icon

Je moje dieťa ignorant alebo autista?

silvika2022
5. apr 2023

Mamičky má niekto dieťa ako to moje? Dievčatko 2r 3m. Rozpráva jednoslovne, netvorí vety. Hovorí funkčne keď niečo chce, napríklad vonku, vodu,papať, mliečko, keksik, vypyta si hračku, zopakuje po mne, spieva pesničky, basnicky vie, hrá sa funkčne, ovláda abecedu, počíta do 20, farby, ovocie, zeleninu, v knihe aj vonku pomenuje všetko, este komoli. To všetko je ok, aj ta reč. Problém je v tom, že ona totálne ignoruje ľudí, deti. Nehrá sa s nimi, max vedľa nich, nepozrie keď s nou hovoria,nereaguje nijak až keď ju upozorním, počuje dobre. Strašne ma to mrzí, lebo som sa s takým dietatom este nestretla, je možné že je to taká povaha alebo ísť už na vyšetrenie?

Strana
z4
silvika2022
autor
6. apr 2023

@shee11 ďakujem, áno obe moje deti sú šikovné, múdre, starší tiež začal rozprávať po 2r, introvertom ostal, má málo kamarátov, väčšinou dievčatá, lebo nemá rád šport, nie je pohybovo zdatný akože vôbec 🙃 nadany na výtvarnú, geografiu, vie vsetko o 2.sv.vojne - sam si vyhladal a nastudovsl. dcérka podobne ako on len asi o rok rýchlejšia, skôr chodila, motorika niekde úplne inde, pamäť, priestorová orientácia, kognitívne schopnosti výborné. Vyžaduje aby som jej písala napr.naše mená 😁 okrem tej reči a toho jej nezáujmu o deti nevidím problém, ale toto ma aj trápi. Pôjde v septembri do mš, tak mam obavy ako to zvládne, keďže iných dospelých ignoruje.

simona121627
6. apr 2023

Myslím si ze tu sa toho veľa nedozvies trebalo by ísť za odborníkom

reanda
6. apr 2023

@andreatytler zmenit pristup k dietatu sa da aj bez toho, aby som mala na papieri nejaku diagnozu.. menim pristup k dietatu podla toho, co vnimam, ze dieta potrebuje a co vidim, ze funguje.. na to netreba vediet, ci je autista alebo traktorista

andreatytler
6. apr 2023

@reanda To je velmi odvazne tvrdenie.
Ja by som sa neodvazila nieco taketo povedat, iba ak by som mala za sebou roky uspesneho fungovania s autistickym dietatom, ktore som zvladla len za pomoci toho ze som vnimala co potrebuje a robila to co nam funguje.

xsuzannex
6. apr 2023

@reanda mas skusenosti s autistickym dietatom? Lebo mozes vnimat ako chces ale ked niekedy ani to dieta nevie co chce a proste su dni ked len krici a ty si s nim nonstop tak aj ta najchapavejsia a najmilujucejsia matka by toho obcas mala plne trubky.. a tiez ak mas realnu skusenost tam iste vies ze tu diagnozu na papieri raz potrebovat budes. Ak uz nie kvoli skolke tak kvoli skole urcite.. cize na zivot s autistom v tejto dobe nestaci byt len chapavy

mishkamishka
14. sep 2023

@silvika2022 ahoj, môžem sa opýtať, ako ste zvládli nástup do škôlky? vieš niečo nové, posunuli ste sa s dcérkou? Lebo môj malý má podobné správanie...a rozmýšľam, čo s tým.

petkavka
14. sep 2023

@simona20201309 Ja s tebou absolutne nesuhlasim. Akoby si sa pozerala na mincu len z jednej strany. Ono v teme autizmus je prirodzene, ze maminky spominaju pocitanie, pismena, znacky aut, triedenie- pretoze presne toto je pre tuto diagnozu specificke. Potom su tu este deti nadane, ktore tiez toto vyhladavaju. A potom su tu este deti co maju starsieho surodenca a chcu opakovat. Ja som prave uspavala 2,5 rocnu dceru a pri citani knihy ukazala v nadpise na pismeno e. Tak jej vravim, ze to je "e". No a ona odmietla dalej citat, ale v texte vyhladavala vsetky pismena "e". Ak by som sa riadila tebou, tak by som ju mala stopnut, ze to predsa nemoze. Pripadne sa citit blbo, ze som to pismeno pomenovala. To je tak smiesne a kratkozrake....Takze ja odporucam opak- kaslime na predsudky a nechajme detom ich kreativny svet a nechajme ich pocitat, objavovat, citat, pisat .... a hlavne nezavidme a chvalme ak niekto nieco vie

