Hysáky u 7-ročného
Prosim vas mame doma 7rocneho a 2 rocnu. Je prvak od septembra sa velmi zmenil. Je papulnaty,jedovity,ufrflany... uci sa dpbre ma jednotky ale domace ulohy ked ma robit ho aj hodinu nahanam . Citanie a pisanie je pre neho ako za trest pritom cita pekne len trenovat musi lebo doma to sice precita pekne ale v skole seka . Napriklad dnes hysakal ,chytal az amoky tak,zesa az triasol ked sme mu nieco s muzom povedali ako keby ho tyrame pritom dostane po zadku len ked uz velmi neposlucha a ignoruje nas ...ale teda dnes hysaky take ze sa chcel nasilu dogrcat len kvoli tomu citaniu . Uz som skusala hravou formou ze ma bude ucit pismenka. Ze bude malu ucit pismenka citat ako keby . Sama som ucitelka ms a mali sme teda v skolke jednu malu taku ale teda nikdy som si nemyslela ze to zazijem doma. A to sa mu venujeme ako sa da . Len aj ked sa s nj. Chceme hrat jemu sa nechce . Ja neviem co uz s nim uz zvazujem psychologa lebo take amoky ake ma momentalne vobec teda neni zdrave :(
Mate niektora doma podobny problem prosim vas? Ako ste to riesili ?
@annm81 ale uz toho mam dost! Akoze pisete o mne akokebynsom ho stale bila a robite tu zo mna sprostu ucitelku ktora nevie co a ako ! Dostal po zadku za 7 rokov asi 5x ...ale spovexat sa nikomu nemusim ! Ze ja som aj hladala nejaku radu tu na mk..prvy a posledny x....pretoze vzdy sa najde niekto ktp ide poucat ako keby bol on sam dokonaly a neomylny....
Učiteľku, ktorá nevie, že jedna po zadku je škodlivá zo seba robíš sama. To, že sa toho jedného povzdychu chytila každá diskutujúca, ktorá to tiež nevie, už nie je v mojej moci. Rady som ti dala ja aj ďalšie diskutujúce. Na rady si nereagovala inak, len, že sa nedá a rovnako si sa radšej chytila jednej jedinej vety.
Ahoj, nuž, niečo nerobíte dobre. (Teraz napíšem môj prípad, ale možno že u vás je niekde úplne inde pes zakopaný, treba skúšať...). Napríklad mne každý tvrdil, že keď príde dcéra z družiny vyhratá, máme si hneď sadnúť k úlohám, keď ešte nie je unavená. Štvrť roka sme to takto ťahali, ja zrelá na psychiatriu, lebo úlohy sa robili (alebo skôr nerobili) 2-3 hodiny. Potom proste boli dni, že sme sa nejak zdržali vonku po škole, alebo neviem čo a ona okolo siedmej-ôsmej bez okolokov sadla a načmárala úlohy (trvalo to cca pol hodinu oproti tým 2-3 h predtým a fakt som nebazírovala na "kráse" prejavu 😄). Pri druhej dcére už sa ani nesnažím nejak ju hneď po škole ťahať k úlohám, asi 10x jej to pripomeniem, jediné pravidlo, kt. máme - žiaden počítač, ani mobil, kým nie sú úlohy. Aj tak sa najskôr minimálne do piatej šiestej hrá s hračkami a až potom začína (a aj to až po mojom x tom volaní). Vyjednávanie je tu na každodennom poriadku, ale to je aj moja chyba, lebo niekedy napríklad dovolím, keď je veľa úloh, že napr. čítanie až po pc hre (má povolenú polhodinku denne). A to je u (mojich?) detí žiaľ typické - podaj prst a už to ide 😄. Ku grcaniu, vôbec na to nereflektuj podľa mňa. Vysvetli mu, že úlohy sú jeho povinnosť, keď si ich nespraví, nech sám vysvetlí pani učiteľke, že sa "musel" hrať až do večera... U nás aj to zabralo - preniesť trochu tú zodpovednosť na dieťa. Nuž a potom, chce to silné nervy, občas sme vstávali aj ráno skôr, keďže večer o deviatej som už odmietla ja robiť s ňou úlohy (mám ešte jedného syna, ktorého v tomto čase už žiaľ treba ukladať do postele atď., tak som v tomto prípade navrhla, že ju teda zobudím ráno skôr a dorobíme ráno 🤷). Vždy po takomto ránku som jej povedala, vidíš, nie je to dobré, nemôžeš si normálne pospať, musíš skoro vstávať... No každopádne, chce to pevné nervy, keďže ja už to absolvujem druhý krát, tak už sa mi to celkom ľahko píše 😁.
