Hodnoty Cf
Baby prosim o radu hodnoty cf nam vysli 147 83 a nakoniec 74 posielaju nas na potne testy ..74 je velmi velka hodnota?
@kvietok123456 tento skrining na cf je casto falosne pozitivny. Ak v rodine nemate cf..babetko po porode nemalo problemy ...skor to bude falosna pozitivita
@kvietok123456 urcite videla som to mnoho krat. Je to skrining. Moze byt falosne pozivny ale nemal by byt falosne negativny.
@kvietok123456 ahoj,áno skríning môže byť naozaj skreslený v mnohých prípadoch..nikto zatiaľ nevie presne co spôsobuje falošnú pozitivitu,ale často je to aj ze dieťatko v čase odberu ešte správne a dosť nepapa,pobyt na ARE po pôrode,možný problém s crevami,o ktorom ešte nevedia,ale pozitívny skríning majú aj nosiči génu CF..nie je pravda ze ak CF nemáte v rodine,dieťa CF nemôže mať,ani to ze ak pi pôrode nemá problémy.CF ma toľko mutácií že sú prípady že sa zistí aj u niekoľko ročných detí,prípade aj dospelých. CF vzniká u dieťaťa,ak sú obaja rodičia nosičmi poškodeného génu a dieta zároveň tento gen zdedí.
Potné testy sú do hodnoty 40 negatívne,od 40-60 sú vysoko rizikové a od 60 sa považujú za pozitívne.čo sa týka hodnôt ktoré píšeš.ten prvý je ozaj veľmi vysoký,ale potom to klesá.hodnota 74 je taka kúsok nás hranicou.neviem aký je časový interval medzi odbermi,malo by to byť cca 10-14 dní.všetky detičky majú pri narodení určitý hladinu trypsynogenu v krvi a potom klesá,preto sa odber robí na 4 deň pi narodení,kedy by u mal byť ok.u niektorých deti však z nejakých príčin neklesne,jednou z príčin je CF,niektoré som ti napísala a veľa je neznámych.drzim palce aby potné testy dopadli dobre.
@kikus48 autorke drzim palce, aby sa cf potnym testom nepotvrdila, ale nic z toho ostatneho pravda byt absolutne nemusi.... malokto vobec tusi, ze je nosicom CF, cize predpokladat, ze ak v rodine CF nie je, tak to CF nebude, je nezmysel. Tak isto problemy po narodeni.... mnoho CF deti ich zacne mat ovela neskor. A napokon zial ani falosna negativita nie je vynimkou. Pohybujem sa v CF komunite uz takmer 15 rokov a veru aj take pripady su, aj ked nie bezne samozrejme. @kvietok123456 drzte sa ❤️
@kvietok123456 tie su velmi roznorode.... CF postihuje hlavne dychaci a traviaci system, takze cokolvek z tejto oblasti... tych mutacii CF je mnozstvo a ani deti s rovnakymi mutaciami nemaju rovnake priznaky. A male deticky ich ani vobec nemusia mat. Moj syn napriklad neprospieval, teda nepriberal na vahe. Ale su deti, ktore maju zasa prejavy co sa dychacej sustavy tyka. Ako som uz pisala drzim palce velmi, nech sa CF nepotvrdi. No keby nahodou.... deti narodene v sucasnosti maju obrovsku sancu sa dozit veku ako ich zdravi vrstovnici 🙂. Ta liecba ide stale dopredu....
@kvietok123456 ahoj!neboj sa vlastna skusenost aj mi sme mali prvy krat zle vysledky potom sme isli na druhy odber a vsetko bolo v poriadku

@kvietok123456 74 vysledok coho ? Potny test je norma do 40. Medzi 40 -60 sa opakuje a 60 je pozitivny.