Gastroenterologické vyšetrenie 14-ročného syna
Boli sme z dôvodu, nešpecifikovaných bolesti brucha, hnačkám a zníženému železu dnes na gastroenterologii so 14 r. synom.
Ako prvé sa do mňa doktor začal komentovať, že syn je chudý vraj mu nedávam dostatok živín v strave, keď som oponovala že dostáva zeleninu, tak odpovedal že pochybuje. Najviac ma však šokovalo vyšetrenie per rectum, ktoré bolo bez upozornenia a bolestivé ak som na to upozornila, odpovedal mi že nemám byť hysterická, že je to súčasť vyšetrenia.
Výsledok, nemáme žiadny musíme len čakať na odbery.
Môžem sa sťažovať na takýto postup? Aké dôkazy potrebujem? Je ja sné že ak budeme mať výsledky odberov už tam nepôjdeme!
@zenazaba to je trosku od teba neempaticke. Vysetrenie u gastroenterologa je neprijemne a stresujuce, ci sa jedna o vysetrenie konecnika alebo zaludka. Je dolezite, aby bol lekar prijemny, empaticky a vsetko vysvetlil, pri vysetreni ukludnoval on alebo sestra. Vysetrenie konecnika by nemalo byt bolestive. Autorka - hladala by som ineho lekara.
No, ze je chudy si mala riesit uz skor...a nie az ked ma syn bolesti brucha a nizke zelezo. Netvrdim, ze to je stravou, aj ja mam extra chude dieta, ale riesim to altivne uz niekolko rokov, najprv prist na dovod a potom uprava stravy napr. vysokokalorickou dietou, suplementy, nutridrinky. Zelenina je len jedna cast vyzivy, co maso, obilniny, strukoviny, mliecne vyrobky..
Podvyziveny môže byt aj pri dostatku zeleniny, v takom veku treba hlavne veľa bielkovín. Ako sa s tebou bavil doktor, to si si s ním mala vydebatit na mieste. No a vyšetrenie per rectum? Je to nepríjemné, pre každého, nielen pubertaka, určite to doktor nespravil z rozmaru. (mimochodom malo by byť súčasťou preventívky u všeobecného lekára pre dospelých, máloktorý to robí, keby si mala vzorného všeobecného lekára aj ty by si to už zažila) Bud rada, že to vzal zodpovedne.
@zenazaba povedal, že mu pozrie a nie vyšetrí cez a nohavice nemal celé vyšetrenie
@simsalabim ak mal po hnačke podráždenú sliznicu konečníka či okolie, tak to vyšetrenie bolestivé veru mohlo byt
@dadis tak pravdou je že zelenine moc neholduje, ale dostáva ju v strave, mäso mu nerobí problém obilniny strukoviny vôbec a chudý je takmer každý druhý teeneger
@pribinak ano, po hnacke by mohlo byt bolestive, no ona hnacku nespomina. Moj gastroenterolog ho robi velmi jemne, opatrne, ma dokladne navhlcene rukavice, upozornuje, co ide robit. Ale spominam si, ako som pred rokmi bola na gynde, kde ma vysetrovala zastupujuca lekarka, co robila aj vysetrenie per rectum a ani si rukavice nenavhlcila, ani ma neupozornila, a bolelo to poriadne A az doma som zistila, ze to naozaj bolo od nej poriadne necitlive, lebo mi na sliznici konecnika urobila neprijemnu prasklinu a mala som krvave nohavicky. Takze aj tak sa da, ked je lekar masiar.
@simsalabim nechce sa mi doťahovať sa za slovíčka, ale hneď 2. riadok
@pribinak vidis, zle citam 😂 Tak prepac. Ale aj tak mi neda - asi celkovy dojem z lekara bol, aky bol. Ak by sa jednalo iba o toto jedno, asi nebude taka vytocena.
@pribinak nemal po hnačke prehnalo ho v sobotu.
@simsalabim no nie som si istá, ale nezdá sa mi že by si tú rukavicu navlhčil
@simsalabim tak lekári sú všelijakí, niektorí zabudli byt ľudmi
Ako sa volá ten lekár? Kľudne napíš aj do súkromnej ak nechceš verejne lebo mam pocit ze s dcérou som bola pred týždňom u rovnakého lekara

A komu by si sa chcela stazovat? A na co vlastne? Ze ti dvihol mandle tym, ze ta obvinil, ze dieta zle krmis? Mala si mu odpapulovat naspät, ked bol arogantny. Per rectum je velmi dolezite vysetrenie pri bolestiach brucha a mnohi lekari ho opominaju. Ze vas neupozornil? Blbost. Ved mlademu nakazal stiahnut si nohavice a ulozit sa do vhodnej polohy. Co si ocakavala, ze bude robit? Ze bolo vysetrenie bolestive? To je subjektivny pocit... Ale kludne sa stazuj. Odporucam Lamparen vo Zvoncine.