icon

Encefalitída po kliešťovom uhryznutí: Čo robiť u detí?

veronika2316
19. máj 2024

Ahojte syn má 5 rokov asi 2 týždne dozadu mal kliešťa a pár dní vie povedať že ho Joli vzadu krk dnes ráno vracal asi bude mať teplotu včera sme ale boli v tom eko parku a ešte som si všimla že mu hnisaju oči. Ja sa ale strašne bojím či nebude mať z kliešťa encefalitídu lejo my máme šťastie na všetko to sa dá zistiť len lumbalnou punkciou? Ako moc nebezpečné je to u detí?

veronika2316
autor
19. máj 2024

Nedá sa to zistiť aj z krvi? Čítala som že sa zisťujú protilátky najhoršie ale ja neviem presne kedy to mal toho kloiesta

aimee77
19. máj 2024

@veronika2316 Iba z lumbalky.

veronika2316
autor
19. máj 2024

@aimee77 a ako veľmi závažné to je? Keď na neho dá všetko lepí mesiac dozadu mal salmonelozu. Zatiaľ raz vracal a má hnisavé oči a ukazuje už pár dní že ho bolí vzadu krk alebo skôr hlava občas povie že brucho ho boli

lindusss2016
19. máj 2024

@veronika2316 a preco ho teda nevezmes k dr, ze mas podozrenie, nech to ona zhodnoti?

veronika2316
autor
19. máj 2024

@lindusss2016 lebo je nedeľa? Na pohotovosti to určite nebudú riešiť čo mám skúsenosti keďže len raz vrcal a sťažuje sa na brucho teplotu nemá ale je nevyspany hlavne. Uzavreli by to ako virózu a podľa mňa to tak uzavriebaj zajtra nás doktor ako vzdy

veronika2316
autor
19. máj 2024

Jeho inak boli aj to brucho nepreháňa ho ani nič len ráno čo raz vracal chvíľami má kŕče tak neviem pred mesiacom mal salmonelozu

jazula
19. máj 2024

No…dcérko mala kliešťa v stredu, pýtala som sa doktorky a ak bude problém, tak sa prejaví budúcu stredu ako chrípka/viróza - teplota, sopeľ, bolesť hlavu a podobne. Bude to trvať cca týždeň, potom týždeň kľud a potom sa to vráti. Mám sa jej ozvať, ak to príde. Dcérka 3r tiež chytí všetko, čo letí okolo 😕.
Už nikdy žiadneho kliešťa nevyhodím, pôjde pekne do labáku na otestovanie…

veronika2316
autor
19. máj 2024

@jazula no ja si práveže presne nepamätám kedy ho mal ale asi dva týždne sú už tomu a teplotu zatiaľ nemá skôr ho bolí vzadu krk a brucho

veronika2316
autor
19. máj 2024

Tak som zistila mal kliešťa 30.4. to už je celkom dosť

jazula
19. máj 2024

A začiatkom mája nemal virózu? Tak týždeň - 1,5 týždňa dozadu? Ak nie, tak toto chytil už zasa niečo ďalšie…

veronika2316
autor
19. máj 2024

@jazula neviem o Tom že by mal Max tak pokasliavalmobcasnspomenie že ho bolí krk vzadu alebo chrbát ale teplotu nemal naposledy mal myslím že pred mesiacom tu salmonelozu

lindusss2016
19. máj 2024

@veronika2316 tak pisala si, ze ho to boli uz par dni...

lindusss2016
19. máj 2024

@jazula takto to zas uplne nefunguje, ze na den presne. Encefalitida ma roznu inkubacnu dobu. Ale u deti je encefalitida velmi zriedkava. Minule nasa pediatricka ospevovala ockovanie proti ence, tak som sa jej spytala, kolko jej pacientov uz encefalitidu malo za celu jej prax. Ani jeden! Ze raz mali podozrenie, ale nepotrvdilo sa a to uz odchadza do dochodku, takze naozaj si myslim, ze toto ochorenie u deti casto neprepukne. Moji maju kazdy rok xy kliestov a vzdy vsetko ok. Tak drzim palce.

veronika2316
autor
19. máj 2024

@lindusss2016 ďakujem 🙂

@lindusss2016 no ja presne neviem lebo on častejšie vie povedať boli ma čelo boli ma brucho boli ma krk alebo nohy a proste povie to raz a ďalej v pohode sa hrá že som to ani neriešila a neviem ani presne odkedy to hovorí a či to vôbec vravel aj pred kliešťom alebo nie

jazula
19. máj 2024

@lindusss2016 Veď áno, len dr povedala cca týždeň a všade na nete píšu ako štandardnú inkubačnú dobu 7-10 dní 🙂. Ja viem, že hrozba nakazenia je nízka, len tento rok je u nás (aj dospelých) katastrofa čo sa týka chorobnosti, tak som radšej pripravená.

