icon

Je moje dieťa autista?

pupava36
21. jún 2023

Ahojte, neviem kde pridat tento moj prispevok tak pisem sem. Chcela by som pocut nazor mamiciek ktore maju dieta s autizmom. Mam podozrenie ze aj moj syn ma nejaky druh autizmu. Moj syn ma 5 rokov, a robi pre mna zvlastne veci. Ma taky ako keby ritual, kazdy vecer ho moze umyvat iba ja, ked tak nieje ale umyva ho manzel spusti jedy vresti, pisti ze on ho nema rad, neznasa ho a on chce iba maminku, takto je to skoro zo vsetkym, iba maminka moze umyt, iba maminka mu moze nachystat veceru, iba maminka ma ho moze odniest do skolky aj zo skolky od niest a nikto iny, ked pride manzel alebo babka, teta hoc kto iny spusti jedy ze on domov nejde on chce maminku, mala som pracu kde som zacinala rano o 6:00 a teda manzel musel nosit syna do skolky, no bez toho aby syn rano nevrestal a nejedoval sa ze on s nim nikam nejde a on chce iba maminku to proste neslo, do skolky chodil jedovity a manzel vytoceny ze robil cirkusi syn a nedal si vysvetlit ze maminka je vrobote a nemoze ho odniest do skolky
2. Syn spickuje, chodime aj ortopedovi lebo ma tazky stupen plochych noh, ma ortopedicke topanky aj vlozky do topanok, ked som sa ho spytala preco chodi po spickach povedal ze lebo sa mu chce
3. Velmi casto chyta jedy, najma ked niekto nieco povie a on to napr.nechcel pocut zacne sa jedovat, vrestat, pistat a mlati kazdeho kto mu pride do cesty. Neznesie ked si niekto spieva, hned si chyta usi a zacne vrieskat na toho druheho aby prestal spievat lebo jemu to vadi.
4.casto si pyta odpoved na otazku ktoru mi uz polozil a ja mu na nu odpoviem, pyta sa aj 1000krat to iste on mi vzdy odpovie ze tu odpoved pocut nechcel a zase spusti jedy.
5. Neznesie ked ho niekto iny nez ja ma varovat. Napr. vzdy ked niekam idem a teda jeho nemozem zobrat zo sebou upozornim ho aj 3 dni do predu ze bude ta varovat napr.babka lebo ja musim ist prec. Zacne sa jedovat ze on chce ist somnou a mam byt doma lebo on nechce nikoho ineho. Po prichode domov mi oznamila svokra ze maly bol hnusny, nepocuval ich a stale sa dozadoval mna ze nechcel s nou ani rozpravat len sa jedoval a posielal ju stale prec.
Je aj strasne tvrdohlavy neda si nic vysvetlit, v skolke mi pani ucitelka povedala ze akonahle mu chce nieco vysvetlit on sa urazi a nekomunikuje s nou cely den. Musia ho nechat tak. Nikam bezomna nechce ist, ani len z manzelom jeho otcom, on chce radsej zostat somnou. Ked nanho stale tlacim ze nech ide s tatom tak je potom po cely cas hnusny lebo on chcel maminku.
Ja uz som s tohto celeho zufala a uz fakt neviem ci je to len tym ze je namna moc naviazany alebo moze to byt autizmom? Syn vie bez problemov povedat celu abecedu, vie precitat celu vetu hoci po pismenkach ale vie a rozumie co cital, vie vypocitat jednoduche priklady, vie napocitat do 100, pozna cislice vie ich aj precitat...
Dakujem za vase odpovede
Mozu byt toto priznaky autizmu?

