Intolerancia mlieka
Popíšem v skratke náš problém. Dcérka má od svojich 6 týždňov veľmi zlé prejavy po požití mlieka - kŕče, nafúknuté bruško, nevoľnosť a bolesti, nechutenstvo, štikútka, afty. Keď bola malá, mala aj silnú kožnú reakciu, teraz sa jej zvykne urobiť kútik a má vtedy veľmi citlivú kožu. Má porobené krvné odbery na bielkovinu, srvátku, kazeinát, laktózovo-intolerančný test - všetko negatívne, úplne o.k. Napriek tomu nemôže syry, maslo, jogurty, tvaroh, bryndzu, mlieko... ani nič, čo tieto zložky obsahuje, lebo ak to skúsime (naozaj len v minimálnom množstve), tak sú to problémy, čo som písala vyššie. Chodíme na alergo aj na gastro, no stále si nás len prehadzujú a nepohli sme sa ani kúsok. Začalo jej to ako 6 týždňovej, teraz bude mať 7 rokov. je to už naozaj veeeeľmi dlho a rada by som sa v tom aspoň o kúsoček pohla. Nemáte podobnú skúsenosť ako my? Neviete poradiť niekoho (niečo), čo nás pohne vpred?
@nanip toto je druha vec, ten spolocensky "tlak". Tomu sa tazko odolava. Preto skoda, ze ani vas niekto nepoucil skor, ked bola dcera mensia a nebola az tak velmi "socializovana". Mohla byt teraz uz ako-tak zastabilizovana, co by jej umoznilo obcas zhresit. Ak je skolacka, tak sa asi stravuje v skolskej jedalni. Cize o problem viac. Oni tam maju mlieko v roznych skrytych formach takmer denne. Inak odporuca sa uzivat popri diete aj probiotika na posilnenie traviaceho traktu. S tou zmrzlinou - oplati sa pytat zmrzlinara, ci je v ich zmrzke mlieko. Ja som teraz nadsena,lebo som zistila, ze v nasej najoblubenejsej zmrzlinarni v BA maju vela druhov bez mlieka. A nie je to z nudze cnost, je to myslim najlepsia zmrzlina v meste.
@demo Tak zvládame to zatiaľ celkom úspešne 🙂 Malá je odmala zvyknutá, že mleične nemôže, len teraz v kolektíve to príde občas ľúto aj jej. U nás zmrzlinár začal dokonca kvôli detičkám, čo nemôžu mlieko robiť bezmliečnu citrónovú toto leto, tak si mala vidieť tú radosť, keď sme išli prvýkrát na zmrzlinu. Probiotika berie Dophilus, iné nám nesadli. V ostatných, čo nám odporúčali, bola laktóza . A to sme sa čudovali, prečo ju po probiotikách bolelo bruško. Ideme teraz odskúšať ešte prípravky bezlaktózové. Možno.... uvidíme 🙂 Najviac ma prekvapilo, keď jej robili výdychový laktózovo-intolerančný test, výsledky nepreukázali intoleranciu laktózy, no po jej vypití ju do hodiny rozbolelo bruško a prehnalo a na druhý deň bola aj vyhádzaná, aj štikútka a všetky tie "naše prejavy". Napriek tomu nám ani jeden lekár neodporučil skúsiť bezlaktózové výrobky. Ale tak jeden pokus nás už nezabije. Ako sa hovorí, možno motyka vystrelí 🙂
@nanip, my drzime bezmliecnu dietu tiez (od malicka, musela som ju drzaj aj ja ked som Magdusku kojila), soju mame tiez zakazanu... rekaciu ma na obidve velmi silnu (po malickom kusocku niecoho sa jej zruti imunitny system a chyti prvy bacil co leti okolo nej a do par hodin lezi s horuckami)... alergiu mame aj na vajicko, psenicu atd.. a vsetky vysledky negativne, takze tym sa neriad, nie vzdy sa daju vysledky zistit z krvi ci z koznych testov...
ako nahradu mlieka tiez odporucam mandlove, chuti naozaj vyborne, bezne z neho robim napr palacinky a nie je tam citit ziaden, ale fakt ziaden rozdiel... to dokonca aj normalne vypije z pohara ako jej mliecko... obcas pouzivam ovsenne, ale to mne az tak nechyti alebo ryzove (to by sa vsak nemalo pouzivat do 5rokov).. urcite kupuj take ktore maju pridany vapnik.. my sme nedavno dokonca objavili syry a jogurty zalozene na hraskovom proteine (nechutia ako normalne, ale pre nu to je chut syra ci jogurtu). my dietu naozaj drzime od narodenia, takze Magduska chut praveho syra ci jogurtu nepozna... ziadne mliecne polievky jej nerobim, lebo jasne ze to nenahradis.. je vela zeleniny ktora obsahuje vapnik, salaty, brokolica atd..
