icon

Hypotónia u detí: Aké môžu byť následky?

redana
4. dec 2023

Ahojte, mam 11,5 mesacne dievcatko s lahkym (vraj) axialnym hypotonusom. Ked mala 4 mesiace sla som s nou na rehabku kvoli tomu, ze velmi zle znasala polohu na brusku a nechcela past koniky. 2 mesiace sme cvicili Vojta, postupne sa zacala aj otacat, stihla to do 6 mesiacov. Prislo druhe vzpriamenie, casto robila lietadielko, tie rucky mala stale najlabsie. Medzi 8-9 mesiacom zacala plazit, pekne symetricky, avsak stvornozkovanie neprichadzalo a s tym ani spravny sikmy sed a priame posadenie. Momentalne cvicime Bobatha, velmi sa bojim, ze to nedobehne, resp. ake budu nasledky tohto celeho. Ked zaostava takto motoricky, suvisi s tym aj psychicky vyvin? Hracky tiez zacala chytat neskor, asi kvoli tym slabym ruckam, jedlo do ust si zacala davat az v 9. mesiaci (chrumky, pecivo). Zatial neukazuje prstom, len nejake pokusy s celou rukou, nechce davat papa (mozno parkrat sa jej podarilo), netlieska, iba ma sleduje a smeje sa na tom. Ostatne deti uz ani nesledujem, lebo tie to davno ovladaju. Prosim najde sa tu niekto, kto si presiel podobnym scenarom?

anjelicek26
4. dec 2023

Moja bola hypotonicka od narodenia, stvornozkovala v roku, sedela v roku, chodila az 15 mesacna a aj to velmi opatrnne... mala slabe brusko, chodili sme dva roky na fyzio cvicit... dnes ma 8 rokov, od 4 rokov plava, hra hadzanu, skakala profi trampoliny (to vymenila teraz za tenis), chodi od 4roch aj na gymnastiku... spev a zbor a vytvarku, to je ale ina kapitola... kazdopadne ten sport neskutocne pomohol, je sikovnejsia ako drviva vacsina deti v jej veku, stale chodi plavat, stale hra, stale cvici... len sa toho neboj... chce to viac casu, ale to nic neznamena...rozpravala neskoro, do skoly sla normalne ako augustova, dari sa jej dobre, ok matika neni hviezdna stranka, ale to tym nebude 😂

redana
autor
4. dec 2023

@anjelicek26 a prosim ta, tie take milniky ako navliekanie kruzkov a postavit vezu atd boli tiez oneskorene?Ukazovanie na veci?Imitovanie gest?Kedze nasa ma prave slabe tie ruky, ci vobec mozem od nej ocakavat toto. Strasne si na tom zakladam, lebo uz jedno dieta s poruchou reci doma mam a teda ked si mam zase vsetkym prechadzat, tak to asi nedam psychicky 🫣

anjelicek26
4. dec 2023

@redana co ti ja viem, je to roky dozadu... bola a je neskutocne kludna, ticha, samostatna povaha, zahra sa sama dodnes, nepotrebuje nikoho... kamosiek ma len par, za to dobre a dlhorocne... rozpravat zacala okolo 2,5 roka a potom pekne cele vety a aj R do par tyzdnov nabehlo...

kleopatra114
4. dec 2023

U nás prvý krok do priestoru v 19 m, výmena stvornozkovania za chôdzu v 21 m, reč a vlastne cela jemná motorika však bola “tabuľkovo” ukážkova. Následky ? Zatial je mala , ale casto sa sťažuje na bolest nôh - môže to mat suvis aj s hypotoniou ,aj s rastovými bolesťami , aj plochými nohami ( to ide asi ruka v ruke s hypo) . Ale cvičíme , snáď bude len lepšie a lepšie .

drake122
4. dec 2023

Kvôli svalovej hypotonii sa oneskoruje hrubá motorika. Jemná motorika keď tak len málo a sociálny kontakt by nemal pri len hypotonii oneskorovať. Neskoré následky hypotonie do staršieho veku sú ortopedické- hypermobilita v kĺboch, chybné držanie tela, ploché nohy, vybočené členky a vbočené kolená, odstávajúce lopatky, skolióza a podobne.

sjuzn99
1. jan 2025

@redana Ahoj, prosim ta ako ste na tom dnes? Mam skoro 10 mesacneho a je na tom podobne ako si opisovala, dobehla to tvoja malinka potom? Myslim aj tu jemnu motoriku a tak
Dakujem