4

Strana
z2
stellarstar
21. jún 2023

@pupava36 prečo? 🙏 prečo? musí každá matka vidieť vo svojom dieťati autizmus???

zuzkaburik
21. jún 2023

@pupava36 nebude to tak trochu povaha/vychova? Pises o 5 rocnom, v mladsom veku byval aky?

doriiis
21. jún 2023

Nie som odborník,ale toto autizmus určite nie je.A keď dieťa vresti deje sa čo? Dostáva trest za nevhodné chovanie,alebo maminka beží na pomoc?
5 ročné dieťa by malo byť schopné vydržať celý deň bez svojej obľúbenej osoby

andreakukelova
21. jún 2023

ja by som doporučila psychologické vyšetrenie, kde ho otestujú (aj testy na podozrenie na autizmus) a na základe toho sa buď potvrdí autizmus, alebo Vám aspoň poradia, ako postupovať/pristupovať k výchove, lebo o chvíľu pôjde do školy a to bude väčší problém ako to, že nechce, aby ho zo škôlky vyzdvihol otec alebo babka, alebo musí byťcstále ako on chce....

pribinak
21. jún 2023

Šla by som na pohovor k psychologické. Za návštevu nič nedáš. Ani diagnostika dieťaťu nijako neublíži

Toto môže byt aj úzkostná porucha, ale kľudne aj niečo z PAS.

sajmonka_1216
21. jún 2023

autizmus určite nie..ale vyšetrenie u psychologičky je určite namieste... uvidíš, či je to ,,v ňom" alebo to je výchovou..
mala som v MŠ podobný prípad, potvrdila sa mu diagnóza... len škoda, že si to mamka nechcela pripustiť... mohlo sa to začať riešiť oveľa skôr.. teraz je v ZŠ, má asistentku ale stále žiadna sláva..
bohužiaľ, neviem aká to bola diagnóza, lebo vtedy som s ním už nepracovala

lienockak
21. jún 2023

@pupava36 môže a nemusí byť. Špičkovanie, výbuchy zlosti z maličkostí, lipnutie na rituáloch, skoré čítanie a počítanie bývajú príznakmi Aspergerovho syndrómu. Ak máš pocit, že s dieťaťom nie je niečo v poriadku, je potrebné psychologické vyšetrenie. Mňa tiež okolie presviedčalo, že nášmu synovi nič nie je - a má AS, už potvrdený.

anjelicek26
21. jún 2023

Psycholog ta nasmeruje, je najvyssi cas... strasne s tebou cvici, manipuluje, je absolutne zvyknuty presadit si doma svoje a premieta to aj do kolektivu, ked by takto nastupil do skoly tak cista katastrofa...rieste to, kym mate cas to podchytit... hlavne nech psycholog pracuje s tebou, ty sa musis naucit povedat mu nie a proste stat si za tym, neexist, aby mi 5 rocne dieta odmietalo doma svojho vlastneho otca, tak by som ho poslala doslova spat spinaveho hladneho neobleceneho bolo by mi suma fuk... ja som rodic a rozhodujem, ako veci budeme robit a nie dieta...a ano som prisna (a to mam doma autistu) a je to to najlepsie, co pre tie deti mozem urobit...dat im jasne a nemenne pravidla. Co sa tyka "sikovny" tak nie nie je, toto zvlada takmer kazde 5 rocne dieta, ktoremu to ukazes, skola zacina dost neskoro, deti vedia z velkej casti uz davno takto citat a pocitat...

heni79
21. jún 2023

Nezvládnutá výchova.

martam11
21. jún 2023

Na internete je aj dotazník, pomocou ktorého sa dá zistiť, či je u malého riziko autizmu. Mala by ho mať aj pediatrička.

pininka1
21. jún 2023

Ako pracujúca s autistami sa tiež prikláňam k aspergerovi ale samozrejme bez riadnej diagnostiky zbytočne polemizujeme. Žiaľ u nás sú aj také prípady, ze dieťa preferuje len otca a to tak výrazne, ze v prítomnosti matky mal ťažké záchvaty, mama odišla nakoniec z domu aj s bratom. To pochopia len ľudia ktorí majú takéto detičky, co všetko je cudne, co všetko sa niekomu zdá ako nezvládnuta výchova a pod.

