icon

Integrácia detí s mentálnym postihnutím: Skúsenosti a názory

13. jan 2024

Aký máte názor prípadne skusenosti s integráciou ak má dieťa mierny mentálny postih, neviem za rozhodnúť či skúsiť integrovať do bežnej základnej školy alebo ponechať v špeciálnej...

Strana
z3
lubiduch
17. jan 2024

Mame znamych s dcerou s lahko znizenym intelektom. Je to dievcatko najvacsie zlqticko na svete 🥰 vzdy usmiata a mila, ma 8 rokov.
Rodicia zvazovali inkluziu ale nakoniec sa rozhodli pre specialnu skolu, ako dovody mi povedali:
1. Inkluziu im ponukli len do 4. Rocnika a od 5. by tak ci tak isla do specialnej skoly, cize by musea vyrazne zmenit prostredie aj sposob vyucby atd (zijeme v de, neviem ako dlho je mozna inkluziq na svk). Takze v specke moze zostat celych 10 rokov v rovnakom prostredi.
2. Je nedostatok osobnych asiatentov na inkluziu, je mozne ze by nikoho nenasli alebo ze by ten clovek potom skoncil a mali by problem najst nahradu
3. Pravdepodobne by jej deti vedeli ublizovat, ona je strasne nevinna, nechape zakernost, nerozumie ironii a veci chape len doslovne (“ja sa z toho odstrelim” pre nu znamena doslovne toto). Pripdne ju sikqnovat pretoze ma aj trochu recovu vadu a rozprava pomaly.
4. V specke je prijata taka aka je, budu ju viac pripravovat na prakticky zivot aby sa vedea viac menej o seba postarat, to ma beznej inkluzii nie je. Tam by mala napr 3 roky casu zvladnut scitanie a odcitanie do 10, ale nikto by jej tam nevenoval pozornost a neucil ju 300x snurky zavazovat).
5. To rodicia sa rozpravali aj s lekarmi a ona lezi s IQ pod hranicou normalneho iq, cize aj pri maximalnej snahe rodicov ucitelov a dievcatka by nikdy nevychodila standardnu strednu skolu ani nemala nejake vyucenie lebo to jej znizeny intelekt neumoznuje. Takze to bol hlavny dovod ju “netrapit” beznou skolou, nedavat jej najavo ze sice je medzi beznymi detmi v triede ale nie je tam realne s nimi.
6. Kontakt rodicov s inymi rodicmi s inac obdarenymi detmi- konkakt s rodicmi ktori zazivaju to iste a boria sa s rovnakymi problemami (ci uz byrokratickymi ale aj praktickymi a celospolocenskymi)

V DE to funguje cele uz dlhsie a osobne si myslim ze inkluzia a integracia funguje hlavne pri komunikacnych problemocb (nks,mutismus,cudzi jazyk.,,,)telesnych postihnutiach, pri roznych poruchach “dys”, asperger, lahky autizmus, trauma, ale pri dg.so znizenym intelektom je to extremne tazke pre vsetkych zucaatnenych a zvacsa to funguje zle.

leniel
17. jan 2024

citam ze v mš odporucaju integrovat... ako zvlada mš? ma kamaratov? siel by do skoly s nimi? aky je rozsah jeho inakosti? ine spravanie v akom smere? lebo zas pokial je to lahka diagnoza, chlapcek ma kamaratov zdrave deti, skor by bola normalna skola pre neho tahačom, ako byt v specialke s omnoho zavaznejsimi poruchami... tazke, nepoznam, neporadim... 🤷‍♀️

marlene
17. jan 2024

Zalezi o ake postihnutie ide a ako sa dieta dokaze zavlenit do kolektivu.ako bude dieta s postihnutim prijate zalezi na pedagogovi a rodicoch ostatnych deti. Ja som zastanca inkluzie - mat v triede dieta so specialnymi potrebami je ibohatenim pre obe strany. Dieta s postihnutim ma takto moznost byt castou spolocnosti a nie je vyclenene , co v oriapade specialky je. Ale ako vravim vyzaduje to angazovanost zo vsetkych stran, iba tak moze inkluzia fungovat. Nasa dcera bola na prvom stupni integrovana c jej velmi prospelo , na druhom stupni uz bohuzial nie a prejavilo sa to ci uz v uceni ako aj na jwj psychike. V specialke bola nestastna.

