Je nebezpečné, keď má dieťa škrabanec od hrdzavej lopatky?
Dobrý deň,môžem sa opýtať či je nebezpečné pre dieťa,ak sa vonku poškrabalo povrchovo s hrdzavou lopatkou ?
@pribinak Má všetky povinné očkovania. Ďakujem.
V com by to malo byt nebezpecne? Povrchovy skrabanec lopatkov, ci hrdzavou lopatkou isto nesposobi ziadnu bakterialnu infekciu, staci klasicky vydezinfikovat a je to. Ci co ta trapi? Ta hrdza? Kvoli comu?
@lindusss2016 trápi ma tá hrdza.
A kvoli comu? V com si myslis, ze je hrdza nebezpecnejsia ako nehrzavy predmet? 😃
@lindusss2016 podľa mňa sa autorka boji tetanu
@lindusss2016 tak bála by som sa aj keby to bol nehrdzavy predmet.
Myslim ze ten strach z hrdze je koli tomu ze ak je nieco hrdzave, je to urcite vonku v spine dlho a tym padom tam je velka sanca ze su tam bakterie tetanu a loptka uz duplom asi prisla do kontaktu s podou, fekaliami.
Inac je to hrozne tazke dostat hrdzu z rany. ja som si to musela doslova vysparat ciastocku po ciastocke.
@andreatytler to su take bachorky... Bakterie tetanu sa nachadzaju vo vykaloch dobytka, predovšetkým koni. Lopatka zhrdzavie aj v pieskovisku, tam clostridie tetani urcite nie su. Pokial nehnoja konskym hnojom, tak tie clostridie nenajde ani bezne v hline. A je uplne jedno, kolko hrdze je na lopatke. A zo skrabanca tetanus nevznikne, ten potrebuje hlboke bodne rany bez pristupu vzduchu, kedze je to anaerobna bakteria. Skrabanec staci vydezinfikovat peroxidom vodika a netreba stresovat. Ak by to bol na skrz zhrdzaveny klinec vyhrabany z pody, na ktory by dieta stupilo, tak by boli opodstatnene. V skutocnosti vsak ziadne priame spojenie medzi hrdzou a tetanom neexistuje 🤷 staci lopatku nechat jednu zimu vonku a zhrdzavie...
Netreba sa bat kazdeho porania, specialne takychto povrchovych. Vydezinfikuj a ide sa dalej. Co si ty ako dieta nemala rany? Ja som na dedine stravila detstvo a furt sa nam nieco stalo, hrali sme sa vonku v max nesterilnom prostredi, ale nikdy z toho ziadne ochorenie nevzislo. Dieta nrmoze zit v bubline 🤷
@lindusss2016 Áno ja som z dediny ,mas pravdu ako deti sme mali hoci kedy rany ,ale čo sa týka môjho dieťaťa som veľmi precitlivela. Ďakujem za podporu.
@andreatytler Och. No dúfam,že sa mu tam nedostali čiastočky žiadne 😐
Neboj sa, nic sa mu tam nedostane 😁 vydezinfikovane skrabance nie su nic nebezpecne. Nebezpecne su hlboke rany z dovodu, ze sa zle cistia, bez pristupu vzduchu mnohe bakterie ozivaju a zacnu sa mnozit. Ale pri poskriabani nemaju na to vhodne prostredie, imunota si s tym hravo poradi. Bude v pohode. Poslriabe sa v zivote este velakrat, nepanikar, vzdy maj po ruke dezinfekciu, vycisti a hotovo.
@lindusss2016 ďakujem pekne 🙂

Pokial je to len povrchové skrabnutie a dieťa je riadne ockovane, tak len normálne vydezinfikuj
To stačí