icon

Je ADHD dedičné? Skúsenosti a rady

martajasna
9. jan 2025

Dobry den, som v ocakavani druheho babatka.. prve je stvorrocna skolkarka .. je zdrava, sikovna..pri druhom sa obavam, lebo partner ma syna- s byvalou - a je proste nezvladnutelny.. vraj ma pociatocne adhd.. chodi sem a vidim to spravanie.. neni ma do toho nic ved ma rodicov .. ale neviem sa zbavit pocitu - ze ked budem mat chlapca - bude to take iste.. nahovaram si take veci a bojim sa ze ked sa dozviem ze cakam chlapca - nebudem sa tesit.. chcem sa spytat ci nema niekto skusenosti s dedicnostou adhd? Lebo viem ze je dedicne.. za kazdu odpoved dakujem.

Strana
z2
martajasna
autor
11. jan 2025

@dennissa16 tak bezne.. pokial sem pride - naje sa.. pozera tv.. nemame extra vztah- ironiu som samozrejme pochopila ..

martajasna
autor
11. jan 2025

@aiana24 dakujem za odpoved.. lebo presne tym sa aj doma zaoberam.. malej sem tam telka.. ale mobil ani nic podobne v rukach nikdy nemala- myslim si ze aj telka je dost.. a ako to maju take deti s ucenim? Vraj sa im tazko uci??

maximiliana
11. jan 2025

@martajasna mozno keby si neohovarala vsetkych v rodine, nemusela by si sa skryvat... ved si s partnerovou "dcerou" vychadzala v pohode, tak aky problem mas teraz s tym dietatom?

portret7
11. jan 2025

@martajasna ano, adhd je dedicne, mam adhd, moj syn tiez, ale so spravanim ako takym sme problemy nemali, sme sice extremni extroverti, ale vsetko je o vychove. Adhd prinasa mnohe nevyhody, ale ma aj vyhody, napr. vo vela pripadoch nadpriemerny intelekt😁

martajasna
autor
11. jan 2025

@maximiliana zmenilo sa to po narodeni prveho dietata.. a ja s takou vecou neurobim nic.. ja chapem ze deti ziarlia .. a tak dalej- a myslim si ze moja uloha to nebolo riesit- lebo ma rodicov.. ale zas si nenecham odstrkavat malu a strkat ju dole z gauca.. nesudte ked nieste na mojom mieste.

akje
11. jan 2025

@martajasna no. Ak babo bude mat adhd, bude to pre teba problem? Budes ho lubit menej? Nebudes. Bude to jednoducho tvoje.

Bude to narocnejsie ako klasicke dieta, budes mu venovat viac casu ako by si normalne venovala, naucis sa trpezlivosti o akej sa ti doteraz ani len nesnivalo, vlastne potreby pojdu na dlhsiu chvilu bokom ako pri dcerke, spanok bude mozno ok mozno nie. Po skole sa opat budes venovat viac, viac opakovat, naucis sa, ako pristupovat k dietatku, co potrebuje na zvladnutie svojich pocitov.
Je to jednoducho vyvinova porucha nervoveho systemu, ktora je zodpovedna za stav dietatka a ono za to nemoze.
Zacnes chapat rodicov s takymito detickami. Stanes sa ich obrancom a uvidis, ze ked ho niekto bude nazyvat nevychovancom, bude v danej tematike jednoducho neznaly. 😊

Ak ta to upokoji, kup si knihu o adhd. Ak dietatko bude mat adhd, budes pripravena. Ak nie, budes manzelovmu synovi napomocna 😊

portret7
11. jan 2025

@akje s tou skolou zalezi, prave vela deti s adhd ma vysoky intelekt a potrebovali by naopak “sirsi” zaber, pretoze bezna skola je pre nich malina😉

akje
11. jan 2025

@portret7 ja mam dieta s adhd tak viem ;) kazde je ine, pisala som vlastnu skusenost ;)
A to nemame problem s intelektom ziaden ;)

dennissa16
11. jan 2025

@martajasna ja tiež nejako nechápem, že otehotnies 2.x a teraz si sa zobudila, že co ak bude adhd?
A co ak bude mať PAS napr ? Teraz co bude s tým dietatom…
A možno bude druhé dieta adhd a konečne pochopíš muža.

