Fóbia z hmyzu, pavúkov. Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach?

dupinka
9. apr 2018

Syn (skoro 3r) sa začal báť hmyzu - muchy, lienky, chrobáky; aj pavúkov. Ak to zbadá, chytá paniku, kŕčovito sa nás drží, hystrericky kričí, plače. Prechádzka v lese bola pre neho mora. V jasliach na ihrisku sa od učiteliek ani nepohne. Mali ste s tým skúsenosť? Ako ste to riešili? Čo pomôže, poraďte.

janci05
9. apr 2018

My sme nemali konkrétne strach z hmyzu, ale môj syn sa zhruba v obodobí 4r. strašne bál vetra. S ním nebolo možné ísť von, lebo sa trochu pohli listy na strome, alebo sa zdvihol silnejší vietor a hneď sme utekali domov. O búrke ani nehovorím. Teraz je úplne v pohode, proste z toho vyrástol a už si na to niekoľko rokov ani nespomenie. Jednoducho mal také obdobie. Ale ak by sa to vo vašom prípade nelepšilo, tak potom skús detského psychológa, aby citilivo zistil, čo to spustilo a ako postupovať.

rebekav
29. júl 2018

@dupinka mozno nepomoze, ale skusila by som kupit knizku o chrobacikoch, vcelach, zivot pod zemou, a skusala s nim citat. Cez den, nie pred spanim. A hlavne nestrasit deti pred pavukmi, iba varovat, ze sa im treba vyhybat ale netreba sa ich bat. (Lahko sa teoretizuje, ja ked vidim osu skacem 2 metre😂)