Je Bromhexin 12 BC vhodný pre dvojročné dieťa?
10. dec 2011
moja angelka,ma kasle a silny,ja mam doma,len bromexin 12bc,a tiez mam bromexin km 8, ktora mi poadi? ktore kvapky by som jej mohla zacat davat? a po kolko kvapiek?? ja myslim ze skor,bromexin12BC...asi tak5kvapiek?

tu je letak z internetu, ale ja osobne by som radsej zasla do pohotovostnej lekarne a kupila Prospan..
Indikácie
Bromhexin 12 Berlin-Chemie sa používa na skvapalnenie prieduškových hlienov pri liečbe akútnych a chronických ochorení priedušiek a pľúc spojených s produkciou hustého hlienu.
Kontraindikácie
Bromhexin 12 Berlin-Chemie sa nesmie používať pri známej precitlivenosti na bromhexín alebo niektorú inú zložku lieku, počas tehotenstva a dojčenia (nie sú dostatočné skúsenosti s jeho používaním v tomto období, brómhexíniumchlorid prechádza do materského mlieka).
Konzultácia s lekárom pred používaním Bromhexin 12 Berlin-Chemie je potrebná pri nasledovných ochoreniach (aj vtedy, ak ste ich mali v minulosti):
· žalúdočné alebo dvanástorníkové vredy
· vzácne ochorenia priedušiek spojených s hromadením hlienu
· znížená funkcia obličiek alebo ťažké ochorenie pečene (v tomto prípade je vhodné je znížiť dávky alebo predĺžiť intervaly medzi jednotlivými dávkami).
Upozornenie
Pri ťažkých poškodeniach obličiek je pravdepodobné hromadenie produktov metabolizmu bromhexínu, ktoré sa vytvorili v pečeni.
Občasná kontrola funkcie pečene je potrebná pri dlhodobej liečbe.
Deti mladšie ako 2 roky môžu Bromhexin 12 Berlin-Chemie užívať len pod dohľadom lekára.
Interakcie s inými liekmi
Upozornenia týkajúce sa interakcií s inými liekmi platia aj vtedy, ak ste uvedené lieky užívali v nedávnom období.
Súčasné podávanie prípravku Bromhexin 12 BC s prípravkami dráždiacimi žalúdočno-črevný trakt je zvýšené riziko podráždenia sliznice žalúdka.
Lieky tlmiace kašeľ, ako je napr. kodeín, môžu spôsobiť nebezpečné hromadenie hlienov; takáto kombinovaná liečba sa musí ordinovať len veľmi opatrne.
Niektoré antibiotiká (napr. erytromycín, cefalexín, oxytetracyklín, ampicilín, amoxicilín) pri súčasnom užívaní s bromhexínom lepšie prenikajú do pľúcneho tkaniva.
Nežiaduce účinky
Pacienti tolerujú bromhexín veľmi dobre. Občas sa môžu vyskytnúť žalúdočno-črevné ťažkosti (ako napr. nutkanie na vracanie, vracanie, hnačka), ktoré sú dôsledkom lokálneho dráždenia žalúdočnej sliznice. Vo veľmi zriedkavých prípadoch sa môžu obnoviť vredy v žalúdočno-črevnom trakte. Zriedkavé sú závraty, bolesti hlavy, prechodne zvýšené hladiny AST (endogénny enzým, ktorý sa považuje za jeden z najvýznamnejších indikátorov funkcie pečene). Reakcie z precitlivenosti (na koži a membránach, opuch tváre, dýchavičnosť, vzostup teploty, triaška) sa vyskytujú vzácne, ojedinelo sa môže vyskytnúť anafylaktický šok.
Informujte svojho lekára alebo lekárnika, ak by ste zistili iné nežiaduce účinky ako sú popísané.
Dávkovanie
Ak lekár nepredpíše inak, platí nasledujúca schéma:
Deti do 6 rokov 8 kvapiek 3 razy denne
Deti vo veku medzi 6 a 14 rokovPacienti s telesnou hmotnosťou pod 50 kg 16 kvapiek 3 razy denne
Deti nad 14 rokov a dospelí 16 až 33 kvapiek 3 razy denne
Dodržiavajte tieto odporučenia, inak Bromhexin 12 BC nemusí plne účinkovať.
Dávku je nutné znížiť pri poruchách obličiek a pečene; poraďte sa s lekárom, ak máte takéto ochorenia.
Spôsob užívania
Liek sa užíva ráno, na obed a večer, vždy po jedle, zapíja sa tekutinou.
Počas liečby pite väčšie množstvo tekutín, pretože zvýšený príjem napomáha odstraňovaniu hlienov z priedušiek.
Upozornenie
Bez konzultácie s lekárom neužívajte Bromhexin BC dlhšie ako 4 - 5 dní.
Ak by ste zabudli užiť správnu dávku alebo vynechali jednu dávku, pokračujte v liečbe zvyčajným dávkovaním (podľa odporučeného dávkovania).
Predávkovanie
Pri predávkovaní sa nezvyknú vyskytovať iné symptómy ako sú uvedené pri nežiaducich účinkoch. Ak by sa vyskytli závažné poruchy, potrebné je monitorovať funkcie krvného obehu a liečiť príznaky predávkovania.
Pri požití veľkého množstva Bromhexin 12 BC malými deťmi, požiadajte o pomoc najbližšieho lekára.