Fajčenie rodičov
Citala som zaujimavy clanok: http://tech.sme.sk/c/7131998/fajcenie-rodicov-o.... Uz davno je jasne, ze pasivne fajcenie nie je nic moc, ale netusila som, ze vplyv na osoby ktore nedobrovolne trpia zavislostou svojich blizkych je az taky velky. Co si o tom myslite? Nemali by mať deti právo vyrastať v nefajčiarskom prostredí? Bolo by super, keby sa ľudia dokázali zbaviť závislosti ešte pred rodičovstvom, resp. matky ktoré síce často vydržia nefajčiť počas tehotenstva aby znovu (aj pod vplyvom partnera) nezačali po pôrode fajčiť. V niektorych krajinach uz zakazali fajcit v aute kde sa nachadza dieta - dufam ze sa legislativa zacne upravovat tymto smerom ...
"Viac ako štyridsať percent všetkých detí je doma pravidelne vystavených pasívnemu fajčeniu a takmer tretina úmrtí spôsobená pasívnym fajčením sú deti."
@torticky002 No ja viem..je pravda, že som sa aj trocha "rozpajedila", lebo mi samozrejme prišla na rozum moja sesternica, ktorá stále vyplakáva, že nemá peniaze, že si musela veľa požičiavať od rodiny, aby v určitom období ona a jej dcéra vôbec mali čo jesť..no samozrejme, že na to, aby vyfajčila vyše jednu krabičku denne, na to si tie peniaze naškriabala..
@jannullka1 ano, v tomto máš pravdu, ja tiež poznám ludí, ktorí sa stazuju, ze nemaju na zivobytie, ale na cigarety sa peniaze najdu..
@sense Ved je to rozdiel, ale k tomu podla mna nedojde, aby to uplne zakazali, lebo vela ludi je od cigariet zavislych a keby to zrusili, tak to by bolo pre nich strasne, mozno by aj vzbura bola, tak sa snazia radsej odhovorit mladych od toho, aby s fajcenim vobec zacali...
@pinkcheesecake noneviem ci tym u mladych pochodia lebo zakazane ovocie najviac chuti....vela z nas v mladosti tiez skusilo nevravim ze vsetci, ja som tiez skusila zgracala som sa z toho len jedna radost a viac mi cigarety nechybali....
ja skor nerozumiem zenam kt. fajcia, potom ostanu tehotne aprestanu zo dna na den, vydrzia cele tehu , este nejake obdobie kojenia a potom zacnuu zas...to je podla mna hlupost riadna,lebo telo to uz nepotrebuje....
@demo A co je na tom nepochopitelne? Ked prechadzam okolo fajciaceho cloveka, tak sa nevyhnem tomu, aby som sa nadychala toho skodliveho dymu. Hoci je to zakazane, na zastavkach sa bezne fajci a aj ked idem s detmi na prechadzku a niekto ide pred nami, tak celu cestu vdychujeme ten smrad. To je bezna vec, nic co by sa nedalo pochopit.
Aj ja si zapálim teda každý deň 2-3 cigarety ale pred malým ani pri ňom nikdy nefajčím.Fajčíme s priateľom na balkone a ja vtedy ked malý spí aby ma nevidel.Hanbím sa za to ale dúfam,že čoskoro prestanem kedže chceme druhé dieťa a v tehotenstve som nefajčila.A potom snad už nezačnem.Otras je ked pozerám napr.zámenu manželiek v byte malé deti a rodičia fajčia dnu pritom majú balkon-to už je zaťažko ísť fajčiť von???
@sense Lenze kedysi bolo "moderne" fajcit a dnes tymi antireklamami skor ukazuju, ze je to nechutny zlozvyk, ktory moze skoncit aj tragicky. Ja keby som vidla na krabickach tie nechutne obrazky, tak by som si nepripadla velmi "cool" ked fajcim. A o tom to je, ze zacinajuci fajciari to skusaju zo zvedavosti a ze chcu ukazat, aki su machri, ze fajcia. Samozrejme takato antireklama nebude fungovat uz na zavislych fajciarov, ale aspon zabrani istemu percentu teenagerov s tym vobec zacat.
Tomu druhemu ani ja nerozumiem, asi im to predsalen chyba, neviem...
@pinkcheesecake myslim ze tie obrazky nicomu nepomozu .....ale tak za pokus to stoji....mali by dat take obrazky aj na alkohol...
@prasiatko30 ved ja viem :D zas ani nechápem, kto by v reštike fajčil, pri jedle mi to vôbec nec hutí.. ale tak viem,ž e aj taký exoti sú :D
@luciferkax tu je zvykom obedovat alebo veceratv restauracii aj 2-3 h a ludia veru pri stole fajcievali uplne bezne - ked sa objednava viacej chodov tak medzi jednotlivymi chodmi a potom pri kave na konci obeda/ vecere pripadne ak je to vecera spojena s drinkom tak pri drinku 😉
ked vase dieta bude chcet fajcit tak fajcit bude aj bez toho ze vy ste nefajciari....ked bude chcet fajcit travu tak ju bude fajcit.... jaky ste tu vsetci mudry .... ja nefajcim ,len prilezitotne a niekedy si zapalim aj vonku na prechadzke...myslim si ze je to kazdeho osobna vec ci fajci,nefajci pri decku,alebo na prechadzke ... tak jak je kazdeho osobna vec ci tlacite svoje deti BIO mrkvou alebo mrkvou...BIO reznom alebo reznom ... teraz sa uz nefajci nikde tak ako volakedy,uz su vyhradene miesta ,aj v restauraciach aj v uradoch a podobne... ale taketo komenty a hlavne temy mi vzdy vedia zdvihnut tlak...
v každom pripade deti se musi pred timto chranit ,ale kdo kouri ci nekouri je ciste JEHO vec. Vase penize ani zdravi to nejsou.
