Fajčenie rodičov
Citala som zaujimavy clanok: http://tech.sme.sk/c/7131998/fajcenie-rodicov-o.... Uz davno je jasne, ze pasivne fajcenie nie je nic moc, ale netusila som, ze vplyv na osoby ktore nedobrovolne trpia zavislostou svojich blizkych je az taky velky. Co si o tom myslite? Nemali by mať deti právo vyrastať v nefajčiarskom prostredí? Bolo by super, keby sa ľudia dokázali zbaviť závislosti ešte pred rodičovstvom, resp. matky ktoré síce často vydržia nefajčiť počas tehotenstva aby znovu (aj pod vplyvom partnera) nezačali po pôrode fajčiť. V niektorych krajinach uz zakazali fajcit v aute kde sa nachadza dieta - dufam ze sa legislativa zacne upravovat tymto smerom ...
"Viac ako štyridsať percent všetkých detí je doma pravidelne vystavených pasívnemu fajčeniu a takmer tretina úmrtí spôsobená pasívnym fajčením sú deti."
moja kamoska fajci doma v byte (ma 5 rocnu dceru) a tak isto non stop ked soferuje samozrejme aj s malou.
tu vysiel taky zakon ze ak niekdo fajci v aute a je tam dieta tak moze dostat pokutu 500$ tak som jej to povedala a ona na to ze aj jej mama fajcila s nou v aute a este k tomu mala zatvorene okne a nic jej nie je, ze ona ma aspon otvorene okno (hm mali sme tu -28c neviem ci aj vtedy ho mala otvorene 😉 ) tak ze ona jej nerobi az tak zle, chapete to? doma, v aute...???? a doma ani len to okno neotvori....hroza
Ja si velmi chvalim protifajciarske zakony na Slovensku. V zahranici sa moze fajcit v restikach, na ihriskach a pod., normalne som si uz odvykla a potom na dovolenke som nechapala, preco tam ludia fajcia. Na SK uz nemam problem sa vyhnut dymu v podstate kdekolvek, nastastie nemame fajciacich susedov.
Pre mna tiez fajcenie patri ku zabavkam spodiny - bez ohladu na majetok, niektori do tej spodiny mentalne patria aj s milionmi na ucte 😝
Fajčím...... škodím sama sebe, nie však ostatným... zapálim si jednu dve cigarety denne, relaxačne.. ked pozerám na vynervované mamičky na prechádzke s deťmi či na ihrisku, tak si myslím, že aj oni by si mali nájsť spôsob, ako sa skludniť :D fajččím však, len ked som sama, resp. so svokrou, ktorá fajčí tiež.. po fajčení umyjem ruky a vyzlečeiem svoju "fajčiarsku" mikinu,v ktorej fajčím pravidelne :D po fajčení umývam ruky aj na tri razy.... nevadí mi ani, ked niekto fajčí pri mne, aj ked viem, že to škodí... ide ma však šľak trafiť, ked mi niekto zastane pri kočíku s cigaretou v ruke, alebo ked svokre sadne ku nám do auta so zhasínajúcou cigaretou.. Všetky svoje ohorky hádžem do koša alebo do konvy, tak si myslím, že netreba hádzať všetkých fajčiarov do jedného vreca, kto fajčí, vie, prečo fajčí :D :D mal by však pozerať aj na ostatných
@luciferkax ..."kto fajci, vie preco fajci..." odpust, ale toto nema chybu. 😀
Isteze sa nedaju vsetci hadzat do jedneho vreca. Ale ked sledujem len ten pocet spakov na jednom kusku chodnika, tak statisticky to v ich prospech nijako nevychadza.. Je ich akosi privela bezohladnych.
@jabadaba nam skoro vyhorel byt po vikende sme sa vratili domov a mali sme zhoretu mikinu na balkone a ironia ze vtedy boli vysoke horucavy a mi sme mali na balkone nakupenu plavacku, cerstvo vymenene okno a za oknom krabice co sne boli cerstvo nastahovany...ked sme obiehali susedov, zazrak nikto nefajci alebo maju popolniky ale ked som na balkone stale vidim lietat spaky a popol
Nejdem nikoho označovať, ale nazvanie fajčiarov mentalnou spodinou...taký prívlastok si snáď zaslúžia skôr tí s takýmto obmedzeným názorom...Ja tu neobraňujem fajčiarov ale toto ma teda dostalo... snáď odtiaĺ potiaľ, každý ma svoje plusy a mínusy a vypustiť toto kôli cigaretám...veľmi, veeľmi obmedzené...