svetlonos
21. jún 2023

@pupava36
Rodinář kraje Vysocina - pozri na youtube. Su tam dvaja muzi venujuci sa dedskej psychologii a vychove. Mozno tam nieco pre seba najdes, popripade budes moct jedneho z nich kontaktovat.

kvietocek203
21. jún 2023

@pupava36 skus si niečo prečítať o aspergerovom syndrome

heln
21. jún 2023

@pupava36 ahoj, tiez neviem preco sa kazda mama zamysla nad autizmom....
ale podla toho ci pises, by sa tam dali najst urcite crty asperga, v kazdom pripade by ti na to mal odpovedat odbornik, urcite chodte na vysetrenia, aby ste boli pripraveny, kym pojde maly do skoly.

alchemilkazltozelena
21. jún 2023

@heni79 typická odpoveď na takéto správanie... Pritom ide určite o aspergerov syndrom

deti95060810
21. jún 2023

máme takmer všetko čo píšeš .... aj diagn.

aeruginosa
21. jún 2023

Nechapem taketo otazky… matky z MK nie su detske psychiatricky, aby vedeli diagnostikovat autizmus. Na to treba vyhladat lekara, ak je podozrenie.

sluchatka
21. jún 2023

@aeruginosa toto je forum pre mamicky, tak co sa tu ma pytat? Ved chce citat, ci niekto nema podobny problem ..mozno nasmerovat, poradit..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
21. jún 2023

@pupava36
kedysi chceli mat matky zo svojich deti lekarov, teraz autistov 😂

babulkomale
21. jún 2023

@elizabet173 druhy odstavec odspodu je o spravani sa v skolke.

sluchatka
21. jún 2023

@pupava36 odporucam ti spravit si test na autizmus online. Ked ti to pomoze.. jednoznacne by ti psycholog pomohol, nasmeroval ta ako s nim pracovat
https://autismport.cz/testy

pupava36
autor
21. jún 2023

Chcela som len pocut nazori rodicov deti ktorym autizmus bol diagnostikovany, chcela som mozno nejake rady. Ja samozrejme ze nechcem aby moj syn bol autista len jednoducho mi nejde do hlavy toto jeho spravanie, tieto jeho ritualy, spickovanie atd. Snazim sa snim komunikovat slusne vzdy ked ma tie jeho vybuchy hnevu, aj ho potrestam patricne ked sa sprava ako hulvat, nemojkam ho a nerozpravam sa snim ako s nemluvnatom ked je jak čert. A nikdy som sa snim tak ani nerozpravala, sama neznasam ked sa niekto s nim zacne rozpravat premazlenym tonom, v tedy sa mi nozik vo vrecku otvara. Ked je neposlusny najprv vysvetlujem preco je to nespravne rozpravat tak a tak, ked nezabere dohovor tak na neho skriknem lenze na neho potom nezabere ani kricanie ani bitka. Husti si stale svoje a ja si mozem aj vyvrieskat hlasivky a neprestane. V skolke sa sprava celkom v pohode, ked si odmyslim to ze ked mu chcu nieco vysvetlit a on sa urazi a nepohnu s nim, to iste robi aj doma. Chcem mu nieco vysvetlit a neda si povedat, husti si svoje, on to chce inak atd...obcas sa tam z nejakym chlapcom pobije ale pani ucitelka mi povedala ze to neriesi lebo ze sa nikdy surovo nebije. Jemu vadia aj niektore okolite zvuky, napr.boji sa zvuku motoriek, vadi mu ked si niekto spieva, vyslovene si zakriva usi a krici aby prestal spievat ze jemu to vadi. Este robi aj taku vec ze vzdy ked ideme do skolky musime ist tou istou trasou lebo ked tak nieje tak je cely nervozny, cestou domov je to rovnako musime rovnako ako sme isli do skolky, cez rovnaky chodnik, pomaly rovnaku ciaru vzdy si precita tel.cislo ktore maju susedia na brane napisane bez toho sa ani nepohne...za den sa ma spyta 1000krat jednu a tu istu otazku, ja mu na nu odpoviem pre neho je to nedostacujuce a zacne sa nervacit ze taku odppved pocut nechcel, ked mu odpoved ze vlastne ja uz inu odpoved neviem tak sa zacne jedovat ze to musim vediet. Samozrejme potom domna uz jedy, vrieska on vrieskam ja az mu jednu capnem co nezabere a cela ulica vzdy vie kedy ide on domov zo skolky. Potom ma aj take ze casto krat si on sam pre seba opakuje nejake vety, ked ho opravim ze to slovo sa tak a tak povie tak sa zacne jedovat ze to chcel povedat on, tak si znova opakuje tie vety.

