemala.... ako to bolo v skolke? ani tam nehovorila????

minkia
autor
•
24. sep 2015

@seahorse27 no nieco na tom bude, totiz ja ju vychovavam sama....bez otca, mala 2 roky ked som ho opustila kvoli krcmam a kamosom, a on s malou nema ziadny vztah sa nestara a neplati, takze sme len dve 🙂

minkia
autor
•
24. sep 2015

@mimajo ani v skolke, a prve dva roky ani s detmi nekomunikovala....mala len lednu kamosku a to bolo vsetko....az v skole sa rozkecala s detmi

dominika6
•
24. sep 2015

kedže si na ňu sama,je na tebe závislá a naviazaná..nemá mužský vzor,nemá doma štandartnú rodinu,kde sú dvaja dospelí,ktorí by medzi sebou viacej komunikovali a ona s nimi...skôr by som ju viacej zapájala do činností kde sa nachádza viacero dospelích (rodina,známi,kamaráti)..viacej chodiť na návštevy,alebo nech chodia oni k vám,dohodnúť sa vopred napr. ked idete do obchodu,že sa pozdravíte pri vstupe,alebo ked odchádzate,alebo ked stretnete susedov...

minkia
autor
•
24. sep 2015

@dominika6 s ucitelkami nekomunikovala , ani moc s detmi len s jednou kamoskou to bolo asi vsetko

mimajo
•
24. sep 2015

@minkia tak to ste mali podla mna riesit uz daaaaaaaaaaaavno, nie az teraz, ked je v skole. to aani ucitelky v skolke nic nepovedali na ten problem? Resp. ako ju zobrali do skokly, ked asi na zapise tiez nekomunikovala - to ju nemohli zobrat...
ked doteraz nerozprava s ucitelkou a ani necita, tak to jej dala ake znamky z citania?

minkia
autor
•
24. sep 2015

@mimajo do skolku ju zobrali sak pri zapise tam dieta nemusi byt a tam sa s nou aj tak nerozpravali,aj ked tam so mnou bola, no my to riesime od predskolskeho veku 😉 a v skole je integrovana, a nebola znamkovana z 3 predmetov mala len napisane ze velmi dobre vysledky lebo pisomne prace a testy ma vzdy na 100 percent

katuss79
•
17. okt 2015

ahojte, mate prosim niektora nejaky tip na psychologa, zariadenie, kontakt, meno, odporucanie kde sa tymto problemom zaoberaju?

zemko99
•
17. okt 2015

Inak, len tak mimochodom táto diagnóza nemusí znamenať, že nekomunikuje s dospelými ( ako všetkými) skôr to je o tom, že dieťa si akoby vyberie s kým bude komunikovať... Poznám jedného takého chlapca, je piatak a v škole sú učitešľky, s ktorými komunikuje úplne normálne bez akýchkoľvek problémov a sú učiteľky, s ktorými neprehovorí. často sa táto diagnóza objaví, ak dieťa zažilo nejakú traumu, samozrejme nie je to podmienka a Po čase by sa to malo upraviť, hlavne naozaj chodiť na terapie a bude dobré .) Držím prsty 🙂

jaroska
•
14. máj 2016

Ahojte,aj ja mám dcérku s týmto problémom.V dec.mala 5 rokov,takže tento rok ešte nie je predškoláčka,kedže sa narodila v decembri.Do škôlky chodí druhý rok.Počas prvého roka neprehovorila ani slovo v škôlke,zo začiatku sa ani hrať s nikým nechcela...V nov.minulého roku sme navštívili psychologičku,no tá nám povedala,že kedže ešte nejde do školy,tak to nejak extra nejde riešiť,že do nástupu do školy má ešte čas...Vraj aby sme prišli v júni,alebo v septembri,že čo sa zmení dovtedy....No zmenilo sa asi toľko,že ak recitujú alebo spievajú zborovo,tak sa pridá aj ona,no sama recitovať nechce,nebaví sa s nikým-ani s deťmi,ani s učiteľkami...Jedna učiteľka mi tvrdí,že jej niekedy odpovie,ked sa jej niečo pýta,ale len niekedy a potichu.Tiež mám obavy,čo bude,ak nezačne komunikovať ani v predškolskom veku...Vraj možno bude mať odklad,no ona bude mať tak potom skoro 8 rokov,ked pôjde do školy...No neviem,čo tam bude robiť,ked v škôlke ani toľko nepovie,že chce cikať-ešteže chodia na WC skupinovo.Aj jej učiteľky hovorili,že sa nemusí pýtať na WC,nech ide bez pýtanie,no ona nie...No a v škole s ňou na vecko nepôjdu a nebudú sa jej pýtať,či nechce cikať...Mám z toho "strach",neviem,čo bude...Ja len dúfam,že nejakým zázrakom dovtedy bude komunikovať,alebo aspoň odpovedať,ked sa jej pýtajú...

kniha24
•
23. feb 2020

@jaroska teraz citam prispevky,zmenilo sa nieco? Ja mam skoro 4-rocnu a detto 😢

jaroska
•
23. feb 2020

@kniha24 áno,zmenilo sa-našťastie.Ako dcéra nastúpila do školy,akoby ju vymenili.Od začiatku komunikuje s učiteľkou aj s deťmi,akoby to bolo odjakživa tak.Neviem,čo sa stalo,čo sa jej v škôlke nepáčilo....V škole recituje básničky pred celou školou,v škôlke za 3 roky ani muk.Teraz je tretiačka,je hamblivá(to som bola aj ja)ale v škole je všetko o.k.😊

kniha24
•
24. feb 2020

@jaroska tak super,dufam ze aj u nas sa to raz zlomi.

jaroska
•
24. feb 2020

@kniha24 áno,určite.Chce to len čas....Držím palce😉

kniha24
•
24. feb 2020

@jaroska dakujem 🙏🌼