mamusa123456789
17. jan 2024

Moja dcéra chodila do škôlky do jednotriedky a jeden rok sa tam stretla s integrovanym chlapcom s aspergerom a teda neskutočne šikovný chlapec a veľmi milý, s dcérou boli veľký kamoši, známa mu robila asistentku v škole a podla toho co hovorila by špeciálna škola preňho nebola, momentálne už chodí do 5. ročníka a stále sa mu darí... Ale druhý rok mali v škôlke dievčatko s adhd a to bol teda masaker, decka chodili domov dohryzene, dostipane s modrinami a hrcami na hlavách od bábik... Nikde som sa nedocitala alebo som prehliadla, ze aké postihnutie ide, tak je potom ťažké radiť, ale aspoň som ti napísala naše skúsenosti... Verím, ze urobíš rozhodnutie, ktoré bude pre drobca najlepšie 🍀

mima1988m
17. jan 2024

Ja mam moznost sledovat integraciu v triede,kde chodi moj starsi syn a urcite by som vybrala specialnu. Deti dokazu byt dost zle, rady sikanuju poza chrbat ucitelky.
Moj mladsi chodi do spojenej skolky pre autistov a isto ho tam dam aj do skoly. 100% by v obycajnej zazival stres a zlomyselnost. Deti dokazu byt zle aj ked stojim tesne pri nom na ihrisku, lebo rodicia su stym ok.

any_soj
17. jan 2024

Nečítam všetky komentáre, ale - je dôležité aj zvážiť, aký je jeho vzdelávací potenciál do budúcnosti. Čo konkrétne znamená mierny mentálny postih. Tí, čo tu píšu, že by aj deti s poruchami učenia (rôzne dys) dali do špeciálnych škôl, nech sa netrápia, si asi neuvedomujú, že zo špeciálnej základnej školy nemožno ísť na nijaký maturitný odbor a ani na väčšinu nematuritnych stredných škôl. Rovnako pri integrovanom vzdelávaní na normálnej škole ale vo variante A či B. Dys je iba problém s učením, pričom intelekt je v norme, kľudne aj zvýšený. Taký človek môže byť čímkoľvek pri správnom prístupe. A teda @autorka ty sa poraď, ako je to s tvojím dieťaťom. Lebo ak by mal byť integrovaný a že by síce mal niečo prispôsobené, ale šiel by normálne podľa učiva ZŠ, tak je to pre jeho budúcnosť isto lepšie, keďže si bude normálne môcť vyberať z ponuky stredných škôl (hoci aj stredných odborných škôl, podľa toho, čo ho bude baviť).
Neviem, kde žijete, ako to je u vás, ale u nás sú v špeciálnej škole prevažne len Rómovia a sú tam chybou systému. Mnohí majú normálny intelekt. Uvediem príklad jedného z mnohých mojich žiakov (učila som ich pred materskou na základnej umeleckej škole). Ako prvák nastúpil do normálnej ZŠ, kde ale učiteľka nechcela Rómske deti (jeho rodičia ako jedni z mála odolali tlaku a predsa ho dali do normálnej školy) a tak už 6.9. nahlásila triedna učiteľka na cpppap že nezvláda učivo a treba ho dať na špecku - to "videla" po 2-3 dňoch v prvom ročníku 🤷🏻‍♀️. Po pár mesiacoch rodičia nezvládli tlak a dali dieťa na špecku, bez diagnostiky, lebo nikto ju od nich nechcel. Tohto chalana som následne učila na saxofón, v 7. a 8. ročníku začal - nemal žiadny mentálny postih podľa mňa, len nebol zvyknutý plniť úlohy. Na špecke mu to stačilo, mal jednotky, ale jeho intelekt úplne zakrnieval. Ono hra na nástroj je vysoko kognitívna schopnosť, prepája hemisfery, musí riešiť množstvo veci naraz - hral z not, dokázal hrať v pohode z listu (čiže priamo hrať to, čo prvýkrát číta, nieže podľa sluchu - s čím majú problém aj mnohé deti z normálnych skol). Mali sme avízo z konzervatória, že by ho vzali. Ale zo špecky sa nedá. Tak sme skúsili s rodičmi cpppap, diagnostiku kvôli prestupu na normálnu školu do deviatky, alebo kľudne aj zopakovať osmičku. Ale nedosiahol vyhovujúce výsledky na diagnostike - robili mu testy opakovane, a dve mi tam potvrdili, že nie, mentálne postihnutie nemá, ale presne že vplyvom nízkych nárokov na učenie, riešenie úloh, u neho došlo k tomu, že už nie je schopný normálne sa vzdelávať - že intelekt nie je poškodený nejako fyziologicky, len zanedbaný nízkymi nárokmi a podnetmi...

