Je normálne, keď dieťa zrazu zvracia?
Ak je ešte niekto hore, nemám skúsenosti s chorobami..
Je niečo vo vzduchu alebo?
Každý sa nás pýta či sme zdravý odpoviem že sme aj si zaklopem aby to tak ostalo.
A dnes nadránom moje dieťa vracalo. Nič také včera nezjedlo nič neobvyklé čo by v iné dni nemal.
Bol to hrozný pocit vidieť ho v takom stave.
Upratala som posteľ aj zem. Posadila som ho na zem dala sa napiť čistej vody pár glgov.
A teraz si ľahol do postieľky a leží. Hádam zaspí.
Moja otázka je to normálne mať takéto stavy?
Z čoho to môže byť? Treba s tým k doktorovi?
Tuším dnes naša obvodná detská ani neordinuje.
tak teraz vyčíňa mnoho viróz, ochorení. Opatrenie záleží aj od veku dieťaťa, príčiny, teplota,... Ak pediater zajtra neordinuje, určite má za seba náhradu. Skoré zlepšenie prajem!
Uvar mu caj,ak by este vracal a ponukni mu ten,aby sa nedehydratoval.Ak nebude rano papat,co asi nebude,ponukni mu hroznovy cukor,pol tabletky,za hodinku druhu polovicu.
Lepsi ovocny, ako voda.Ked nemas hroznovy,daj mu tam trošku medu,ten obsahuje tiez cukor.
@lienka.7 Muž je doma no on to s ním nedá. Asi zavolám do práce že neprídem.
Stane sa občas, že dieťa zvracia. Nemusí to byť nič vážne. Môže to byť spôsobené virózou, alebo "pokazený žalúdok". Odmeraj mu teplotu a sleduj moč. Keď je sliznica žalúdka veľmi podráždená, tak sa môže stať, že môže zvracať aj čistú vodu. Pri prudkom zvracaní je vysoké riziko dehydratácie. Nedávaj mu však piť hneď, lebo by to mohol zase vyvrátiť. Počkaj takú hodinku a skús mu dávať vodu po lyžičkách. Vždy jednu-dve lyžičky, chvíľu počkaj. A potom zase. Sleduj moč. Ak je príliš tmavý, alebo dieťa nemočilo viac ako 6 hodín, tak treba príjem tekutín zvýšiť. Dôležité je tiež merať teplotu. Ak sa ti podarí zastaviť zvracanie, tak môžeš neskôr skúsiť aj slabší odvar čierneho čaju (nesladený). Po zvracaní treba opatrne aj s jedlom. Zvyčajne deti nie sú v takom stave hladné, takže pokojne môžeš počkať do nasledujúceho dňa. Ak začne pociťovať hlad, si na dobrej ceste. Môžeš začať vareným zemiakom, suchárom, alebo ryžou. Dietu treba držať aspoň deň, podľa stavu. Neskôr by som pridal napríklad kurací vývar (nie príliš silný), varené kuracie mäso s ryžou. Samozrejme, ak sa ti vracanie nedarí zastaviť, je prudké, neudrží v sebe ani čistú vodu a má príznaky dehydratácie (nemočí dlhšiu dobu a je malátne), tak smer urgent čo najskôr. Tam dostane infúziu. Držím palce 😉
Synova spoluziacka vracala cely tyzden kazdu noc ale inac bola celkom cula a aj jedla. Mojho syna bolelo brucho prvu noc a potom tyzden takmer nic nejedol len par hltov jedla za cely den ale pil normalne a aj mlieko mu chutilo. Moze byt kludne viroza, alebo mu aj nesadlo to co jedol. Z jedneho zvracania je tazke ususdit. Uvidis ako to pojde dalej.
Vodu mu kludne daj, ak je to v malom mnozstve a dobre to znasa je to. Co je dolezite su elektrolity. Ale to ak by nejedol vobec nic niekolko dni a bol by len na cistej vode.
Ak by prejavilo zaujem o trochu jedla, je dobry bud ryzovy odvar (precedena voda z trochy ryze), alebo mrkvovy vyvar (precedena voda z povarenej mrkvy, napr struhanej, nech sa uvari rychlejsie). Potom kuraci vyvar, ak zvladne nieco silnejsie.
Potom bud neochutena ryza samotna, len s trochou soli (ak zje nieco tuhsie), alebo zelenina a posekane masko z toho vyvaru. Suchare, alebo suchy chleba, alebo rozok (cisty, samotny, bez masla, syra, ci natierok).
Ak chce nieco “zabavnejsie”, tak nesolene tycinky (aj bezne tycinky, len osuchat zo soli). Cola po lyzickach. Cierny caj s trosickou cukru. Cucoriedkovy kompot.
Z liekov Hylak (ten u nas vzdy zafungoval aj na vracanie), zivocisne uhlie, alebo Smecta.
Vsetko toto je dobre aj na hnacku. Ci uz z virozy, alebo pokazeneho jedla (tam ale pozor na to, ci nema Salmonelu, botulotoxin, alebo inu vaznejsiu otravu jedlom).
Ak dieta iba zvracia, ci hnackuje a odmieta cokolvek prijimat, tak si vsimat moč, ako ti uz pisali. Ako casto cika a aku ma farbu.
Treba sa snazit udrzat prijem tekutin. To je najdolezitejsie, viac ako jedlo. Ak si mas vybrat, ze dieta zrovna prejavi nachvilu zaujem nieco prijimat, uprednostni tekutiny.
Ak to nejde a dieta odmieta cokolvek prijimat, alebo malo pije, tak pohotovost. Daju mu infuziu.
Nemaj stres, vracanie je pomerne časta vec u deti … hlavne po nástupe do škôlky 😅 3 roky sme nevedeli čo sú to žalúdočné problémy a ako nastúpila do škôlky staršia dcéra tak už mame za sebou niekoľko takýchto viróz 🤷♀️… na nemocnicu to nie je neboj, ani k doktorke netreba ísť hneď, uvidíš podľa vývoja situácie keď tak si zavolaj na pohotovosť a poraď sa po telefóne ale ver mi, aj ja som prvý krát bežala a z otočky ma vrátili že čo robím paniku, naordinovali nám maximálne diétu a pitný rezim … je to horný pocit hlavne pozerať na ti vyčerpane dieťa a nevedieť mu rýchlo uľaviť ale naozaj sa to po diéte a hydratácie dá dokopy v pohode aj doma ;) do týždňa ste fit ;) len si dávajte doma pozor umývajte ruky, dezinfikujú lebo pri prvej takejto viróze sme si toma vystriedali všetci 😬🤮
@moonlight1210 ked raz zvracal infuzku? 🙉
Zaludovna viroza. Dieta. Suchare, suche piskoty, dru slane tycinky. Cierny pigi caj. Neperl.mineralka. hylak. Oddych. Rehydr.roztok-hylak napr. Po.lyzickach davat, aby sa nedehydroval. Pokial cika, je dobre.

Viroza,nestresuj...voda sa pri zvracani nedava,skus radsej caj alebo len navlhčit pery...
Skus davat po malej lyzicke a ak to v sebe udrzi,daj trosku viac.