icon

Je na diagnostiku presnejší ultrazvuk či fibroskopia?

5. máj 2023

Bola som včera s dcérou 9 ročnou u krčnej lebo sa už dlho sťažuje že cíti niečo v krku ako je ten ohryzok či ako to nazvat.Poslali nás na ultrazvuk a tam niečo videli nevedeli čo to je vraj ležia či tuk pozerali na to 2 dr! Krčna nás poslala do detskej nemocnice a tam jej robili fibroskpiu tu hadičku s kamerou cez nos až do hrdla a dr že tam absolútne nic nie je! Bolo to v KE dr Koman,on je vraj veľmi dobrý a bol aj veľmi milý a profesionálny! Mám to nechať už tak? Neviem čo je na diagnostiku presnejšie či ultrazvuk či tá fibroskpia? Riešili by ste to ešte?

pribinak
5. máj 2023

Veď spraviť ultrazvuk je záležitosť pár minutiek. Aspoň to bude mat poriadne vyšetrené a budeš vedieť že je to mizno skôr záležitosť hlavy

autor
5. máj 2023

@pribinak veď urobili ultrazvuk a tam niečo videli ale nevedeli čo a neboli si istí či vôbec niečo a tak poslali na hadicu a tam vraj nic

drake122
5. máj 2023

Fibroskopia.

autor
5. máj 2023

@drake122 čiže keď tam nič nevideli mám byť ok a neriešiť? Sorry že sa tak blbo pýtam,ale som v strese keď tam na ňu na utz 2 dr pozerali a nevedeli čo tam vidia

majamat
5. máj 2023

ob su rovnako dolezite a nie je vhodne vzdvihovat niektore z nich treba kombiaciu viacerych diagnostickyhc metod.
tu samozrejme vseopbecne zavisi od problemu. a vseobecne u deti sa uprednostnuje najsor neinvazivne vysetenie.

ak pri sone neico videli a mohol to byt tuk, tak to moze byt mimodychacixh ciest. moze to byt v okoli tychto organov, cize fibroskopiou to neuvidia.
no fibroskopiou vylucili, ze by sa v krku v dych cestach neico nachadzalo.

lucka_ke
5. máj 2023

fibroskopom vidí dr. priamo vnútro slizníc, čiže ak nič nevideli tak prekážka tam nie je, nemôže mať zväčšenú štítnu žľazu? alebo opuch sliznice z dôvodu alergie?

autor
5. máj 2023

@majamat čiže čo teraz? Kde mimodychacich ? Vraj niekde A štítnou žľazou dačo videli,ide mi o to že keby tam bol nedajbože nádor či to fibroskopia uvidí?

autor
5. máj 2023

@lucka_ke neviem vraj ešte zväčšená mandla je žeby z toho?

autor
5. máj 2023

A ešte spomínal thymus ale ten je nižšie sa mi zdá ako štítna. Už neviem,nechcem nič zanedbať

lucka_ke
5. máj 2023

na ORL povedali, že zväčšené mandle? Koman je vynikajúci lekár toto by určite videl... ešte by som skúsila detskú endokrinológiu nech skontrolujú štítnu aj thymus

autor
5. máj 2023

@lucka_ke ku mám povedal že má zväčšené mandle,čiže keby tam bolo niečo zle videl by to ? Fibroskopiou?

lucka_ke
5. máj 2023

mandle by videl určite to sa dá zistiť aj pohmatom

autor
5. máj 2023

@lucka_ke nemyslím mandle ale tam nižšie ako je štítna a ten ohryzok či ako sa to vola

lucka_ke
5. máj 2023

štítna je zvonku dýchacích ciest to zvnútra neuvidí, na endokrinológii to vyšetria z krvi a možno aj ultrazvukom, ale budú sa pozerať práve na toto, skúste

autor
5. máj 2023

@lucka_ke ok dik

majamat
5. máj 2023

fibroskopiou sa pouzva zrak, uvidia len top,c o je tam, kde je fibroskop. predstav si potrubie, ktore je hrubo obalene neicim. do potrubia vlozis fibroskop a vidis, co je vovnutri, no nevieids s nim, co je okolo.

ak by tma bol nejaky nador, ci zvycsenie stitnej zlazy smerom dovnutra, tak by bola v dychacich cestach zrejme nejaka odchylka. to potrubie co som vyssie popisovala, keby bolo z makkeho materialu a je z vonka nieco, co do neho tlaci, tak sa zdeformuje. ak tam nic take nie je, nemalo by nic sposobovat pocit prekazky.

okolo dychacich ciest sice moze neico byt - ako dr spominali, napr tuk, ale tam okolo su slachy, svaly, vzadu chrbtica. a mozu byt aj uzliny, no to by dr poznali. ak by bol problem s uzlinou, zrejme by boli zvacsene po celom krku.
thymus moze byt,a le zalezi, kde citi prekazku, lebo ten je skor nizsie.

a mandle mozu tiez vyvolavat neprijemne pocity.

autor
5. máj 2023

@majamat presne tam.ju boli ako je ten ohryzok ako štítna žľaza je! Čiže aj fibroskopia by ukázala že sa niečo deje,no neviem či to nechať tak či pátrať dalej

autor
5. máj 2023

@majamat a ďakujem krásne za vysvetlenie