icon

Hrozí bábätku intoxikácia?

22. feb 2021

Ahojte, je to moje prve babatko tak som trosku vystrasena, ma 3 mesiace a dneska v priebehu 15minut vypil 40ml vody... potom este 30ml UM...inak vodu nepije, iba UM, nekojim.. myslite ze mu nieco hrozi? Docitala som sa totiz na internete o intoxikacii organizmu vodou a som z toho trosku vystresovana. Dakujem a prosim odpustite si hlupe komentare

patka06
22. feb 2021

nič mu nehrozí ..normálne bol smädný, pokojne mu môžeš dávať popri UM aj vodu

autor
22. feb 2021

@patka06 dakujem, trosku som sa ukludnila 🙂

betulinka1
22. feb 2021

Je to Ok a pri UM mu vzdy davaj vodu, medzi jedením. Voda je lepsia ako caje. Naucis ho jednak na pitny rezim a jednak na vodu a nie ochutene pitie. Mne to poradil prednosta neonatologickeho oddelenia a teraz mame 6 rokov a pyta si cistu vodu stale.

autor
22. feb 2021

@betulinka1 dakujem, no doteraz sme vodu nedali len dnes bolo trosku teplejsie a jemu zjavne aj trosku horuco, tak sme skusili ale prislo mi ze jej vypil az moc, sice ju vypil na 2x za tych 15minut ale aj tak... a potom som citala kolko vody moze vypit a docitala som sa ze do pol roka by nemal vobec ze hrozi intoxikacia, ono keby vypil mozno 5-10ml tak neriesim ale vypil 40ml, co je celkom dost, tak som sa prelakla... A ano citala som ze UM moze zapekat a odporuca sa voda ale nasho rozhodne nezapeka chvalabohu, tak sme doteraz nedavali vobec

autor
22. feb 2021

@betulinka1 a inak ako sa to berie? Vodu vypije v ramci toho co zje, ci to je ako tekutina navyse? ...prikladom, ak denne vypije napr. 800ml UM, tak ked zacnem davat vodu, bude to plus tekutina k tym 800ml alebo o tolko menej UM vypije a nahradi si to cistou vodou? To len tak zo zvedavosti, teoreticky. Dakujem

zuvelyn
22. feb 2021

Vypije tolko vody a tolko UM kolko bude sam chciet. Nestresuj sa nejakymi tabulkami, prepocotami a podobne
Vodu mu urcite ponukaj, dieta na UM ma normalne pit vodu, sa cudujem ze ti to pediatricka napovedala. My davame asi od 3 tyzdna. Neviem kde si citala take somariny ako pises vyssie.
A ak ti mozem dat radu, riad sa svojim dietatom a jeho potrebami nie barsjakymi clankami z internetu.

autor
22. feb 2021

@zuvelyn pediatricka spominala ze vodu mozme, po troske, ak mu bude teplo a tak..ono ani tak nejde o to ze ju vypil, ale o to, kolko jej vypil, to ma trosku zneistilo..a jasne, tabulky neriesim, ved papa kolko samo chce, len ma zaujimalo ze ked uz budeme davat tu vodu, ci toho spapa "rovnako" alebo o tolko menej, kolko vody dostane

andreatytler
22. feb 2021

Hlavne sleduj plienky ci bude mat viac mocu, ked vypije tak vela vody a mliecka naraz.
Tu kde zijem radia davat len mliecko do 6 mesiacov (umele alebo materske)... ale viem ze na Slovensku je velmi zauzivane davat vodu. Az ked zacnes s priklrmami v 6 mesiaci, odporuca sa davat aj vodu.
Voda v umelom mliecku sa nerata ako voda ako napoj, ale jasne ze dietatko tym prijma vodu. Umele mliecko nie je hustejsie ale je sytejsie... myslim ze tie rady ze vodu treba davat pri umelom mliecku su z davnejsich cias, kedy boli umele mliecka nie takej kvality ako dnes.

veronikavaneska
22. feb 2021

Ja mám 4 detičky a od prvého týždňa sme dávali vodu aj čajík feniklovy piť. A môj malý posledný je teda riaadny pijan 😂 od roka nepije mlieko ale vody čaju denne vypije úplne v pohode 2-3litre. Každý má iné potreby a keď je smädný mu daj piť keď hladný jesť keď unavený daj ho spať.... Nič sa mu nestane o vodu sa nemusíš báť skôr potom pozor s prikrmami 👌

autor
22. feb 2021

@veronikavaneska preco pozor s prikrmami? No ja som citala ze moze byt problem so sodikom, draslikom, ak sa da voda skoro, tak preto
@andreatytler hej tiez tak viem

andreatytler
23. feb 2021

Ano, tiez som o tom citala, ze sa toho sodika prilis vela vyplavi ked je vela vody a potom chyba.
Ja som si tak povedala ze to nie je prirodzene... ze ak by nexistoval cumel a flasa, tak by tak male deti tu vodu nepili alebo pili len velmi malicko... ale zase vidis kolko je tu mamiciek ktore davaju vodu od prveho tyzdna.

laura1607
23. feb 2021

Neboj moja mala možno dva mesiace keď som z vane kričala chlapovi daj jej trošku napiť ale nie veľa vo fľaške má vodu nachystanu vyšla som a on žiaril šťastím že vypila takmer 100 🤦🏻‍♀️ všetko bolo v poriadku 😊🙏

autor
23. feb 2021

@laura1607 uff 😁 no hej uz som kludna, evidentne to nemalo ziadne nasledky kedze dneska je vesely a v pohode, tak som aj ja vesela a v pohode 😁 ale vcera som sa trosku zlakla no, predsa len prve babatko je prve babatko a clovek sa uci, pri druhom to pojde uz samo 🙂

bebotka
23. feb 2021

ved aj to umelé zarábaš do vody, či do čoho prepána a je to taká istá voda, ako v tom umelom mlieku, a hlavne také trojmesačné dieťa ti už vypije aj 120ml a viac tak prečo by mu malo uškodiť 40ml vody a 30ml umelého mlieka

autor
23. feb 2021

@bebotka kvoli tomuto: Ak by ste dieťatku dali v krátkom čase vypiť veľa vody, hrozí intoxikácia organizmu. Hladina krvného sodíka totiž môže klesnúť tak, že príde ku kolapsu.

Jasne ze sa UM rozraba vo vode, ale predsa len je trosku rozdiel davat UM a LEN cistu vodu. Predsa len to UM obsahuje aj ziviny atd, z coho dietatko rastie a pribera, kdez to cista voda nie.

laura1607
23. feb 2021

Verím ti, ja som tiež bola ako na ihlách .. celú noc som kontrolovala ..🤷🏻‍♀️ naučíme sa 😆

betulinka1
24. feb 2021

Voda sa neráta do UM. A medzi jedlom. Samorejme voda prevarena.

autor
24. feb 2021

@betulinka1 dakujem 🙂

veronikavaneska
24. feb 2021

Tak všeobecne nafukovanie, alergie... Postupne treba pridávať a sledovať reakcie.