nemyslim si ze dieta by mala nejaky vplyv na rast, ak je dodrzana a nahradena adekvatne... my toho naozaj nemozeme vela, ale rastieme a priberame v pohode, v septembri bude mat 4 roky, meria 107cm a vari 17.5kila...
ja viem ze je tazke, ale nie nemozne ! drzim palce 🙂
a este chcem dodat, ze si to uvedomuje, takze ziadne spolocenske tlaky nehrozia.... ked jej niekto ponukne cokoladu, tak povie nie dakujem, neprosim, take nemozem... skratka vie ze jej to skodi a nevyzaduje to.. pyta sa ze ci ked vyrastie, ci to bude moct papat... ak ideme niekde tak jej vzdy zoberiem neico co moze papat ... vzdy sa da kupit ovocny nanuk namiesto normalnej zmrzliny, mame specialne keksicky ktore moze, atd.. papa nieco ine, ale neciti sa ze je bokom..
@nanip , mozete soju? ak hej, tak by som radsej volila sojovy jogurt (viac sa podobna na jogurt ako zial ten hraskovy).. my sme v UK a tu sa to zacalo vyrabat tak rok dozadu... viem ze existuju aj kokosove (ale nam kokosove mlieko nerobi dobre).. skus pozriet doma v zdravych vyzivach, tam mozno budu mat vediet ci take nieco doma existuje (tu sa to da objednat z internetu)
http://www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frame...
@nanip , neviem aku mala reakciu, ale vyskusaj znova, dva roky je dost dlha doba a mohlo sa to zmenit... u nas sa teda za dva roky zmenilo vela, jedalnicek vtedy a teraz sa neda porovnat.. no a co sa tyka chuti, zial s tym sa neda nic robit, ak raz nemoze tak nemoze a ziadna alternativa nebude chutit podobne...
skus sa na to spytat v obchodoch, nam tiez len povedala doktorka ze vraj take nieco existuje a chvilku nam trvalo pokial sme to nasli...
@alami Ideme na to postupne. Zajtra sa dávame na puding, pozajtra krupica. Chcem jej však odskúšať aj mliečne výrobky bez laktózy, akurát teraz šiel mm kúpiť. Keď jej robili laktózovo intolerančný test, tak po vypití laktózy mala tie jej prejavy. Tak uvidíme. Možno fakt motyka vystrelí 🙂
vyskusajte mandlove mlieko zn. Ecomil, je este lepsie, neobsahuje cukor a podiel mandli je este vyssi
@nelinka79 Do flasky na kazdodenne pitie nie, podla mna nemaju tieto mandlove mlieka velmi dobre zlozenie na pravidelne pitie. To uz skor tie z DM ovsene a pod. Alebo este lepsie doma robene. Tu je link, chystam sa to vyskusat: http://www.varimezdrave.cz/mandlove-mleko-ii/
dobre ranko chcem sa spytat ako asi vyzera jedalnicek vasich deti ked nemozu mliecko ..mam na mysli ako spravit jedalnicek aby malej nic nechybalo co sa tyka zivin .. ryzove mlieko z dm jej zacina konecne chutit a ked sme vysadili mliecne veci tak sa ani nestazuje na mliecko tak sa tesim 🙂 dakujem
Ahojte. Tak sme skúšali bezlaktózový syr a alergia na svete ☹ Tak v tej laktóze to asi nebude. Mandľové mlieko jej však šmakuje 🙂 Dnes sme zohnali aj mandľový dezert a tiež lieskovoorieškovú nutelu úplne bez mlieka. Našla som v NR obchod, kde je nemliečna šľahačka, rastlinné smotany, dezerty od výmyslu sveta, maškrtky, malé krabičkové "mlieka" ... už len poochutnávať. 😉 Tie ceny sú inak divoké, ale čert to ber... hlavné, že jej konečne chutí 😀
ahoj, my sme mali v rodine tento problem a nakoniec sa zistil zapal čreva, tak ak sa to da trvaj na vysetreni creva. u nas nasadili kortikosteroidy a moze teraz vsetko okrem cisteho mlieka. tiez v krvi nebolo nic,vsetko negativne, zaludok v poriadku. Tak skus ist mozno aj tymto smerom ak tak. @nanip
@nanip Moja dcera ma podobne prejavy, nedavno jej vylucili intoleranciu po vydychovom teste, z krvi nic,a le ked dam hocico mliecne, tak je zle - a je jedno, ci kravske, ovcie, kozie...
Ked som robila domaci test Food detective, tam jej mlieko vyslo pozitivne, okrem toho aj vajcia a lepok. Po vynechani vajec pribrala aj sa polepsilo, ale uz zasa nieco vadi.... takze budem rada, ked sa tu poradime 🙂
Na alergo som s nou zatial nebola, len na gastro, tak ani neviem, ci sa vyplati ist.
