icon

Genetické testy pri detskom autizme: Čo očakávať?

nat_alia
19. jan 2025

Dobry den, 2-rocny syn ma pravdepodobne autizmus a okrem diagnostiky nas v aprili cakaju aj geneticke testy aby sa zistila ,, pricina,, alebo pôvod autizmu. Viete mi niekto povedat ako to prebieha? Rsp.co nas caka?

kacena4
20. jan 2025

vezmu krv poslu na test ale vacsinou sa nič nezisti. my sme ani raz neboli na generike na co?! nic sa tým nezmeni

rachel36a
20. jan 2025

Ano vezmu krv...na 99% nič nezistil, lebo autizmus je len málokedy spojený s genetikou

ninazemna
20. jan 2025

ACVA: Genetické polymorfizmy vybraných génov u jedincov s poruchami autistického spektra

V predchádzajúcich rokoch sme na základe spolupráce s Autism Research Centre v Cambridge sledovali 10 vybraných genetických polymorfizmov v kandidátnych génoch slovenskej populácie chlapcov s PAS. Sledovali sme gény, ktoré majú účasť na ovplyvnení účinku pohlavných hormónov a oxytocínu a ich receptorov. Následne sme ich asociovali s behaviorálnymi charakteristikami PAS. V projekte sme sledovali hladiny androgénov a estrogénov v slinách spolu s polymorfizmami v génoch pre androgénový receptor, 5-alfa reduktázu a estrogénový receptor alfa v slovenskej populácii predpubertálnych a pubertálnych detí s PAS.

Schmidtova E, Kelemenova S, Celec P, Ficek A, Ostatnikova D. Polymorphisms in Genes Involved in Testosterone Metabolism in Slovak Autistic Boys. The Endocrinologist. 2010, 20: 245-249.

Kelemenova S, Schmidtova E, Ficek A, Celec P, Kubranska A, Ostatnikova D. Polymorphisms of candidate genes in Slovak autistic patients. Psychiatr Genet, 2010, 20:137-139.

Senzitivita androgénového receptora a hyperaktivita u jedincov s poruchami autistického spektra

V štúdii sme zisťovali vzťah medzi plazmatickou hladinou testosterónu a senzitivitou androgénového receptora a hyperaktivitou u chlapcov s autizmom. PAS fenotyp charakterizovaný hyperaktivitou môže mať inú etiopatogenézu a vyžaduje odlišný behaviorálny a farmakologický prístup.

Pivovarciova A, Durdiakova J, Babinska K, Kubranska A, Vokalova L, Minarik G, Celec P, Murin M, Ostatnikova D. Testosterone and Androgen Receptor Sensitivity in Relation to Hyperactivity Symptoms in Boys with Autism Spectrum Disorders. PLoS One. 2016, 11(2):e0149657

Genotypizácia prístupom WES

V súčasnosti smerujú naše projekty k odhaleniu možných vzťahov medzi aktuálnymi hladinami steroidných hormónov a závažnosti prejavov detí s PAS. Plánujeme pouužiť genotypizáciu s prístupom WES (celoexómové sekvenovanie) v precízne definovanom homogénnom súbore detí s PAS s využitím DNA knižníc pre všetky analyzované vzorky. Každá sada sekvenovaných dát bude podrobená bioinformatickej analýze a zisťovaniu potenciálne kuzatívnych genetických variantov. Plánujeme použiť analýzu PAS detí a ich rodičov na zistenie de novo resp. zdedených genetických variantov využitím Sangerovej metódy sekvenovania. Dáta získane z WES/Sanger sekvenovania použijeme na zistenie vzťahov so zmenami steroidnej metabolickej dráhy, dermatoglyfmi a na spojenie kauzálnych variantov so špecifickými fenotypovými znakmi u jedncov s PAS a s ich závažnosťou.

1mina
20. jan 2025

Zoberú krv neviem či aj rodičom sa mi zdá ? Náš tiež chcela posielať už minulý rok, nechcela som, teraz keby chcela zase asi odmietneme. Príde mi to pre nás zbytočne, ďalšie dieťa nechceme, ďalší stres pre dieťa s bránim krvi a je aj tak veľká pravdepodobnosť že s vôbec nič nezistí. Keby sa dal každý autizmus odhaliť krvou, pôjde proste každý na odber a dostane jasný výsledok je/není autista vtedy by to bolo fajn a nebolo by treba behať po psychiatroch a pod.

nat_alia
autor
20. jan 2025

@rachel36a malokedy? Skor som mala pocit ze takmer vzdy, ze ma silne geneticke zaklady

nat_alia
autor
20. jan 2025

@1mina dakujem za odpoved

rachel36a
20. jan 2025

@nat_alia nie, autizmus je väčšinou neurovyvinove ochorenie nie geneticke, preto sa ani neda zistit prenatalne z plodovej vody...na genetike sa niečo prejaví u velmi maleho množstva ľudí s PAS...vacsinou len ak je to spojené s iným ochorenim

ninazemna
20. jan 2025

NÚDCh Bratislava: Syndrómy spojené s vývojovým oneskorením □ panel 562 génov.

21091979
Autor odpoveď zmazal
21091979
26. apr 2025

Prosím Vás boli ste na tych testoch ?Viete povedať viac ?