@luciferkax tak to si jeden z mala ohladuplnych fajciarov..
ale keby si si vedla mna sadla v MHD, aj tak na teba budem asi zazerat 😀 , prepac🙂
ja som kedysi fajcila - typicky spolocensky fajciar ked sme niekde isli, mm fajcil - a dost. odkedy sa nam narodili deti tak ja uz nefajcim vobec a mm teraz bude uz 4 roky co prestal fajcit a som mu za to nesmierne vdacna - i ked v byte a v aute s detmi nefajcil nikdy. a co je horsie u mna sa prejavuje to zname ze oduceny fajciar je horsi ako zaryty nefajciar - mne ten dym uz tak strasne vadi ze sa mi prevracia aj zaludok ked to citim - ofajceneho cloveka zacitim na kilometer
tu radikalne zakazali fajcenie vo vsetkych baroch a restauraciach a aj diskotekach- vsetci boli z toho na vetvy na zaciatku a ja som naozaj velmi rada ze to tak urobili teraz mozeme ist v klude do restiky aj s detmi a nie je problem ze sa zadusia pri obede, mm aj vdaka tomuto zakonu vydrzal uz 4r bez fajcenia - vzdy ked prestal fajcit tak po nejakych 8-9m zacal znovu lebo sme isli niekam na obed alebo veceru a ak sme isli s fajciarmi a fajciar 2-3h sedel pred mm so zapalenou cigarou v ruke to musis byt teda skalopevne presvedceny ze uz v zivote fajcit nebudes alebo zacnes znovu 😅 a teraz vidis ludi ze si pctivo vyjdu zapalit cigu ku dveram baru alebo restiky - sice na druhej strane teraz je tak strasne mnozstvo ludi co fajcia na ulici ze to tiez nie je bohvieco.
n
@prasiatko30 pri jedle by sa nemalo fajcit, kamaratkyn muz ze nech sa mu v restike do fajcenia nik nestara ze on ked chce si zapali pri jedle :( divne. raz sme boli s dcrkou na kavu v kaviarni a vo fajciarskej cast mamicka s babom no zodpovedne :( a žten smrad co siel do nefajciarske zony cez rozcapene dvere.
Absolútne súhlasím s úvodným príspevkom.
Ak sa už raz človek rozhodne byť rodičom, mal by sa správať zodpovedne nielen voči svojmu zdraviu, ale predovšetkým ku zdraviu svojho dieťaťa.
A neotravovať dymom ani okolie. A nielen to, málokto vie, že aj keď odíde z miestnosti zapáliť si cigaretu von, vráti sa do miestnosti a ešte 2 hodiny po fajčení vydychuje škodlivý sajrajt z cigarety. Prečo by to mali druhí dýchať?!
@jannullka1 to, že niekto fajčí, neznamená, že je menej inteligentný, si trošku mimo podľa mňa ale nevadí 🙂 fajčenie je škaredý zlozvyk, ale s inteligenciou nemá teda vela spoločného 🙂 ja osobne nefajčím, ale nemám rada, keď niekto sa považuje za inteligentnú len za to, že nefajčí, pritom možno niektorý fajčiar má toho viac v hlave ako Ty, a to bez urážania.. odporúčam prelistovať základy všeobecnej psychológie, tam nájdeš všetko potrebné o inteligencii..
