Epilepsia u detí

niki2512
10. okt 2018

Dobrý deň, malý má 18 mesiacov. Raz za čas dajme tomu 2-3x do týždňa, niekedy vôbec sa zadiva. Najčastejšie je to keď ho idem vybrať z autosedačky, pri hraní keď sedí ostane zapozerany a chvíľu nevníma. Boli sme na neurológii 2x z toho ani raz sa mu nepodarilo natočiť EEG, doktorka napriek tomu mu predpísala sirup Convulex, magnézium a pyrodoxin. Máte niekto skúsenosti s epilepsiou u tak malého dieťaťa? Keďže nemá potvrdenú epilepsiu nechcem zbytočne doneho tlačiť lieky, ak sa potvrdí nemám s tým problém ale takto neviem .. Ďakujem

pininka
10. okt 2018

To robi aj moja dcera a vela deti ktore poznam. Urcite by som nesla kvoli tomu na neurologiu. Moja kamoska ma epilepsiu od decka a prejavuje sa to inak.

niki2512
autor
10. okt 2018

@pininka išla som tam po odporúčaní pediatricky, keďže zadivavanie, môžu byť aj malé epileptické záchvaty

mapia1
10. okt 2018

Nas maly mal epilepsiu- presne ten druh, ze sa zadival, jemu boli zachvaty aj natocene na EEG, cize potrvdene. On uplne "vypol" na takych 10 sekund, oci stlpkom- bol to taky velmi zvlastny pohlad, neskor do toho zacal aj nezrozumitelne brblat a zachvaty sa zacali mnozit- uz ich bolo aj cez 20 za den. Pokial viem, tak tieto epilepticke zachvaty (petit mal) nezanechavaju stopy na mozgu ako ta silnejsia epilepsia (grand mal). Ja by som mozno este trochu pockala, ako sa to vyvrbi- ci tych zachvatov bude pribudat, lebo aj tak nie je zarucene, ci mu tieto lieky, ak by mal epilepsiu, zaberu. Nam liecbu nastavovali dost dlho a pri takej intenzite zapozerania sa velmi tazko urcuje, ci lieky zabrali. Ale este by som sa urcite poradila aj s lekarkou (obvodnou), ale uplne chapem, ze nechcete dieta zbytocne ladovat liekmi.

niki2512
autor
10. okt 2018

@mapia1 ďakujem, určite pôjdem za obvodnou ešte. Ešte by som sa chcela opýtať ako to máte z očkovaním keď ma malý epi? Môjmu malému chýba posledné očkovanie proti osýpkam a tym ďalšim dvom ochoreniam, obvodná to odkladá že až keď budú výsledky od neurologicky, že ona si to na zodpovednosť nezoberie, neurologicka nám povedala že prečo by ako nemal byť zaočkovany??? Väčšinou som čítala že detí s epilepsiou sa neockuju. Už naozaj neviem čo mám robiť, jedine ešte skúsiť vymeniť inú neurologicku

mapia1
10. okt 2018

@niki2512 My sme normalne podstupili vsetky ockovania- ani som vlastne nevedela, ze by sa nemal ockovat, nikto z lekarov mi to nepovedal. Ale ockovania mu nijak neublizili. Len urcite ked to Vasa obvodna neodporucila, tak treba este pockat, ako sa to vyvynie. Podla mna o nejaky mesiac budete urcite mudrejsi.

24dzin24
10. okt 2018

@niki2512 moze to byt epi.. urcite by som nedavala convulex skor ako sa to potvrdi na eeg. Takisto by som neockovala, to by neurologicka mohla vediet. Moja mala ma epi, ale ona ma aj poskodeny mozog a iny typ zachvatov.

libusa77
3. mar 2019

@niki2512 Ahojte! Nas maly (tiez 18 mesiacov) mal podobne simptomy, na par sekund oci stlpkom, klipkal nimi, vyvolaval to pohlad do svetla. U neurologicky sa nam podarilo natocit Eeg len kratke, nieco tam bolo ale malo na jasne potvrdenie Epi. Nasadila nam len Pyridoxin. Vychadzala aj z krvnych testov, kde nam vyslo zelezo pod referencnou medzou, kedze maly nam odmietal maso. Momentalne sa nam situcia zda sa stabilizovala. Tazko povedat ci je v tom pyridoxin alebo to ze sa mu trochu zmenili chute... kazdopadne sama neutologicka hovorila ze mala pripad ked vyslovene zvyseny prijem zeleza v strave sposobil vymiznutie zachvatov.
Tiez sme koli tomuto odlozili ockovanie MMR, obvodna to nedoporucovala, kym sa situacia neujasni. Kdesy som tiez citala, ze u niektorych deti sa po ockovani mozu zachvaty vyskytnut.

miskachrumka
11. jún 2019

Žienky môže mať dieťa epi len tak z jedného dňa na druhý keď je od narodenia zdravý a nemal žiadny úraz nič?

miskachrumka
11. jún 2019

@libusa77 co znamenajú oči stlpkom?

baran1982
11. jún 2019

My máme taký istý problém a mame nespecificky druh epilepsie

libusa77
11. jún 2019

@miskachrumka zrenice dohora, je vidiet len bielka, ako keby odchadzal do bezvedomia

zuzula507
11. jún 2019

@miskachrumka
@niki2512 moj syn ma epi ale iny druh, no co som pocula a citala ano aj taketo zadivania mozu znamenat epilepsiu, ja na vasom mieste by som lieky zatial nedavala, pokial sa vam to nepotvrdi eeg. Co sa ockovania tyka nedavala by som urcite, neriskovala by som zhorsenie zdravotneho stavu

zuzi194
6. máj 2022

@niki2512 Dobrý deň,aj vám niečo zistili?