lucyliu
17. jan 2024

syn ma inu diagnozu a chodil do pripravneho rocnika na specialnu ZS, 1000x som to olutovala, bolo ich v triede iba 8, napriek tomu mu deti robili zle, prisiel mi domov dopichany kruzidlom (!), skola to neriesila, aj ked som sa uz ku koncu vyhrazala trestnym oznamenim - a pripravny rocnik je uz povinna dochadzka, takze sme ho nemohli odtial len tak zobrat. za ten rok sa nenaucil prakticky nic, verim, ze su aj ine specialne skoly, ale teda ani som nerozmyslala ho tam nechat.
teraz ma individualny vzdelavaci plan, chodi do beznej skvelej skoly, kde ho deti akceptuju, je tam 3 dni v tyzdni, inak sa ucime doma, uz je na druhom stupni, dobre sa uci a je stastny.
pritom na dni otvorenych dveri v tej specke som bola nadsena, ale realitu zistis, az ked tam nastupis, takze velmi dobre si zvaz a zozen informacie idealne od rodicov, osobne by som tiez skusila najskor integraciu medzi beznymi detmi alebo aj nejaku homeschoolingovu skupinku a pod., lebo to je taka idylka, ako ma kazde dieta super indi pristup v specke, ale to je utopia, cest vsetkym ucitelkam, ktore take su.

any_soj
17. jan 2024

@mamusa123456789 ja len že adhd nie je mentálne postihnutie, dieťa s adhd nemá dôvod ísť na špeciálnu školu. Má dostať lieky na agresivitu (dá sa od 5 rokov) a následne od 6 na pozornosť. Človek s adhd sa môže stať od kvantoveho mechanika cez psychológa po predavača, nič to nehovorí o intelekte. A ako píšem vyššie - dať dieťa na špecku ovplyvní celú jeho budúcnosť, nakoľko odtiaľ nemôže ísť takmer na nijakú strednú školu. A asperger napríklad - mám birmovnu dcéru s aspergerom, doktorku a skvelú hudobníčku - to tiež nie je mentálne postihnutie. Môže byť samozrejme tiež prítomné, ale nemusí, rovnako ako pri ľuďoch bez asoergera.

any_soj
17. jan 2024

A inak odporúčam stránku platformarodin.sk - poradia, a sú tam aj maminy inak obdarených detí, ktoré prešli vycvikom a ponúkajú poradenstvo, sprevádzanie, práve pre ľudí, ako vy 🙂

beronsche
17. jan 2024

@stastnamanzelka Dobry blud je aj to, ze ked bude novy zakon, pojdu deti na beznych ZS tak pomaly, ze sa budu ucit pisat pocas 3 rokov..
Zrejme si zachytila info o viacrocnych cykloch a blokovej vyucbe a velmi nespravne to interpretujes...

beronsche
17. jan 2024

@any_soj to je hrozne, co pises o tom chlapcovi...

