Herpetická angína ovplyvňuje dojčenie: Rady a skúsenosti
Ahojte, dcerka mi ochorela, teda vsetky deti a uz to mam aj ja. Boli sme u dr., povedala mi, ze to najhorsie uz mame za sebou a len doliecit, ale ze to hrdielko ma strasne vysypane. Najmladsia dcerka ma 1,5 roka. Dojcit by sa teoreticky uz nemusela, ale vidim, ze jej to chyba, pri zaspavani. Zaspavala na prsniku, maximalne v nosici. Teraz mi taha cumel a hojdam ju na rukach. Ukazem prso, odvracia sa.
To, co mam v hrdle ja, ze otras, strasne to boli, takze ju chapem. Mne na taketo pripady lekar predpisal (imunolog) Isoprinosine, takze ja budem za tie 3 dni ok. Ona sa uz trapi 5 dni a nezlepsuje sa to moc, nastastie uz aspon pije vodicku, zje polievky, cucoriedky. Cez vikend som chcela aspon 10x bezat na pohotovost, lebo mala horucky a nechcela ani to prso, co vzdy bola zachrana. Toto bolo ciste zufalstvo. Lekarka mi povie, ze Isoprinosine mi nepredpise, ze to je na horsie stavy. Ani ked bola babatko, tak ani pri covide mi to nepredpisala pre nu. Kym pre syna 18 mesacneho ano, dobre si to pamatam.
Taka som rozmrzena, lebo rada by som bola, keby sme sa este vratili k dojceniu aspon 2x denne, ako doteraz, plus, aby ju to uz konecne prestalo boliet. Cim jej to mam natriet...Ale ako natriet, ked to ma v hrdielku vzadu?
Ak ste to mali niekto takto, ako dlho to trvalo a vratili sa deticky k dojceniu?
Dakujem.
Pri herpetickej angine ak dieta dostane do seba aspon vodu, je to uspech. Ano,najhorsie ma za sebou, ak prijme jedlo, ale este tak tyzden dva to potiahne. Absolutne by som sa nezaoberala prsom ze nechce, ved ju to boli jak svina..hlavne hydratovat,ududle sa potom, o tyzden sa k nemu zase vrati,neboj. Je od terezie freeangin sprej alebo ta fialova vodicka z lekarne, my sme aj tym natierali na vatovu tycinku a pretierali hrdlo, pokial sa dalo, jasne, naplo ju ale za dve sekundy som vytrela, ani nestihla reagovat. Urgo gel alebo alocler gel (neviem uz presny nazov) aspon aky taky antibakterialny ucinok to ma, hoc to so slinami ide hned prec. Jej organizmus si s tym poradi, este tyzden vydrz, ja osobne by som sa pre isoprisopine nerozhodla davat jej.
Prisaje sa tak 2x denne, ked tvrdsie zaspi, vidim, ako taha cumel, vytiahnem, otvori usta a strcim prso a potom aj hodinu sa ududluje. Mlieka odsajem asi 60 ml z oboch, z flasky ona vobec nechce pit, v tom najhorsom sme davali striekackou bud mlieko alebo vodu s glukozou, potom uz zjedla aj vyvar tie dalsie dni. Papa ale tak pomenej na jej pomery. Co chapem. Dala som hej na cumel Dentinox, no tvarila sa strasne 😆. Tak mozno tie gely ine tiez takto skusim. Striekat do hrdla sa bojim, nech to nevdychne. A davala som este Junior Angin lizatko lizat.
Nezmysel dat na cumel gel, akurat to zlize do zaludka, je to hnusne a dentinox ma lidokain, s tym tiez netreba prehanat
daj na vatovu tycinku a rychlo pretri..fialova vodicka je silna to staci,ked pretries aspon mikroskopicke monzstvo .
A moju druhu otazku asi lutujem, ale prosim ta, k comu je dobre vytiahnut cumel a strcit prso na hodinu do ust?
No ale ona ma v hrdle, na podnebi a ako su mandle...tak mi to prislo ako lepsie riesenie, nech sa jej to dostane tam, kam ma. Ked to vytriem, tak tiez musim hrdlo a prehltne to. Ved jej nedavam vela.
No a k tej poslednej otazke - aby sa napila, ona dost teda tahala, v MM su aj enzymy, laktoferin, ktory pomaha a lieci, tak nech kusok aspon toho mlieka ma a stimuluje sa mi tvorba. Ja tu tiez lezim ako lazar s horuckou, tak odsavat sa mi velmi nechce. A ked vidim, ako zufalo ten cumel dudli...
Viem posudit u syna, ked bol dojceny, tak covid s prstom v nose 3 dni teplota do 38, mini sopel a o 3 mesiace, ked uz dojceny nebol, tak to bol boj so 41 horuckou, ale on aspon pil vtedy.
Tak toto su moje myslienkove pochody.
Keby som vedela, co to schytala starsia dcera, tak dam o dost lepsi pozor na nich, i ked zabranit prenosu asi moc nejde.
3,5 rocny mi uz kruti hlavou, ze uz ho nestipe, lebo chce ist na ihrisko, ten uz ma inu hlavicku 🤣
Gencianku za mna urcite nie. Aj tantum verde sa da striekat len tam je problem s tym ze by to tak male dieta nemalo prehltat, ale podla mna to ma super ucinok… alebo teda nieco detske na hrdlo ak nie je so striekatkom, tak preliat do striekacej flasky. Akurat to su take.. take vodicky ze aby sa nepovedalo 🙊 preto najlepsie by bolo dat nieco ucinnejsie ale teda tak aby to neprehltala radsej. Striekat do hrdla sa nemusis bat tam nema co vdychnut, maximalne sa rozkasle lebo jej to podrazdi hrdlo ale realne nizssie sa jej nic nedostane, toho nie je az tolko. Gel su super len ich treba natriet priamo na hrdlo, inak podla mna efekt nebudu mat.
@anavixy dakujem, no vyskusam mozno Tantum, to mame doma aj vodicku, aj sprej, dcera starsia si to striekala a po tyzdni ona uz je dobre.
Ja si dam aj nariedeny propolis a hocico, no len...
Presne, ako pises, tie bylinkove kadejake vodicky, to skor taky placebo efekt.
No zlata bola, dnes sme mali spagety s bolonskou zmesou a reku dam jej menej, lebo je to paradajkove a nech ju nestipe a ona mi vyberala z taniera olivy a jedla rad radom 🙃😅.
No poobede z cista jasna sa nacucla, tak uvidim aj toto, ako bude s nou.

Nasa doktorka predpisuje kamaratke pre deti Isoprinosine na KAZDY soplik a kaslik (mozno aj nam by, ale my k nej nechodime s kazdym soplikom, kazdopadne pri covide v 6m predpisala)… 🤷🏻♀️ Nejdem ti radit co by som urobila ja, keby mam doma Isoprinosine… Ale kazdopadne mozes jej nasadit nieco z volnopredajnych pripravkov na imunitu, imunoglukan napr. Inak do hrdla Tantum verde, Neocide gel, hrdlo vytierat, nemala by to prehltat, alebo repik. Citala som, ze sa moze potriet aj gelom na prerezavanie zubkov, len teda efekt je kratkodoby a aplikacia asi dost problematicka. Od bolesti Paralen napr. Ci sa dojcenie podari este zachranit neviem, mlieko uz nepije vobec teda? Ani z flase? Mozno nejde ani tak o bolest pri papani, ked ine zje, mozno sa proste odstavila pocas choroby.. uvidis, drzim palce🍀