@klincek :D :D MHD nechodím hahahaha :D a ked idem busom, tak rpedtým tiež nefajčím... teda, klamem, asi dvakrát som už šla zafajčená, zasmradenáí busom, ale to boli na vine tety z úradu, čo ma naštvali :D
@prasiatko30 ja som fajčiar, nefajčím vela, ale fajčím.. nio aj napriek tomu som vdačná našim zákonom, zrejme jediné zákony rozumné tu na slovensku :D že zakazujú fajčiť na stanici, v reštike.... :D :D obvykle
Ja som bola s manželom fajčiarka a na nefajčiarku som sa hrala keď som bola tehotná a rok a pol som kojila, potom som nenápadne po víkendoch zase začala a keď som zistila že som znovu tehotná ( čo ma mrzí lebo som to mala naplánované prestať skôr aspoň o 1 rok) tak som manželovi povedala buď prestane fajčiť aj on, alebo budem fajčiť tehotná dvojnásobok toho čo vyfajčí on a to by bolo 60 ks denne 😀 😀 😀 😅 tak jasné že sme prestali hneď 🙂
Nikdy som však pri dcérke nejačila, nefajčilo sa v dome, v byte, v aute skrátka nikde ani teraz z deťmi nechodíme ani len cez zafajčené, neznášam to 😉
@byvala Moja milá, chcela som tým len povedať, že so zlozvykom ako fajčenie sa dá prestať. Pokúšala som sa veľakrát, veľakrát som hodila do koša poloplnú krabičku s cigaretami aj so všetkými zapaľovačmi... Mne samej bolo trapne, že keď som sa s niekým rozprávala, tak musí cítiť zo mňa smradľavý nikotín, lenže som bola slaboch, ktorý každý deň vytiahne z krabičky cigaretu a zapáli si. Vadilo mi to a možno je to na smiech, ale fakt som už vtedy mala tento názor na fajčiarov. Nikdy som sa neoblievala parfémom aby som akože prekryla smrad nikotínu, z báb ktoré to robili mi bolo na grc. Navyše parfém ten smrad na oblečení skôr zafixoval, čiže výsledok bol horší. Snažila som sa nefajčiť pri kamarátkach, ktoré nefajčili, uvedomovala som si, že ich dym musí obťažovať. Tiež som nefajčila v prítomnosti ľudí, ktorí jedli. V reštike som zásadne chodila do nefajčiarskej časti, lebo mne samej vadil dym pri jedle.
A jedného dňa som si uvedomila, že mi cigareta proste nechutí, zapálila som si a bolo mi z toho zle. Tak som si povedala, ok seknem s tým a už po neviem koľký krát som zahodila krabičku aj so zapaľovačom. A 4 dni na to som zistila, že som tehotná. Vtedy som sa rozhodla, že toto je ten podnet, ktorý mi pomôže zbaviť sa nechutného zlozvyku. A vydržala som. Niekto nevydrží, niekto si zapáli po pôrode, niekto si zapáli po skončení dojčenia, ale ja som si povedala, že keď som už tak dlho vydržala, že je hlúposť znova začať. A som rada, že som vydržala a ani si nepripúšťam, že by sa to raz mohlo zmeniť. Jednoducho nechcem aby ma dcérka vnímala ako popolník.
Tak sa mi smej, ty máš nejaký názor na mňa, ja na teba...
@luciferkax tu je zakazane fajcit vsade tam ako si to vymenovala ale k tomu vsetkemu pribudol pred niekolkymi rokmi aj absolutny zakaz fajcenia v restauraciach - vsetkych. Ziadne fajciarske kutiky a pod tu ani na letiskach nemas tie akvaria pre fajciarov proste vojdes na letisko a nefajci sa 😉
@torticky002 ja som to skôr myslela tak, že svojim spôsobom je hlúpy. viem, že som sa asi aj zle vyjadrila. Takisto viem, že fajčilo aj fajčí určite veľa inteligentných ľudí, napr. aj takí, ktorí vymysleli niečo úžasné a pokrokové a sú aj super vzdelaní..neviem to asi inak vyjadriť, no každý musí vedieť, že fajčenie je hlúposť a dotyčný človek môže byť celkovo inteligentný, no svojim spôsobom aj hlúpy, keď robí takú blbosť. A nie som mimo 🙂 len som to detailne alebo dobre neopísala, ako to presne myslím. Takisto sa kvôli tomu, že nefajčím nepovažujem za inteligentnú. Nie som taká "sprostá", aby som fajčila, no zároveň môžem byť v podstate "blbec", čo sa týka iných vecí 🙂

@stardust Nežijem iba medzi nimi, žijem v bežnej spoločnosti a vidím ten rozdiel... ešte mi napadli RS, kde čo "socka" to hulič, ale tu je skôr téma deti a fajčiari, takže už som dosť odbočila 🙂