Hypotónia
Ahojte kedy sa vám najneskor postavili deti ?? A začali chodit okolo nabýtku ?? Moj IDE mat 13mes. A stále nic .. Inak je rozumovo v pořádku 🙂 dakujem ..
@alexandra1805 my sme tiež mali hypotoniu, sice len miernu a malý začal sám chodiť tesne po roku, terax mám e 13,5 mesiaca a behá už krásne, ale poctivo sme cvičili vojtovku viac nez 4 mesiace dennodenne. Vy ako?cvicite tiež?
moja dcérka má tiež ľahkú hypotoniu, cvičíme Vojta metódu, máme 16 mesiacov, ešte sama úplne nechodí, ale okolo nábytku už sama chodila tak v 12-13 mesiacoch, teraz už je samostatná chôdza na spadnutie, dávam tomu max. 1 mesiac
@jankamichelova my cvičime na lopte ..ale čím je vacsi a tazsi má 11kg. Tak to je horsie .. A nechce sa uz zapajat .. Je to horsie .. Akoby nereagoval na tie cviky .. :/ bojím sa .. Že chodit nebude ..
Inak si sadne sám .. A ked ho já postavim tak sa hned aj rozbehne a urobi aj 7krokov sám .. A aj za ruku jednu vie ist .. Nenutim ho do nicoho .. Ale nechcem ho vodit ta ruku ani ho staviat na nohy z mojou pomocou ..cakam kým sa sám ..ale in akoby nevěděl z nohami ako sa má postavit taga sa rukami .a nejde to ..
@alexandra1805 no veď prvé úspechy už máte, keď už zopár krocikov spraví tak to je začiatok úspechu, neboj všetko príde. Len trpezlivosť. Mojej kamosky dcérka začala chodiť v 16,5 mesiacoch a to ani hypotoniu nemala.To cvičenie je náročné, verím ti, sama som to zažila, ale treba pokračovať. Chodíš s precvicovat aj na rehabilitáciu?Treba tam povedať, ze slabšie reaguje na cviky. My sme mali to isté a pozmenili nám ich.
@jankamichelova ano chodime ukazovat ..spomeniem to určité .. Dufam že nám změnila cviky .. Lebo mne přídě to cvicenie akoby nám dávali stále to iste ..
Stále len na chrbte a na brusku ..
Dufam že do toho 18mesiaca sa sám postaví .. Teda verim tomu 🙂
Chcem Ta povzbudit, tak Ti napisem v skratke nas pribeh. Nasa dcera zacala samostatne chodit az ako 20. mesacna. Stavat sa zacala ako rocna, okolo nabytku asi mesiac-dva potom. A taka faza (okolo nabytku) trvala pol roka. V hrubej motorike bola vzdy "hranicna", zaroven vynikala v inych veciach. Rehabilitacna lekarka nam uz od 10. mesiacov odporucala Vojtovu metodu (neskoro zacala sediet). Nesuhlasila som z dovodov, o ktorych viem skrz moju profesiu, o ktorej MUDr. nehovoria. Aby to nevyznelo zle, Vojtovka je skvela pre chore deticky, ale nie pre deti, ktore sa vymykaju priemeru. Cvici sa len vo V4 a prilezitostne v Nemecku pri obrnach. Pre buducnost je najlepsie, aby si dieta preslo vsetkymi fazami vyvoja. Niektore potrebuje dlhsie plazit, ine lozit. Nasa bola vzdy vacsia a tazsia ako rovesnicky, preto potrebovala aj dlhsie posilnovat chrbatik. Kym sa dalo, cvicili sme na lopte, potom som jej uz len vymyslala rozne motivacne hry (prekazkove drahy a pod.) a verila som jej. Sucasni mladi pediatri Ti povedia, ze kym zacne chodit do dvoch rokov, je to v poriadku (ked su vylucene neurologicke ochorenia a pod.).Nechodila som s nou po lekaroch a prislo to. Dcerka je perfekcionistka, takze zacala, az ked si bola ista. Od vtedy len v mimoriadnych situaciach spadla, po mesiaci uz behala a zvladala zakladne preliezky. Najhorsi je tlak okolia, ktory pravdepodobne musis znasat (otazky, ci uz chodi, ci neotazky od znamych, ktori si myslia, ze mas chore dieta, alebo ho pokladaju za mladsie). Vydrz a neries, kazdy ma svoj cas, vie coho je schopny. A hlavne ho svojimi ocakavaniami a natlakom nestresuj 🙂. A bonus na zaver: vyskumy v prestiznych svetovych vedeckych casopisoch viackrat publikovali studie, ze zdrave deti, ktore zacali neskoro samostatne chodit (po 16. mesiaci veku) maju lepsi skolsky prospech, studijnu uspesnost a akademicke sposobilosti... Prajem vela trpezlivosti
Aj moj syn zacal strašne neskoro chodit a sediet ked som ho posadila sedel ale sám vobec to sa naučil az ked stvornizkovsl tak si uz aj pekne sadol a tiez som s nim nikde nechodila a necvicils tiez mi doktorka povedala do 2 rokov má čas a veru v 2 už krásne chodil.sám potreboval nabrať tu odvahu a to bolo desať hodin vecer ked stál pri postelí a z nicoho nic sa sám pustil behať.
Moj najmladsi po Vojtovke zacal stvornozkovat ked mal 12 mesiacov a chodit v 16 mesiacoch. Teraz ma 4 roky a je pohybovo uplne v pohode

#mame aj lahku hypotoniu která sa pomalí zlepsuje aspoň podla MNA ..