Autorka - ja by som tiez zvazila "normalnu" ZS, nie specialnu. Ale vyberala by som uvazene, skor sukromnu, s alternativnym sposobom vyucby.

saxana000
17. jan 2024

Ono velmi zalezi ake je to postihnutie. Integruju sa deti s poruchami spravania alebo ucenia kedy intelekt nie je naruseny narusene je len vnimanie uciva a tu staci pomoct asistentom alebo upravou zadania ulohy priapdne posunutim znamkovacej stupnice deti su adapatabil e a mozu notmalne vychodit strdne aj vysoke skoly.pre deti s mentalnym problemom je podla mna uz skor specialna skola kde je skoleny pedagog ktory vie ako s detmi pracovat tieto deti si nenajdu uplatnenie nie su v zivote samostatne adaptabilne.ostavaju zamestnane v chranenych dielnach na invalidnom dochodku odkazane na celozivotnu opateru blizkych..
Ale naozaj tu velmi zalezi od urovne komkretneho postihnutia

alchemilkazltozelena
17. jan 2024

Aku na dieťa diagnózu? @autorka

viera77
17. jan 2024

Pracujem v MŠ, dieťa s ľahkým až stredným stupňom MP...už bežná MŠ mu neposkytne to, čo dieťa potrebuje a "integráciu" by som v takom prípade dala do veľkých úvodzoviek. Dieťa má vypracovaný individuálny študijný plán, ale úprimne, k čomu je to vlastne dobré? Osobne by som ani len neváhala nad špeciálnou školou (z nejakého dôvodu boli predsa zriadené).

ellca123
17. jan 2024

nase skoly netusia co je integrácia

integruju deti co sedia ticho a neobtazuju

1ryba
Odpoveď bola odstránená
woooler
17. jan 2024

Ja robim asistentku pri chlapcovi s Downovym syndromom, ktory navstevuje beznu dedinsku zakladnu skolu. Je integrovany ( piatak), uci sa podla variantu A -slabe mentálne postihnutie, priznaky autiznu, vsetky dys...rodicia ho nechceli dat do specialnej kedze by to bola daleko v meste. Niekedy sme v triede a niekedy sami v inej miestnosti. Su ucitelia, ktorym robi problem jeho hodnotenie...inak v triede si nanho spoluziaci zvykli nerobia mu zle skor mensie deti nirktore ho nevedia kam zaradit kedze sa sprava ako male dieta...v skole mame aj specialnu pedagogicku ktorou pravidelne konzultujem....na malej skole kde je malo ziakov v triede by ta integracia nemala robit problem pre dieta so slabym mentalnym postihnutym

any_soj
17. jan 2024

@beronsche no to nie je zďaleka jediný. Trúfam si povedať, že sú ich tisíce na Slovensku - keď Rómovia idú na špecku, hoci nemajú znížený intelekt. A mala som napríklad dievča z variantu B - to znamená, že by nemala byť pomaly ani schopná normálne rozprávať, to sú už hlboké mentálne postihnutia - ona bola v princípe normálna, isto nejaké dys, možno aj trochu znížený intelekt, možno len nepodnetne prostredie v kritických rokoch - a proste tá beznádej, keď mi v 14 hovorila, že "Anička, a načo sa mám snažiť, keď aj tak môžem ísť z B variantu len na praktickú školu, a nie vyučiť sa a mať šancu pracovat?" Praktická škola je že sa učia fungovať samostatne v živote, aby sa zvýšili šance, že si dokážu navariť a upratať a spočítať prípadný invalidný dôchodok, proste osamostatniť sa. Veď ale to všetko ona dávno vedela, pomáhala mame starať sa o súrodencov, určite nebola hlboko mentálne postihnutá - tiež napríklad vedela hrať z nôt, ju som učila na priečnu flautu. Inak jej sa podarilo napriek všetkému nájsť si prácu, som na ňu veľmi hrdá...