Lidi si hraji na chytre a nevim jak rozumne ,ale ze delaji jine veci ktere jsou necestne a spinave o tom se nemluvi.
Samozrejme jak jsem uz rekla deti by meli byt od koureni v kazdem pripade ochraneni.Ublizit jim prece snad zadny rodic schvalne nechce.
@meluela Deti by mali pravo vyrastat v nefajciarskom prostredi. Moji rodicia boli obaja neohladuplni fajciari - ale beriem, vtedy bola ina doba. Preto nechapem, ako este aj dnes dokazu niektori ludia konat takto bezohladne, fajcit nad kocikom s dietatom s tym, ze ved sme na volnom priestranstve a pod. O inych, ako v aute, na navsteve, v restauracii, a pod. ani nehovorim. Este kym to fyzicky stav nasich starych rodicov dovoloval, co bolo este tak 4-5 rokov dozadu, sa nase rodinne oslavy konali v restauracii vylucne vo fajciarskom oddeleni a to aj za pritomnosti deti. Ja som este vlastne nemala a ako sa mi narodila dcera, radikalne odmietam tieto praktiky. Samozrejme, ze vo fajciarskej rodine ste potom za problemoveho jedinca, ktory to "prehana". Prave som pocula v radiu studiu tusim zo Skotska, kde za posledny rok, ako zaviedli zakaz fajcenia na verejnych priestranstvach, o 10% poklesli porody nedonosenych deti a zaznamenali aj vyrazny pokles astmy u deti.
Ja sama trpim astmou a respiracnymi problemami, hoci som v zivote cigaro v ruke nedrzala a celkovo sa povazujem za relativne zdravo zijuceho cloveka.
Ja osobne by som zakazala fajcenie aj pri vchodoch akychkolvek budov,pracovisk, nakupakov, lebo fajn, ze vnutri sa nefajci, ale ked vchadzate/vychadzate, vecne sa musite nadychnut toho hnusu.
A myslim, ze by sme sa mali aj viacej ozyvat proti tomu, lebo za uplny vysmech povazujem, ked sa otecko s detmi na ihrisku postavi za plot (pretoze na ihrisku je zakaz), a fajci tam, veselo po vetre celemu ihrisku.
Ja som vyrastala v nefajciarskom prostredi, sice par tyzdnov po porode moj otec este fajcil, ale dostal od mamy ultimatum a prestal... 😀 ja som byvala fajciarka, nastastie par dni pred zistenim, ze som tehu, mi nejak zahadne prestalo chutit fajcit a nelaka ma to doteraz... a pochybujem, ze sa k tomu po porode vratim... s mojim priatelom je to trochu komplikovanejsie, ten sa uz parkrat pokusal prestat fajcit, ale akosi sa mu nedari. Dohodli sme sa vsak, ze po narodeni maleho, resp. malej sa u nas v byte konci s fajcenim, dokonca aj na balkone... Horsie to uz bude s buducimu svokrovcami, kedze obaja su tuhi fajciari a nemaju ani najmensi problem fajcit ani pred 10rocnou priatelovou neterkou... 😒
Fajcit pre detoch urcite nie ale kto odsudzuje facjciarov tak nech sa pozrie aj na inych a omnoho horsich. Alkohol je vecsi zabijak. Koli cigaretam este nikto o strechu nadc hlavou neprisiel ale koli alkoholu ano az nie jeden. A bezdomovci co sz opiti tulaju okolo detskych ihrisk vam nevadia? Ak niekto fajci tak ze neohrozuje deti ani inych je tasky isty. ako ked si niekto ide na poharik. Skodfi to rovnako ak nie este viac.
spodina... v akych uzkych suvislostiach to uvazujes, nevadi, aj take su zeny, pruser je, ked sa infiltruju do nasho susedstva napriklad )) o rodine ani nehovorim hehe...
no, vezmime si to biologicky, nie si nadradena nicomu a nikomu, neplac preto, ale si sucastou tkaniva zivota, uz len nerovnovaha bakterii v tvojom ctenom, socialne nedegradovanom hrubom creve sposobi, ze zides zo sveta skor, nez povies au..
a ta tvoja distingovana dama, bola fetna a cista stetka, moja )) ale pekne mala saticky, ze jo? )
ps, dufam, ze mas aspon bakalara, ak mas strednu, ani mi neodpisuj, sa nebudem zahadzovat... pa avalancha.

@jannullka1 no vidíš, takto to už vyznelo oveľa lepšie