Irigografia u 2,5 ročného dieťaťa

juliajully
31. mar 2016

Ako prebieha irigografia u 2 a pol ročneho dietata.Dakujem.

cvongo
31. mar 2016

http://www.detskyrentgen.cz/irrigografie.html Tu snad nájdete všetky potrebné informácie priamo od odborníkov na pediatriu.

inull5
1. apr 2016

@juliajully ahoj už sme si pisali,idete teda na irigo?neboj,je to v pohode..môj to absolvoval v necelých 8 mesiacoch a zvládol to.trvalo to asi 15 minút max. Vyzliekla som ho,uložili ho na podložku,cez rektalku mu vstrekovač do zadočku kontrastnu látku a urobili Rtg.vysledky poslali doktorovi a hneď sme išli hore a videla som snímky.potom tu kontrastnu látku vykakal ako sme išli domov.čo sa týka prípravy predtým tak je to čistenie hrubého čreva,bud cipkami alebo klyzmami.deň alebo dva záleží ako je zavesené črevo.je dôležité aby bolo uplne čisté,pretože potom sa irigo zle robí a skresluje.

juliajully
autor
1. apr 2016

@inull5 ahoj, sme objednani az o mesiac, vysetrenia sa ani nebojim, skor vysledkou :/ a na operaciu by sme mali ist hned po irigografii.

inull5
1. apr 2016

@juliajully chápem ta..no neboj sa výsledku pretože jednak ho nezmenis ak sa budeš báť a po druhé ak sa hirschprung potvrdí tak malej operacia pomôže.neviem ako v Košiciach operujú,ale uz to vedia robiť aj laparoskopicky,cez zadocek to robia už dávno.

adika279
1. apr 2016

@juliajully ahoj my sme ju absolvovali pred par tyzdnami, nebolo to vobec prijemne bol to otrasny zazitok maly to znasal velmi zle, mozno najhorsie je to cistenie..zalezi vsak na tebe co vsetko dovolis lekarom aby spravili..tri dni pred zakrokom sa cisti cize dostava dieta ocistnu klizmu 3krat za den nieje to vobec prijemne ja som to odmietla a dala som mu len cipku aby sa vyprazdnil...samotny zakrok...napustia ho cez konecnik kontrastnou latkou ta z neho potom musi vyjst von najlepsie cela...u nas nevysla cela len troska a potom pojdete na kontrolny snimok na rtg a to je vsetko dolezite je dostat kontrastnu latku von u nas vysla porucha vyprazdnovania
prajem vela zdravia a trpezlivosti

juliajully
autor
1. apr 2016

nam sa uz potvrdil hirschprung :( biopsia dopadla zle, cize hned nas poslal na irigo a tak na operaciu. ano vysvetlili nam v KE ze sa to robi aj laparoskopicky len zalezi co ukaze irigog. je to tazke no musime si tym prejst aby sa uz konecne skoncilo to trapenie zo stolicou, lebo takto sa zit neda, ze len glizmy, cipky a pod... na jednej strane sme radi ze nam konecne po 2 rokoch zistili co je vlastne malej ,len nech sa to vsetko upravi konecne tak ako to ma byt.

juliajully
autor
1. apr 2016

@adika279 z tymi klizmami mame ozaj bohate skusenosti, 3x sme boli hospitalizovany po 5 dni a kazdy den po 2x klizmy, no hroza, len ked viem ze je to naozaj potrebne pre urcite vysetrenie tak to treba len pretrpiet. a dakujem velmi pekne 🙂

inull5
1. apr 2016

@adika279 môžem ti povedať že aj keď klyzma vyzerá hrozne,je určite lepšia ako čipky.čipky sa dávajú fenolaxy a tie spôsobujú riadne kŕče,kdezto klyzma sa vstrekne a hotovo,bez kŕčov.my keď sme boli v období po prvej operacii,kým sme čakali na biopsiu,a pred založením stomie,robila.keď mu klyzmy doma.aj na irigo sme neboli hospitalizovaní,dva dni som mu pred tým spravila klyzmy,ráno sme tam prišli,urobili irigo,vykakal tu látku a išli sme domov.

inull5
1. apr 2016

@juliajully zvláštne to robia v KE.v Bratislave aj v Bystrici robia pri podozrení na Hirschprunga ako prve irigo,kde vidia rozsah poškodenia a tiež ten zúžený úsek.na základe snímku robia biopsiu,aby vedeli koľko vzoriek treba vziať.A buď robia biopsiu počas operácie alebo pred operaciou niekoľko týždňov.koľko vzoriek brali?

adika279
1. apr 2016

@inull5 cipky mame z anglicka u nas je vsak problem v tom ze maly sa bez nej vobec nevykaka takze u nas to inak nejde tiez ma toho viac ma problemy s cikanim me neuzavrety sakralny kanal poruchu travenia tazku astmu a podozrenie na systemovu mastocytozu

juliajully
autor
2. apr 2016

@inull5 brali 3 vzorky a hned sa potvrdil no a teraz irigog na zistenie ze kde aky usek je poskodeny a tak operacia.

inull5
2. apr 2016

@juliajully namerali vzorky cez bruško a z celej dĺžky čreva..A všetky tri vzorky ste mali zle?potom to môže byť že je postihnutý dlhší úsek,alebo druhá možnosť že je krátky no tým že črevo je dlhodobo pod tlakom tak je poškodena aj zdravá čast.v každom prípade,neviem akým spôsobom ju budú operovať,ale zvazuj techniky,pretože ak ju raz zoperuju,a odstránia nedajbože aj zdravú časť čreva,uz nie je cesty späť..

inull5
2. apr 2016

@adika279 aha,tak tam je toho viac.ja som myslela ze tie fenolaxy čo sa zarábajú to je strašne svinstvo..My sme mali tie a viem o com hovorím.

adika279
2. apr 2016

@inull5 mas pravdu je to svinstvo preto si ich nechavame dovazat z anglicka lebo su vyrabane priamo pre deticky a su velmi setrne a mali by nampomahat obnovit vyprazdnovanie

inull5
2. apr 2016

@adika279 nepočula dom o nich.a vy aj máte potvrdeneho Hirschprunga?u nás bolo podozrenie podľa iriga,vlastne podľa iriga to bol jasný hirschprung,no histológia ho vyvrátila.my sme mali poškodené črevo kvôli uzkemu zadočku..

adika279
3. apr 2016

@inull5 zatial nemame lekari nevedia presne povedat o co ti vraj to ma vela spolocne s vadou mocoveho mechura ze je to neurologicke vzdy nam povedia nieco ine maly ma krv a hlieny v stolici tiez to moze suviest s so systemovou mastocytozou co by sme boli neradi lebo ta neskor moze prejst do leukemie takze naozaj nevieme hladame aj moznosti vysetrenia v zahranici