Nepomohlo by mu zrusit tu druzinu? Pre prvaka je to obrovska zmena, zrazu musi cele doobedie pracovat, cely den ohucany z deti, v jednej triede, vecer pride domov unaveny a zase ho cakaju ulohy, ucenie. Neviem, ci si este na materskej s malou, ale syn je podla mna ustvaty a potrebuje viac oddychu, kludu, pokoja, aby nacerpal denno denne sily na ucenie.
@zuzahajdulka praveze on sa do druziny tesi vzdy velmi lebo tam ma kamararku a je tam niekedy pol hodinu niekedy hodinu to najviac najneskpr o pol druhej je doma. Totiz mala mi cez obed este spi takze sa mi neda pre neho ist hned po vyucovani .ale ked je niekto doma tak vzdy poprosim aby pre neho po vyucovani isli ( chodi do skoly do vedlajsej dediny) ..
Aha rozumiem, chapala som to, ze je v druzine do 16:00. Tak potom mi synovo spravanie pride ako prirodzeny vybuch frustracie z novych povinnosti. Da sa to chapat, ale tazko je v tom existovat. Asi potrebuje cas, aby si vsetko sadlo, syn si postupne zvykne. Mozno by ti pomohlo u samej seba zmenit uhol pohladu, ze je to docasna zalezitost. Ako ucitelka vyvojovu psychologiu poznas, takze sa ti skor bude dat tejto faze porozumiet. Pises, ze synovi ide ucenie dobre, tak sa snad by pomohlo menej tlacit na pilu, trochu polavit.
@zuzahajdulka tak snazime sa spolu nejako vzfy tie ulohy napisat...najprv bol boj pisanie to teraz ako tak dame do 20min niekedy skorej ked si uvedomi ze cim dlhsie bude vymyslat tak tym dlsie to trva....niekedy mu staci 1x prepisat vetu do cvicneho a potom sup do zosita na cisto ..no niekedy je to des...uz som aj skusala rovno do zosita na cisto ale to sam pochopil ze je skarede a vypytal si cvicny ...matiku ma hotovu do 5 min to mu ide ...citanie mu ide pekne avsak ucitelka mi stale hovori ze musi cvicit doma...cita mi to max 4x ...ak to prexita pekne staci aj 2x ....lenze je mu sa vyslovene nechce ako vzfy povie a aj tych 2x mu trva hodinu kym precita pritom tych par riadkov by mal behom 10 min 2x precitanych a mal by pokoj s ucenim az do vecera 🙈 obcas to ide pekne q sam je na seba hrdy ze sa rychlo naucil ale je viac dni kedy to ide velmi tazko no nejako to dame spolu ...ako ucitelka som mu domalicka venovala vsetok cas co sa dal aj ked sa mala narodila ...neni ani odstrceny, stale mu davame najavo ako ho lubime ale poaledne tyzdne je ako vymeneny :(
Myslim, ze takto sa sprava vacsina prvacikov, nic nezvycajne na tom nevidim. Maloktoremu sa chce ucit sa doma. Alternativne skoly, ktore zrusili domace ulohy asi vedia, co robia 😉.

@annm81 🤦 takú dokonalú matku som ešte nezažila ako si ty...chcela by som mať tvoje nervy. Myslím,že každej raz prejde trpezlivosť a capne dieťaťu po zadku,ale ty to teda zvládaš s prehľadom. Klobúk dole.