Je možnosť oslobodenia od telesnej výchovy pri skolióze?
Ahojte, je nárok na oslobodenie od telesnej výchovy žiaka so stupňom skoliozy 23, ktorý bude nosiť korzet na celý trup? Dakujem
Tie vlozky sme mali aj my, zmenila som ortopeda po dvoch rokoch za sukromnu. Dostala na mieru, dokonca zistenie bolo jedna noha kratsia o 1cm. Zakrivenie ma 21stupnou. A ano predpokladam ze nas poslu na rtg. A tie hodiny nosenia praveze dostala menej kedze je starsia. Vy mate ake zakrivenie?
Ja som mala to iste ako doeta. Necvicila som, dokonca som ako pubertiacka sa na vysetrenia vykaslala. A teraz ked nechodim pravidelne cvicit chrbat ma neskutocne boli.
Napadlo mi, ze mozno by bolo dobre jej pod to dat funkcne tricko 🤔 ...take, co odvadza pot. Ja som ich caro objavila len nedavno. Bud z merino vlny alebo potom taketo nieco - toto konkretne mam ja a je uplne tenucke:
https://www.klimatex.sk/klimatex/ambra/1329476/...
My máme 23. Nohy má našťastie rovnaké. Aspoň čo vravela dr na tých cvičeniach. Nám ortopéd povedal že korzet dať ráno a večer zložiť, pán z Protetiky povedal že 16-18 hodin a ta dr kde sme sa objednalo na cvičenia povedala že nosiť nonstop okrem hygieny. Vieš čo ja som teraz menila ortopéda,tri roky sme chodili k jednému čo ani rtg nám nechcel dať. K tomuto keď dom prišla,strašné nepríjemný,nakrical to mňa kde sme boli doteraz,keď som mu povedala že sme chodili k inému tsk duplom má zdrbal že načo sme teraz prisli k nemu, keď nás tam zanedbsli.no hrôza,ale aspoň niečo riesi. Čítala som že od 20 stupňov sa dáva korzet
@14petulka88 veď to že vekom sa všetko zhorsuje
@mamatroch ďakujem za tip,môžeme skúsiť to funkčné. Merino asi nie, lebo som čítala že to je dosť náchylné na roztrhnutie...
Napisem ti po tej kontrole ako to dopadlo, ci sme mali nejake zlepsenie. A drzim palce, pevne nervy.
@14petulka88 ďakujem, budem rada ak napíšeš, aj vam držím palce😉
Dievčatá zlate, nepodcente stav skoliozy svojich detí a urobte pre ne maximum. Par tipov:
1. Nad 20 stupňov sa dava korzet, nosiť cca 16 hodin, najma na staticke činnosti ako sedenie v skolskej lavici, na sport dole. Určite nie 23 hodin, to je starý pristup a svalstvo ochabuje.
2. RTG treba urobiť aj v korzete, aby sa vedelo, že korzet je funkčný
3. Cvičenie je základ. Odporúčam začať SM systémom, pod dohľadom veľmi skúseného fyzioterapeuta, ktorý sa venuje skoliozam deti.
4. Rehabilitácie cez poisťovňu sú zbytočné, úroveň je nesmierne biedna. Viac sa pokazí ako pomôže
5. Hlavne neplavat, nie je to veľmi vhodný šport, záleží od krivky, v najlepšom prípade skolizou nezhorsi, v horšom prípade pride k zhoršeniu krivky.
6. Píšete tu o vlozkach, rozhodne ísť za podologom a spraviť vložky na mieru. Odporúčam formotics, cca 100 eur aj s vyšetrením. Cez poisťovňu max vložky ako náhradné, v lekárni nekupovat.
7. Liečba skoliozy je v rukách a financiách rodiča a veľkej snahe dieťaťa. Nečakajte, že ortoped niečo urobí, cvičiť za vás nepôjde, jeho povinnosťou je RTG a predpísanie korzetu.
8. Odporúčam preluskat ešte Česku skupinu na FB o skolioze.
@gemerka17 ďakujeme za rady💞
Ahoj Autorka, som trosku prizabudla na to. Tu je to slubene video k technike Nordic Walkingu:
@mamatroch ďakujem ti moc, akurát dom dnes na teba myslela že ti napíšem... Preštudujem si to.
@14petulka88 : Ahoj, z čoho môže byť jedna noha kratšia ? Zo skoliózy ?
@sandra19860 skor by som povedala ze preto vznikla ta skolioza
@sandra19860 skolioza vznikla z toho, ze je jedna noha kratsia. To bol i moj pripad, i ked u mna si skratenu nohu vsimol az jeden lekar, ked som uz mala vyse 20 rokov. A to som chodila vzdy pravidelne na preventivky k detskej a od 12 rokov k ortopedovi, neskor k inemu orto so specializaciou na skoliozy. Keby na to prisli skor, mozno som ani skoliozu mat nemusela (stacila by jedna topanka vyssia), tazko povedat... Vzdy je tam viac faktorov...
Ten lekar mi tu kratsiu nohu vysvetlil tak, ze je to ako keby som sedela na stolicke, co ma na jednej strane kratsie nohy, panva bude automaticky vysikmena - aby som sedela "rovno", musim chrbticu vykrivit...
...a asi na tom cosi bude, lebo mam vysikmenu panvu (ale i tak som porodila tri deti klasicky 😏)
@mamatroch u nas tiez nikto si to nevsimol 2 roky az sukromnicka
My sme prišli od ortopéda , čo meral stupne s pravítkom do BA za 5 minút 12...Tam dcére namerali viac stupňov ako ortopéd nameral...trochu šťastia sme mali len v tom , že dcéra ešte nemala rastové štrbiny uzavreté..
@sandra19860 čo meral tým pravidlom? Nohy? A tie rastove dreviny zisťovali na rtg? To ako často zisťujú?
Meral RTG snímok pravítkom a nameral dcére zle stupne...V Bratislave doktorka krútila hlavou keď som jej povedala, že to meral pravítkom. Rastové štrbiny to cez RTG snímok zistila lekárka.
@sandra19860 ďakujem a prosím ta,keď na uzavreté rastové strbiny,tak nerastie a už nemusí nosiť korzet?
Keď sú uzavreté rastové štrbiny , tak už rásť do výšky nebude, keďže vtedy to ešte uzavreté nemala , tak nám dali korzet vyrobiť.
@sandra19860 a to zistia pri bežnom rtg? A koľko mala vtedy rokov, keď už to mala uzavreté? Viem že je to individuálne ...
V Bratislave to zistila z RTG , dcére sa to uzavrelo minulý rok.
@sandra19860 dakujem
@gubcikova no vo ja mám info, tak od 20 do 40 stupnov sa dáva korzet...
No počkáme čo ortopéd povie. Tiež som to tak čítala
@gubcikova tak potom napis ako ste pochodili
Však od stredy sme čakali na výsledky,nemohli ich na RTG nájsť, ortopedovi nič nechodilo až dnes sme sa k nim konečne dopracovali. Zatiaľ má rehabilitácie a dal mu vložky na tie čakáme to už od minulého týždňa .

@14petulka88 to cvičenie aj verím že sa im nechce, tiež by sa mi nechcell, no všade čítam a počúvam že to je základ. Tiež uvidím ako nám to pôjde, zvlášť cez školský rok.