vreckovka2
18. jan 2024

@any_soj nie je to celkom takto. Clovek, vaziaci si svoju pracu, si nevezme na plecia to, ze da inu diagnozu dietatu ako naozaj ma. Bez diagnozy MP specka dieta nemoze vziat. A ono mnohe decka, co su socialne a v praktickom zivote velmi zrucne, "klamu" tymto dojmom. Ale ked ides do hlbky, hned je to jasne ;).
Do B variantu nespadaju ziaci s hlbokym mentalnym postihnutim . Ti by sa asi tazko ucili napr. citat. A ano, aj tito ziaci mozu rozpravat zrozumitelne ;). Aj z B variantu moze ist ziak do pripravneho rocnika na odborne uciliste. Ak ma na to schopnosti a chce, vyberie si s pomocou odbor a vyuci sa. Nie je odkazane len na prakticku skolu.

beronsche
18. jan 2024

@vreckovka2 som nachylna verit, ze presne takto to v urcitych castiach slovenska funguje.. prave s romskymi detmi..

lubiduch
18. jan 2024

@vreckovka2
Variant A- moze sa vyucit
Variant B- smer prakticka skola
Variant C-nic dalej

Vzdelávací variant A je určený pre žiakov s ľahkým mentálnym postihnutím. Po ukončení základného vzdelania môže žiak pokračovať v štúdiu na odbornom učilišti a získať manuálnu zručnosť v danom remesle.

Vzdelávací variant B navštevujú žiaci s ťažším mentálnym postihnutím. Ich vzdelávanie je spojené s výcvikom v bežných zručnostiach a schopnostiach, ktoré sú potrebné pre každodenný život. Po ukončení 9. ročníka môžu žiaci pokračovať v zaškolení v praktickej škole.

Vzdelávací variant C je prispôsobený potrebám a možnostiam žiakov s najťažším postihnutím. Vzdelávanie prebieha podľa individuálnych plánov, ktoré sú prispôsobené schopnostiam každého jedinca. Sú zamerané prevažne na sebaobsluhu, samostatný pohyb, zvládanie bežných denných rituálov, komunikačných schopností a rozvoj kompenzačných zmyslov

vreckovka2
18. jan 2024

@lubiduch urcite vies, ze kazde dieta s mp je velmi individualne, ma problem v roznych oblastiach, a preto hoci teoria je takato, tak v praxi sa mozu objavovat aj vynimky. Ako som pisala, aj zrucne dieta z B variantu sa moze pokusit o OU. A plati to aj naopak, ze manualne malo zrucne z A variantu pojde "len" do praktickej skoly. Mam to z praxe, nie z teorie.

vreckovka2
18. jan 2024

@beronsche kauzy uz boli rozne, ake ak si to po tom vsetko este niekto dovoli. Tak nieco naozaj nie je v poriadku...

any_soj
18. jan 2024

@vreckovka2 on bol bez diagnózy. Ukazovali mi papiere v tom cpppap. Oni vtedy tej učiteľke povedali, že je skoro riešiť to po 3 dňoch školy, že spravia diagnostiku po tuším prvom ročníku (lebo pred prvým robili a tam vyšiel ok) - a teda žiadne ďalšie papiere tam nemal.

any_soj
18. jan 2024

@vreckovka2 fakt môže z B variantu na učilište? Odkedy? Ja som tom riešila pre inú značku niekedy 2016-17... Práveže sama riaditeľka šzš mi vtedy povedala, že z B variantu len na praktickú...

any_soj
18. jan 2024

@vreckovka2 no kiežby to už bolo inak, možno je... Ja som už piaty rok na materskej a netuším, ako to aktuálne je.

misulka47
31. máj 2024

Ahoj, možem sa opýtat kolko ma rokov dieťa? Ja momentálne riešim so synom rovnakú situáciu...

luciacyprichova6
24. mar 2025

@lucyliu dobrý večer a o akú školu sa jednalo ja riešim teraz to iste a bojím sa aké deti budú v prípravnom ročníku

lucyliu
24. mar 2025

@luciacyprichova6 nejdem verejne pisat, ale v BA, nie v Trnave, tak sa neboj, hlavne dobra ucitelka aby bola, su aj pripravne rocniky, ktore dobre funguju🙂

Strana
z3