Je normálne, že sa 5-ročné dieťa stále točí?
Ahojte. Mam v MŠ triede 5 rocne dievcatko, ktoré sa neustale toci. Keď nie je úplne zahlbene do cinnosti alebo nejakej hry, hned ide na koberec a zacne sa tocit dookola...a toci sa...toci sa...cely den...az sa mi hlava kruti, keď sa na ňu pozeram.
Keď sedi pri stole v triede alebo na obede, hlavu otaca dolava-doprava. Nechapem, prečo to potrebuje robit... Vie mi niekto poradit? Dievcatko je vnimave, sikovne, mudre. Dokaze sa sustredit. Len to otacanie sa - robieva to vsade: v triede, na chodbe, vonku. Ine deti som toto nevidela robiť... Mensie deti okolo 3r sa radi tocia, to viem, že si tým rozvijaju svoj nervovy system. Ale "moje" dievčatko už bude mať 6r. Neviem, ci je to stále normálne alebo by potrebovala nejakú motosenzoricku terapiu?
Rodičov si upozornila? Doma to nerobí?
alebo ADHD
netreba na také niečo upozorniť rodičov? a ty si učiteľka v materskej škole?
Komunikovala by som o tom s rodičmi nie na fóre.
S rodičmi som sa už rozprávala. Aj doma to robí. Neriešia to...
Určite nemá autizmus. Robí to iba tento skolsky rok, predtým to nerobila. Ziadny problem s nou nie je, fakt je to mudre, mile dieta, velmi pekne pracuje a tak... Preto to nechapem... Tak casto ma potrebu tocit sa, ze stale rozmyslam, cim to je. Učila som ju aj minulý rok a nerobila to...preto je to pre mňa zvlastne. V MS aj doma ma pohodu, kamarati sa, baviť sa aj s dospelymi...
@nynia Aj ja mám. Venujem sa téme adhd aj pracovne, môj blízky človek je niekto kto sa adhd venuje na vedeckej úrovni takže nie, mýliš sa a obdivujem ak vieš diagnózu podľa opisu vylúčiť lebo to si nedovolí nikto, ani psychiater, nie to niekto to to "len má". 🙄 Adhd je vlastne súbor veci, ktoré môžu mať protipolne priznaky, takže odporúčam sa nevyjadrovať, ak nemáš naozaj skúsenosti s väčším množstvom skúsenosti ľudí.
@oblivian Môže to dieťa mať ako "únik" z reality, môže to byť naozaj čokoľvek aj adhd, ale nemusí to byť nič extra, len nejaká jej kompenzácia. Sama by som netrufala si ako učiteľka v MŠ priamo nejako smerovať aka dg to je, ak nemáš špeciálnu pedagogiku. Ak nič iné okrem toho tam nie je, nechala by som to zatiaľ tak.
@lucka_ke Nie, tuto časť prenechavam na lepších odborníkov, ja som tá, ktorá na to môže upozorniť aj sledovať, ale adhd je diagnóza od špeciálneho pedagóga cez neurológov, cez psychiatrov atď. Nie je to jednoducha cesta, hlavne ak sa bavíme o deťoch. Moja blízka osoba je odborník ale pracuje mimo SR, kde sa na adhd nazerá inak a bez stereotypov. 🙂
@oblivian Moj syn ma Adhd, ked bol maly, neustale sa krutil. Mne to pripadalo akoby sa tym ukludnoval, asi to posobilo relaxacne na ten jeho vystresovany a podrazdeny nervovy system...krutil sa a krutil cele dlhe desiatky minut... postupne to s pribudajucimi rokmi prestal robit, a z adhd viac-menej vyrastol.
@mimka1402 ako vies ze sa tomu nevenujem a nemam skusenost s viac ludmi alebo detmi? 🤣 Ako vies kolko toho viem o ADHD? Z daneho popisu sa neda urcit ziadna diagnoza ani vyssie spomimany autizmus ani nikto nemoze povedat ze ide o ADHD. A ked niekto napise, ze to moze byt ADHD je naozaj na zamyslenie pretoze este raz tak ako som odpovedala z daneho popisu to ADHD nie je. K diagnostike toho treba ovela viac informacii.