martajasna
autor
11. jan 2025

@akje vdaka- vidite ta kniha je super napad🙂viete aj presny nazov? Jasne ze budem babatko lubit tak ci tak- to len nejaka obava

martajasna
autor
11. jan 2025

@dennissa16 pytala som sa na nazory s dedicnostou.. a vidim ze vacsina to ponala ok napisali svoje skusenosti.. a vy si svoje prajne vety nechajte.. ze mam pochopit muza v com? Ze sa tvari ze nic.. ? Tak nie take veci nechapem😃🫣

martajasna
autor
11. jan 2025

@portret7 prave co som pocula tu u nas- na skolach problem.. nehadzem vsetkych do jedneho vreca ale vraj ucitelia nemaju na deti s adhd trpezlivost..ked maju v triede dalsich 21 deti. .. ale to asi zavisi od ucitela a pristupu.

martajasna
autor
11. jan 2025

@aiana24 ake su tie cinnosti , ktore su ok? S malou kreslime, lepime..alebo striha.. ma aj take svoje ze sa hrame na skolku.. len neviem ci ozaj telka ja ok.. mam kopu znamych u nich sa detom telka nezapina.. ci to je lepsie aj tu telku zrusit.. ?

dennissa16
11. jan 2025

@martajasna ťažko je nám súdiť mužov postoj z tvojich slov. Možno ma k synovi iný prístup, pre teba neprijateľný, a tým že aj sam je adhd, tak vie, že chlapec za to nemôže.
Lebo reálne dieta za to nemôže. A to ako o synovi píšeš jasne nasvedčuje tomu, že teba určite rešpektovať nebude. Máš na neho averziu.
Stále sa pýtaš, či je to dedične….no áno samozrejme. Ale tieto veci si vieš naštudovať a myslim, že to naštudované aj máš. Preto tie obavy. Ale už je neskoro polemizovať. Dieťa je na ceste a bez ohľadu na pohlavie, môže mať adhd alebo nemusí.

martajasna
autor
11. jan 2025

@dennissa16 nemam dovod vymyslat- muz je v pohode akurat je typ ze nic nevediet a nic neriesit.. nepovedala by som ze averzia- skor moje nechapanie.. tym ze ma 11 rokov tak vidim sa deti inak spravat.. potom si poviem ze je to tiez len dieta ktore vyrasta bez otca a tak dookola🤦🏻‍♀️ale zas si nemyslim ze ked ma dieta adhd moze si robit co chce- lebo tak to tu u nas vyzera..

dennissa16
11. jan 2025

@martajasna samozrejme, že si nemôže chlapec robiť co chce, ale treba k nemu aj tak pristupovať. Oni niektoré veci nevedia odhadnúť. Moj 6 ročný mi sam povie, že by chcel byt kľudný a ako to ma urobiť? Vidím, že chcel by niektoré veci na sebe zmeniť, ale ani sam to nedokáže. Tie deti za to,aké sú nemôžu. Nie každý to s nimi vie, lebo na nich potrebuješ božskú trpezlivosť. To je základ. Si trpezlivá? Všeobecne to myslim. Sama si odpovedz. Vieš ako sa tie deti často trápia? Maju problémy v kolektíve, v škole… a bojíš sa čoho vlastne? Že by tvoje druhé dieta nemalo byt ukážkové? Asi len toho… že ho budú ľudia súdiť ako ty súdiš mužovho syna však.
To že by mal diagnózu na papieri nezmení jeho správanie lusknutím prsta. Chce to iný prístup k nemu. Vtedy vidno výsledky.

akje
11. jan 2025

@martajasna kniziek o ADHD je vela. Skus pozriet podla recenzii a obsahu napr.na martinuse, ktora by ta najviac zaujala 😊 drzim palce a uzivaj tehotenstvo 😊

aiana24
11. jan 2025

@martajasna je to problem sustredenia sa. Vsetko cloveka vyrusi, nevie zostat myslou pri jednej cinnosti

portret7
12. jan 2025

@akje suhlasim, presne ako pises, každé dieťa je iné, preto som pisala, že veľa deti, nie všetky😉

Strana
z2