ankare
21. jún 2023

@pupava36 podľa mňa Tvoje dieťa nie je autista

andreatytler
22. jún 2023

@pupava36 Ja nemam skusenosti s autozmom, ale ano, toto vsetko su priznaky autizmu. Ak by to bol jeden alebo dva, ale ty si vymenovala tusim 4-5.
Ja by som urcite zasla za odbornikom. Cim skor, tym lepsie, lebo ci uz to autizmuj je, alebo nie je, verim ze vam poradia ako so synom komunikovat a zlepsit vase spoluzitie.

lienockak
22. jún 2023

@pupava36 prehnaná citlivosť na zvuky, problémy s akýmikoľvek zmenami, trvanie na dodržaní rovnakej trasy, všímanie si detailov (čísla na bráne), sú len ďalšie príznaky PAS. Veľmi dobre tieto zvláštnosti v správaní poznám, syn má to isté, ako som spomínala vyššie, má AS. Nemá ešte problém s oblečením, že nechce skúšať nič nové? Alebo s jedlom, že jedáva najradšej dokola to isté, resp. je veľmi vyberavý? Pozerá sa pri fotení na Teba alebo často mimo "do prázdna"? Nemusí mať všetky príznaky, stačí niektoré z nich, lebo každé dieťa s AS je iné.

alchemilkazltozelena
22. jún 2023

@elizabet173 AS tiež patrí k autizmu, bohužiaľ...

cookie29
22. jún 2023

@pupava36 nic v zlom, ale autizmus je nesmierne siroka diagnoza, kde je vsetko mozne aj nemozne. Odporucam Ti hodit do googla a najst Mchat test

pupava36
autor
22. jún 2023

@lienockak no ma aj take ze ma vybrane napr.tricka ktore si oblecie a ziadne ine nechce, dnes tiez bol cirkus lebo som mu obliekla tricko bez rukavov a on chcel tricko zo spidermanom a nedal si vyhovorit ze to tricko si vcera v skolke zaspinil ze ho treba oprat, nohavice a kosele to on vobec nechce, uplne to odmieta ze on sa v tom citi stlaceny, v jedle je dost vyberavy nezje uplne vsetko, najest sa sam vie ale nezje uplne vsetko, doma musim "točiť" 4 jeho oblubene jedla lebo nic ine nechce a kazdy den len rajcinova polievka a kazdy druhy den spagety.

lienockak
22. jún 2023

@pupava36 náš má presne toto isté.... Ani za nič tričko s krátkym rukávom, musí byť vonku 35 st. až potom si ho dá. Odsleduje si na teplomeri teplotu vzduchu, a až keď je nad 35 st., potom si ho s prehováraním dá. Krátke nohavice vôbec. Jedlo - dokola to isté jedáva, len obľúbené, radšej bude hladný akoby mal zjesť, čo nie je podľa jeho predstavy alebo to podľa neho nevyzerá dobre. Sú to príznaky, objednaj sa do Andreasu. Sú tam dlhé čakacie doby, my sme ešte pred covidom čakali 11 mesiacov, teraz to bude aj dlhšie. So správou z Andreasu ísť pedopsychiatričke, tá diagnózu potvrdzuje. Rieš to čím skôr, kvôli úľavám a prístupu v škole potrebuješ správu od pedopsychiatričky. A hľadajte vhodnú školu.

Strana
z2