Intolerancia na cukor a laktózu

evitka83
2. máj 2016

Prosim maminky, ktore maju doma deticky s takymi intoleranciami, o radu. Zhanam recepty, pripadne dobry zdroj info a obchod, kde kupujete potraviny pre deti. Velka vdaka
P.s som z BA

alami
2. máj 2016

@evitka83 ahoj, ako vieš, že má intoleranciu? niekto vám to diagnostikoval? či si si odsledovala?
Je veľký rozdiel medzi alergiou ( s tou som sa trápila u syna) a intoleranciou ( tú mám ja) Hovorím o mlieku teraz, k cukru samostatnom sa ti neviem vyjadriť.
Pri intolerancii sa isté množstvo znáša, ide o to, že telo nemá dostatok enzýmov, ktoré dokážu mliečny cukor štiepiť a vyvoláva to teda bolesti brucha. V obchodoch je dnes už dosť výrobkov lakt free - najmä od raja. Mlieko sa nájde už kde kade v obchodoch(najlepšia cena je teraz 1,29eur za liter v bille aj v tescu), ale najviac v tescu vidno aj tvaroh, jogurty, smotanu, maslo.... Niečo nájdeš aj v Kauflande. V lidli majú aj inú značku mlieka ako rajo, je lacnejšie to mlieko, ale mne napríklad nechutí.
Okrem lakt free môžeš prejsť aj na rastlinné náhrady mliek - v dm máš veľkú ponuku. Odporúčam mandľové, ovsené... sójové robí alergie, v menšom množstve ale by si mohla.
Malé množstvá mlieka v zložení potravín zvyčajne pri intolerancii až tak nevadia. Do varenia buď teda tiež dávaj to lakt free (len má trošku sladšiu chuť - po naštiepení cukru je to prirodzené) alebo môžeš malej dávať pred jedením mliečneho čohosi tabletku laktazan. To je vlastne enzým, čo ti tú laktózu naštiepi. Býva aj vo forme kvapiek, ktoré nakvapkáš priamo do mlieka.
Ak by si sa chcela ešte niečo konkrétne opýtať, nech sa páči 🙂

alami
2. máj 2016

@evitka83 k receptom - môžeš variť bežne, samozrejme, že nemliečne recepty sú lepšie, prípadne ak mlieko nahradíš tým mandľovým, ryžovým, ovseným....alebo mliečkom lakt free (inak, aj každý výrobok lakt free obsahuje isté množstvo laktózy, nie je to na 100% bez laktózy, ale zvyčajne nevadí. Treba si ale odsledovať. Ak by mala bolesti bruška po tom množstve, ktoré si jej dala, treba ubrať či vylúčiť aj to)

intoleranciu cukru si myslela tohto mliečneho, či ešte iný, klasický cukor? o tom som ešte nepočula. Možno nahradiť stéviou, ak by tú mohla.

alami
2. máj 2016

prípadne ak niečo virtuálne, aj také do ruky 🙂
http://www.laktoza.sk/

http://www.ipark.sk/305580-intolerancia-laktozy/

evitka83
autor
2. máj 2016

@alami najvacsi problem je u nas cukor. Mlieko este ako tak toleruje, pokial ho nedostane vela. Co sa tyka mliecnej intolerancie tam si viem poradit so stravou, ale skoro vo vsetko je fruktoza a pod. V podstate si musime davat pozor aj na ovocie. Len mala je zvyknuta na sladke kasicky, ochutene jogurty a pod. a potrebujem jej to niecim nahradit Alergia to nie je, je to intolerancia. Boli sme na diagnostike.

alami
2. máj 2016

@evitka83 fu....tak to nezávidím. My sme takto mali alergiu na mlieko, silný reflux (u starších detí, nie ten novorodenecký - ktorý vyžadoval prísnu diétu) a silnú alergiu na sóju - získanú po nahradení kravského mlieka sójovým. A sója bola všade...ako sójová múka alebo sójový lecitín. To budete mať podobné s tým cukrom. len čítať, čítať a čítať zloženia:-/ Veľa síl prajem. Ale čo ťa môže potešiť, deti z toho zvyknú vyrásť. Prišlo mi to čudné a neuveriteľné, že aj pri našich fakt silných alergiách by sa to mohlo stať a veru....syn má 9 rokov, vyhýbame sa priamej konzumácii sóje či mlieka, ale žiadne zloženia už nečítame a dokonca sa stravuje v školskej jedálni.
Držím palce 😉

magimary
2. máj 2016

@evitka83 my sme na tom podobne, akurát máme k týmto intoleranciám, ešte aj ďalšie potravinové alergie, takže naša strava-hlavne v počiatkoch (prvé tri roky, kým KONEČNE prestali tie masívne úporné hnačky), bola ozaj špecifická a striktná...
náš chlapec má intoleranciu na mlieko, sacharidy, histamínovú intoleranciu a alergie na lepok a sóju. teraz -po ústupe príznakov- už má diéty miernejšie a stav sa nezhoršuje, takže v praxi to vyzerá tak, že neje nič sladké (max. banán občas a jablko-pravidelne), neje nič nečerstvé, nepije mlieko, občas stoleruje biely jogurt a gró jeho stravovania tvoria vývary (hlavne v minulosti tvorili takmer každú stravovaciu dávku dňa-aj raňajky, aj večere) a bezlepková strava.
na varenie sme si pomerne rýchlo zvykli, aj keď to spočiatku vyzeralo desivo a aj syn si už dávno zvykol, takže to nejako extra neriešil... problémiky so selekciou jedál, ktoré on nemôže nastávajú skôr až teraz, ako je starší-začína sa viac domáhať zakázaných jedál...

chcem tým povedať, že čím je dieťa mladšie, tým skôr si zvykne, takže aj keď tvoja malá ľúbi sladké veci, pomerne dobre sa môže preorientovať.
my sme zzačali s diétami, keď mal cca 3 roky (s niektorou aj skôr) a teraz má 7,5r.

cecilh
22. máj 2017

C E L O R O Č N E
O B L Á T K Y A T R U B I Č K Y

Bezlepkové, bezlaktózové trubičky 26ks – 1,70€
Bezlepkové, bezlaktózové slané oblátky 20ks – 1,30€

Výborná chuť, rodinný recept, vlastná výroba :o)

Dodanie do týždňa poštou alebo osobne v BB.
V prípade záujmu, píšte správu.