simona20201309
14. sep 2023

@petkavka to ze so mnou nesuhlasis, je v poriadku. Rob ako uznáš za vhodné

mikadooo
Autor odpoveď zmazal
silvika2022
autor
14. sep 2023

@mishkamishka ahoj, tak zatiaľ je ta adaptácia ťažká. Minulý týždeň mala normálne depku asi 3 dni, potom cez víkend dobre. V pondelok sla v pohode. V utorok už bol plač ale až v šatni. Samozrejme ze ešte plače a najväčší problém je v tom, že tam nespí a tým pádom je do večera protivná. Ale oproti prvému týždňu je to lepšie. Dcérka nemá diagnózu, už si nepamätám v akom období som to písala ale nieco sa zmenilo, niečo pribudlo, ubudlo. Uvidíme 🙈ak chceš kľudne napíš a pokecame

zuzuliennka1
14. sep 2023

@petkavka a ako presne su pre autizmus specificke: pocitanie, pismena, znacky aut, triedenie?

petkavka
14. sep 2023

@zuzuliennka1- tak autisticke deti sa charakteristicky hraju inak. Maju skoru zalubu ovladat pismena v texte, cisla mozu ovladat v skorom veku na vysokej urovni, triedenie vsetkeho podla vzorcov....toto je ale velmi vytrhnute z kontextu. Su rozne druhy autizmu. Ale na take prvotne zamyslenie to je 🙂

zuzuliennka1
15. sep 2023

@petkavka moj syn autista je, a ziadne pismena a cisla ho nikdy nezaujimali 😉 takze to pre autizmus vobec nie je take specificke, ako to ty popisujes. Specificke su uplne ine veci.

petkavka
15. sep 2023

@zuzuliennka1 - tak potom preco sa tak pytas, ked sama musis vediet ako je autizmus specificky. Ale chapem, aj ja mam niekedy blby den. Tak aspon daj vediet ako sa prejavuje tvoje dieta? Mozno to niekomu pomoze.

zuzuliennka1
15. sep 2023

@petkavka tak ale nemozes potom napisat, ze pre autizmus je specificke to co pises, lebo to nie je pravda. V podstate to co si napisala, ani nie ze "nie je specificke", to je skor absolutne raritne.
Pre autizmus je typicka tzv. triada poskodenia, ide o problemy a nedostatky v socialnej interakcii, komunikacii, a pritomnost uzko vymedzenych, repetitivnych a stereotypnych vzorcov spravania (a tiez nefunkcna hra, chyba predstavivost, hra na akoze).
Len velmi malo autistov ma zaluby v skorom vyhladavani pismen, cisiel,... to su tzv. savanti, autisticki geniovia ale tych je absolutne minimum a vynimka
To co si napisala, je zavadzajuce, lebo take prejavy ma absolutne minimum ludi, ktorym je diagnostikovany autizmus, jeho forma

aga_aga
Odpoveď bola odstránená
silvika2022
autor
15. sep 2023

@petkavka dcérka pozná pismenka už asi rok ale citat nevie, v slovách ich nevyhladava, už ich ani nejak nerieši. Teraz ju bavia značky áut, tiež pozná všetky 🤣🙈 má funkčnú hru, tu mala odmalička, ale aj zoradi napríklad kocky do radu alebo veže, potom rozhadze. A chvalabohu už dlhšie je sociálna, vyhľadáva deti, zapája sa do hier, opakuje po nich. Reč je však stále slabšia, hovorí síce aj krátke vety, nejako si ich poskladá aby sme vedeli čo myslí ale nie je to taka komunikácia ako by mala byť. A áno stále spieva aj recituje basnicky napriek tomu súvetia nedáva.