@mon29 Ahoj. Kolkontenb daný problém u Vás v rodine trval? Mohlo by sa jednať o zápal čreva aj po tak dlhú dobu (7rokov)? Ako prebiehalo vyšetrenie? Lebo dcérka ešte len teraz bude mať 7 rokov, tak by som ju nerada vystavovala niečomu medicínsky náročnému. Ten zápal čreva sa neukáže v krvi ako zvýšená zápalová hodnota?
@mimi21mimi Ahoj. No my chodíme aj aj. A poviem ti pravdu, len si nás pohadzujú. Na gastre, vraj patríme na alergo. A na alergo zase vravia, že na gastro. 😒 Porobia odbery jedni, druhí a stále nič.
@nanip ahoj trvalo to 5 rokov kým na to prišli /teda od kedy sme to riešili/ ano može kludne aj 10 rokov, je to určite náročnejší zákrok (kolonoskopia), ale mali by ju uspať, nám to trvalo dlho, lebo stále trvali na tom , že čreva su v poriadku, ked v krvi nič nebolo, nechceli nam to vôbec riešiť, dokonca krv mala ukážkovú.. no nakoniec to bol lokálny zápal terminálneho ilea, a doktor bol celý prekvapený, že to je velmi zriedkavé pod 40, no choroba nevyberá podla veku.. držím vam palce nech to čo najskor dáte do poriadku, nateraz možno vylúčiť všetko mliečne zatial..
@nelinka79 tu mas napr. tipy, kde najdes vapnik
http://www.proalergiky.cz/magazin/specialy/clan...
@nanip ahoj, k tej zmrzline, moja dcera ma intoleranciu BKM a pytala som sa v cukrarni, oni maju rozpisane alergeny v zmrzlinach a v tych ovocnych nie je ani stipka mlieka, ani srvatky, smotany, nicoho......ale ja to zatial drzim v tajnosti, lebo mala nechce zmrzlinu a keby som s tym vysla von, muz by ju naucil aj denne jest🙂takze chodte do cukrarne a vypytajte si alergeny v zmrzlinacha naucis dcerku, ktore moze a ktore nie....kornutok obycajny tiez neobsahuje mlieko....robili jej test na histaminovu intoleranciu? malokto to robi, skuste toto...
@nelinka79 my pouzivame z DM sojove, ryzove, mandlove...a ked mozem, tak namiesto obycajneho mlieka jej do jedla davam toto...do svieckovej, do kolacov, palacinky, spenat a podobne.....jo a samoyrejme co sa tyka peciva, velmi sa treba mat na pozore, lebo drzviva vacsina rozkov, bagiet, chlebov, knedli, buchiet, aj parenych obsahuje mlieko, srvatku alebo cmar...takze my mame zoznam takych co neobdsahuju a ine jej nedavam....inak, kravske mlieko a vyrobky z neho su vrcholne nezdrave a vapnik z nich sa nevstrebava, ba naopak, ak sa pije vela mlieka a je vela mliecnych vyrobkov tak sa vapnik z kosti odburava, takze mali by sme byt dari ze nase deti to pit a jest nesmu.....tot nazor odbornikov....
@demo Ahoj. Značku ti žiaľ momentálne neporadím 😅 lebo už ju malá spráskala a nemám ju doma. Zohnali sme ju v NR v Mlynoch, na prízemí je obchod, čo sa volá Zdravý obchod. Tam toho majú 🙂 Inak ceny sú riadne pálky, ale nevadí...
Keď ju pôjdeme najbližšie kúpiť, tak ti sem napíšem značku.
@usiko ďakujem. Budeme musieť prezistiť. Tie zmrzlinky ma ani nenapadli nejako riešiť, lebo som akosi mala zautomatizované, že ich základom je mlieko či smotana. Väčšinou sme to riešili niektorým z tých vodových nanukov. Inak po objavení mandľového mlieka sa u nás papajú vo veľkom všetky dobrotky. A som ju odvážila a normálne má oproti tomu, keď sme ho len začali používať o trištvrte kila viac 😀 To sme inokedy priberali rok 🙂
Na HIT má testy spravené. Vyšla jej hraničná hodnota. Na alergo vraveli, že z takého výsledku by nemala nejaké prejavy, no dali i tak na skúšku Daosin, ale je to to isté ako bez neho.

@barbade Ano, v tomto máš pravdu. Samotné mlieko by sme vedeli oželieť. Skôr tie jogurty, maslo, syry chýbajú. Tu nejde o to, že túžime, aby mohla jesť mliečne. Stravu sa jej snažím, naozaj dôsledne nahrádzať a ako vravím, čo jej robia pravidelne kontrolné odbery, má ich v poriadku. Skôr ma trápi to, že je naozaj drobátko, nizučká, chudučká... A začalo to práve v tom období, čo prestala píjať aj to jediné mlieko, čo mohla. A tiež ti poviem, je to síce banalita... ale keď idú trebárs zo školy na zmrzlinku, všetky deti lížu, zlato ubabrané a moja stojí bokom, lebo nemôže...