@nynia Ach jaj, chceš mať silou mocou pravdu, žiaľ mýliš sa. Stále sa môže jednať o adhd, keby naozaj skutočne tomu rozumieš, tak to vieš. Neviem prečo máš potrebu zahlcovat priestor naozaj nepravdivými vecami a domnienkami. Neviem, ale faktom ostáva, že adhd to môže stále byť, adhd ľudia sa dokážu sústrediť práveže často až príliš a potom majú obdobia kedy vôbec ale to by si mohla vedieť. Nenájdeš rovnaké typy "adhd" ľudí, keďže dnes je to skôr pomyselne pásmo tak ako aj Pas. To, že nevylučujem adhd, neznamená, že to dieťaťu rovno dávam túto nalepku. Ale nemala by som takého sebavedomie tvrdiť z fleku, že to nemôže byť to alebo ono. Ale asi nestojim o to niekomu vysvetľovať keď podľa základnej veci o sústredení si je istý "čo to je" a co nie. Na sk býva stále stereotyp hyperakrivneho dieťaťa, realita je iná a adhd dokáže mať mnoho podôb. Preto mnoho ľudí o adhd zisti až v dospelosti. 😉
@liv1 vseobecne s adhd sa vedia sustredit ale nie je to porovnatelne so zdravymi detmi. ADHD ludia sa vedia sustredit aj hodiny vramci "hyperfocus-u" nato naco chcu resp. je pre nich zaujimavy. Na ine nevedia vynalozit dostatocnu pozornost a vidno ten rozdiel v porovnani s rovesnikmi. A pochybujem, ze 5 rocne dieta s ADHD sa vie sustredit na vsetko tak dobre ako zdrave a jediny prejav by malo tocenie. Z popisu jedine co moze byt relevantne na pripisanie ADHD za mna je ta hyperaktivita. Tym netvrdim, ze dieta nemoze mat ADHD ale nic ine relevantne autorka nenapisala alebo nesformulovala dostatocne konkretne aby sa z toho dalo nieco urcit. A nie len ADHD z toho co napisala sa neda urcit absolutne nic.
@mimka1402 Ja netvrdim ze to dieta nemoze mat adhd ale z daneho popisu sa neda urcit co to moze byt. Ani adhd ani autizmus jednoducho nic. 🤣 Nato by mal vidiet dieta minimalne najlepsie neurolog a ten posudi co dalej. Cudujem sa, ze niekto kto sa tomu vedecky venuje dokaze tvrdit ze to moze byt 🤣 to niet divu ze pomaly kazde druhe dieta dnes ma adhd ked niekomu staci tak malo ako co tu autorka napisala.
@mimka1402 Ale ked sa uz ideme bavit o tom, co to moze byt a varit z nicoho kludne to moze byt aj CPTSD, dieta tocenim sa ukludnuje a odburava chronicky stres a zvysok sedi, je mudre, vie sa sustredit. Autorka nenapisala z akych pomerov dieta pochadza alebo v akych vyrasta. Dalej spominany autizmus alebo aj to ADHD, socialna uzkost dieta takto odburava stres v kolektive.Dalej ako som uz spomenula vyssie kludne moze ist o nejaky neskorsi neurologicky vyvoj. Alebo je to obycajny zlozvyk. Mam dalej pokracovat a hadzat hocijake diagnozy cez internet co to moze byt z nicoho? Alebo uz chapes, ze je to totalna hovadina takto urcocovat co asi tomu dietatu moze byt.
Aj ja som sa dlhodobo točila a robila divne pohyby hlavoy. Bolo to vredy ked som myslela na ludi a veci ktore mam rada a travim s nimi cas.. aj v dospelosti som to robila.
Ahoj, máme v rodine podobný prípad. Teraz je to už dospelá žena, zdravá, má rodinu, VŠ vzdelanie, talent na jazyky. A od škôlky a skončilo to až na prvom stupni ZŠ si búchala hlavu. Je to moja švagriná a môj partner aj svokra na to stále spomínajú. Nikam sa nešlo, kým sa švagriná dostatočne neobúchala o hlavu. Proste sadla si na gauč, kreslo alebo sa oprela o stenu a búchala hlavu a hmkala si do toho. Svokra sa stále smeje, že bola vyčerpaná z toho správania a nevedela si s tým rady. A že stale museli čakať, keď niekam išli, kým si tento rituál nedokončila. Takže je to možno rituál. Inak bola normálne dieťa.
To hovoríš o mne keď som bola malá? 😁Dlhé roky som sa tak zvykla točiť a aj teraz sa mi to sem tam stane.. vždy som pritom myslela na toho, koho mam rada a predstavovala som si s tym človekom vselijake zážitky.

@oblivian u nás to robia napríklad deti, ktoré majú autizmus.