mikro_vlnka
7. nov 2023

@silvika2022 Dobrý, ja teraz riešim niečo podobné. Neviem, či ísť už niekam, či nie. Keby som to mala zhrnúť, moja dcérka (3r.) nikdy nebola veľmi sociálna. Presne ako vy hovoríte, neusmievala sa z kočíka, nebola voči druhým taká sociálna. K deťom už tobôž nie. Očný kontakt tiež nie je jej doména. Veľmi dlho nechcela nič požičať, mala hrozné revy za to. To sme sa už ako tak naučili. Avšak okolo 2 a trištvrte roka začali aj dosť významné vzdory a s tým prišlo všetko navôkol. Vždy mala svoje rituály, ktoré treba dodržiavať, lebo to tak musí byť, maminka. Verbálna je už od roka a 18 mesiacov už úplne. Miluje knihy, veľmi veľa sa jej venujeme, lebo potrebuje neustálu pozornosť, ak sa má hrať sama, nudí sa a chodí ma milión raz zvolávať. Hrá sa aj rolové hry, miluje Patroly, momentálne nič iné nejde (pozerá telku max 1 hodinu denne), samozrejme stane sa že aj 2, ale nie vkuse a to musí byť výnimočný prípad. Pred spaním počúvame rozprávky krátke. Je veľmi chápavá a porozumenie má si myslím dobré. Je zvedavá, všetko jej musím vysvetľovať. Ona sa zase napríklad pýta v knihe na každú postavu, že Čo hovorí, maminka? A ja si musím vymýšlať aj nad rámec knihy. Má aj enormnú fantáziu, hrá sa hry na akože aj s divnými predmetmi (fľašky od šampónov, že niekam idú a tak) a aj enormnú pamäť na veci, ľudí, miesta aj čas, kedy to bolo. Samozrejme hrá sa aj s bábami, že ich kŕmime a pod. Aj s legom, postavičkami. Avšak ak má svetlé chvíle a hrá sa sama, veľa si rozpráva sama pre seba. Miluje zvieratá, dokáže sa s veľkou láskou o ne starať a celkovo sú to aj jej naj hračky ako plyšáci. Túži po zajacovi. Ale potom sú tu také veci, že často sa s tými hračkami hrá funkčne, ale ukladá ich pritom doradu. Má tendenciu otáčať veci tým istým smerom. Celkovo majú veci u nej pravidlá. Čo sa týka telesnej koordinácie, často zakopne, spadne, ale je non stop v pohybe. Chodila skoro, už v 11m. Ale vie sa šmýkať, kdekade vyliezť, hádzanie niečoho jej ale dlho nešlo, nevedela to pochopiť. No a nakoniec ísť s ňou von trvá 30 hodín, kým ju prinútim vychystať sa, potom kým sa niekam dotmolíme. Ona zastavuje na každom kroku, stále ju niečo zaujme, zahľadí sa a potom ma dobehne a vypytuje sa. Nemá rada zmeny a dovolenky s ňou sú ťažké, keď niečo nie je po jej. Veľmi tažko sa jej určijú hranice. Ale so mnou sa to dá, muža neakceptuje. Celkovo má od narodenia mama obdobie a všetko musím ja. Keď chceme byť všetci spolu to moc nehrozí často, lebo tým ako sme sa pri nej striedali, tak pozná hranie iba s jedným alebo druhým a potom toho druhého odmieta. Teda muža, mňa nie. Celkovo aj muž vraví, že keď tam nie som ja, dá sa dohodnúť, ak som aj ja, tak on nič nemôže. Bojí sa všelijakých pre ňu strašidelných vecí, zasekne sa a vic tam ísť nemôžeme. Má rada zmapovanú trasu a pri zmene je celkom problém, ale zase to robíme keď sa dá, že aj ona vyberie z dvoch alternatív. Snažíme sa všemožne ale s nástupom do škôlky je to ešte intenzívnejšie. Obliekať sama jej trvá 100 rokov, povie, že ona to nevie, umyť zuby katastrofa, vysať nos alebo odmerať teplotu tiež. Návštevy lekárov ok. No a v škôle sa mi sťažovali, že vôbec nepočúva, je ako hluchá niekedy. Ale bola tam zatiaľ len 14 dní dokopy od septembra. Má svojich vyhradených ľudí, ktorých má rada a s deťmi sa baví so staršími, ak tak. Veľa sa ma pýta Čo robí chlapček? Dievčatko? Ale jeho sa to neopýta. Už cez leto to bolo sociálne viac ok, ale teraz v týchto výpadkoch škôlky kvôli nonstop chorobe, je ťažko niečo budovať. Nastupovala a veľmi sa tešila. Aj spať rýchlo poobede chcela (čo som sa čudovala, lebo ju neuspal takmer nik okrem mňa a za tých istých podmienok, ale prebudila sa tam s hrozným krikom a plačom), odvtedy o spaní tam nechce ani počuť. Tak to nehrotím. Kamarátku má len jednu, ak mi teda hovorí pravdu. Neviem, odmala viem, že nie je to typické dieťa smejko, vždy všetko dramaticky prežívala, zaspávanie nekomentujem. To je tak min na hodinu aj to v kľude, keď nie je v kľude, spanie nehrozí, pritom ho potrebuje. Občas si aj zakrýva len tak oči, miluje zvukové hračky a často si púšťa melódie dookola dlhú dobu. Som už tak domýlená, jedno prekrýva druhé. Posledne mi nechce chodiť z domu nikam. Akú máte skúsenosť vy? Vďaka.

Strana
z4