icon

Je Erdomed vo vrecúškach bezpečný pre štvorročné dieťa s kašľom?

8. máj 2026

Dcéra ma vlhký kašel. Žiadne z voľne dostupných liekov jej nezaberajú tak dobre ako Erdomed sirup, ktorý je na predpis. K lekárke sa dostaneme až v pondelok. Mám ale doma erdomed vo vrecúškach, ktorý sa môže užívať od 12 rokov (od 30 kg). Dcéra má 20 kg. Rozmýšľam jej dať polovičnú dávku. Je to sprostosť? 🤷‍♀️ samozrejme jej nechcem uškodiť

taja567
8. máj 2026

Ja by som jej to nedala, je tam ten rozdiel 10 kíl a je sáčkový. A je to ATB. Mucosolvan junior nezaberá? Skus sa zajtra poradiť v lekárni, predsa je to istejšie.

taja567
8. máj 2026

No a keď ma len 4 rôčky, zbytočne neriskuj.

sulphur
8. máj 2026
@taja567

Ja by som jej to nedala, je tam ten rozdiel 10 kíl a je sáčkový. A je to ATB. Mucosolvan junior nezaberá? Skus sa zajtra poradiť v lekárni, predsa je to istejšie.

@taja567 Nie je to antibiotikum.

sulphur
8. máj 2026

@autor teoreticky upravená dávka priamo na váhu by nemala byť problém, ale pohodlnejšie je podať solmucol. Podobne liečivo a je aj v sirupove forme.

autor
9. máj 2026

Mucosolvan, solmucol, solvolan a kadečo iné máme vyskúšané a všetko má minimálny účinok. Pri erdomede je účinok okamžitý. Ale nejdem to riskovať, bojím sa, že upravená dávka bude silná a nebude sa vedieť dokašľať. Dám solmucol a v pondelok pôjdeme k doktorke.
Btw, v príbalovom letáku erdomed sáčkov sa píše o dávkovaní pre 30+ kg deti. A zároveň, že nesmú to užívať deti pod 15 kg. Rozmedzie 15-30 kg sa niekde stratilo 😀

anonym_04735b
Autor odpoveď zmazal
taja567
9. máj 2026
@sulphur

@taja567 Nie je to antibiotikum.

@sulphur mám ho ešte v chladničke, v sirupov ej forme Erdomed 3,5 %, brala ho mala, 5 a pol ročná, predpísaný liek od pediatričky. Namiešali ho v lekárni, lebo vo fľaštičke je len prášok. Môže sa užívať max. 7dni. Mala predpísané 5-5-0 ml.

sulphur
10. máj 2026
@taja567

@sulphur mám ho ešte v chladničke, v sirupov ej forme Erdomed 3,5 %, brala ho mala, 5 a pol ročná, predpísaný liek od pediatričky. Namiešali ho v lekárni, lebo vo fľaštičke je len prášok. Môže sa užívať max. 7dni. Mala predpísané 5-5-0 ml.

@taja567, ďakujem, ja som lekárnik, nič z toho čo píšeš z toho Erdomedu antibiotikum nespraví.
Veriť mi nemusíš, ale sme na internete, tak ho využi, sprav pár klikov a vybehne ti, že erdostein je mukolytikum 🙂