livuska124
19. máj 2024

Moja dcéra prekonala encefalitídu. Nebola spôsobená kliešťom, ale vírusom kiahní. Ale tie encefalitídy maju rovnaké príznaky a poviem ti, že ak by mal encefalitídu, tak určite sa nehrá, alebo nepovie že boli má krk a o chvíľu ide ďalej akoby nič. Dcéra pri nástupe encefalitídy mala také bolesti hlavy, že odmietala chodiť a na bolesť jej nezaberali žiadne lieky.

aimee77
19. máj 2024

@veronika2316 Prebeh s chripkovymi priznakmi a nasledne typicke obdobie bezpriznakove a s nalslednym rozvojom obrazu encefalitidy.Nerada dg takto, pacienta treba vysetrit-opozicia sije, encefalitida ide casto s obazom obrny nervov-napr. Ruky, tvare.Ukazat sa zajrra pediatrovi.Dr

jazula
19. máj 2024

@livuska124 Ach a prosím ťa v akom veku ju dcérka prekonala, s akým priebehom a je v poriadku?

livuska124
19. máj 2024

@jazula mala 5,5 roka. Dostala kiahne v škôlke. Boli sme doma, vyrážky sa už začali hojiť, tvorili sa chrasty, čiže cca 6ty deň kiahní a vtedy sa jej vrátila teplota a obrovská bolesť hlavy, odmietala chodiť, musela som ju nosiť na wc. Ešte v ten deň sme šli na pohotovosť, ale chýbali meningealne príznaky (stuhnuta sija), aj odber krvi ok, tak nás poslali domov, akurát jej dali čosi silnejšie na bolesť hlavy (tuším novalgin v kvapkovej forme).. Na druhý deň teplota aj bolesť hlavy ustúpili, ale začala mať opitú chôdzu, triasli sa jej končatiny, trup, hlava, zhoršila sa jej reč, bola akoby mysľou mimo. To už sme vedeli že je zle a išli sme rovno pobalení do nemocnice. Tam jej robili CT, lumbalku,...boli sme dva týždne na infekčnom. Výsledky z lumbalky boli až po siedmich dňoch. Dovtedy (keďže nechceli nič podceniť, aj keď bolo takmer isté že tá encefalitída je z kiahní), jej dávali infúzne všetko - antivirotiká, antibiotiká, kortikosteroidy, glukózu, pyridoxin - takmer 24 hodín jej tiekli infuzky prvý týždeň. Chodiť vtedy nevedela. Jednak mala bolesti po lumbalke a za druhé sa celá triasla, akoby mala parkinsona, nohy, ruky, hlava, trup,...nič ju neposlúchalo. Po siedmich dňoch keď prišli výsledky lumbalky, už bolo jasné, že je to varicelova encefalitída (teda z kiahní), ostali infúzne už len antivirotika. Keďže sa už potom aj rozjedla, aj glukózu dávali len sem tam. Potom postupne príznaky odchádzali. Pomaly sa opäť snažila chodiť, tackavo, roztrasene, ale každý deň sa to zlepšovalo. Po dvoch týždňoch nás pustili s tým, že ešte dostala antivirotika v tabletkovej forme asi na ďalšie dva týždne. Z príznakov jej najdlhšie ostal tras rúk. Napokon odznel aj ten.
No čo ti poviem, najhoršie týždne môjho života....keď nevieš, či z nemocnice odídeš s dieťaťom a ak áno, v akom stave bude....
Teraz končí prvý ročník ZŠ...našťastie je ok. Ale traumu má z toho dodnes. A ja s ňou.... stačí, že počujem slovo kiahne a striasa ma.

jazula
19. máj 2024

@livuska124 ďakujem za zdieľanie…netušila som, že existuje aj takáto forma. Držím palce, nech už sa podobné skúsenosti dcérke vyhýbajú 🍀

aimee77
20. máj 2024

@livuska124 Varicelova cerebelitida.Este ste dobre skoncili.Mali sme pacientov, ktori sa odznova ucili chodit a ja uz 60rocneho pacienta, ktory zostal tazko mentalne retardovany po jej prekonani v 5-tich rokoch..

livuska124
20. máj 2024

@aimee77 veru,... A to ešte keď poviem, že dopadli takto dve z jednej triedy! Ležala tam aj jej spolužiačka. Rovnaký priebeh. Ešte trochu horší, než u dcéry. Ich prijali ráno a nás v ten istý deň, len vo večerných hodinách. Hrozné to bolo ☹️

jazula
20. máj 2024

@aimee77 Prosím ťa dá sa riziko ochorenia znížiť očkovaním proti kiahňam?

aimee77
21. máj 2024

@jazula Samozrejme sa da.Ono z praxe poviem, ze tie deticky v predchorobi nemali vyznamny imunodeficit, ktory by signalizoval takyto priebeh.