Je problém s rastom?
Ahojte… prosim o radu nazory. Syn mal v auguste 13. Puberta sa rozbehla uz cca okolo 11.roku, vtedy narastol od jari do jesene cca 13 cm. Teraz ma 173 cm, nohu 41….za posledny rok a pol narastol mozno 2 cm, noha tiez monimalne… znamena to ze nenarastie uz? Alebo sa to dokaze takto rapidne spomalit. Rodicia mame 169 cm a 184 cm. Dakujem za kazdy nazor, radu, skusenost….
Ešte narastie chalani rastiu najviac okolo 16 až 17 rokov môj syn mal v 14 ledva 160 a teraz ma už skoro 180 a to ja mám 163 a muž 173 takže určite ešte narastie
nieco este urcite narastie, no kolko to bude, to neviem.
ide o to, ze v puberte prebieha pubertalne urychlenie rastu. u chlapcov je to skor na konci puberty na vrchole tohoto urychlenia rastu naozaj vlemi rychlo.
puberta trva 3-4r, ale casto nevieme presne urcit zaciatok, lebo prve zdvihnutie pohlavnych hormonov nemusi byt velmi badatelne.
v puberte prebieha nielen rychly rast, ale aj velmi rychly vyvoj a pohlavne dospievanie. na konci puberty je z dietata dospely clovek, aj ked este take dozrievanie prebieha aj po puberte, no uz nie je tak vyrazne. u chlapcov dochadza este k takemu zmuzneniu, spevneniusvalstva a pod. no na konci puberty ma plne vyvinute pohlavne organy, ochlpenie, postava uz nieje decka a vysku ma takmer dospelu.
po puberte mlady clovek prechadza do fazy zostatokoveho rastu. v tomto obdobi sa rast rapidne spomaluje, rastu este dlhe kosti. to, kolko dieta narastie je individualne. niekto 1-2cm, iny aj 10cm. urcite chlapci maju tendeniu rast viac a to aj v puberte. zostatkovy rast prebieha tak 2r. potom sa rast uplne ukoncuje.
cize aj keby bol an konci puberty, este by mal 2r rast a kludne moze dosrat aj 180cm. no je tu aj moznost, ze bude mat 175cm. tazko povedat.
hoci podla vasich vysok by mal byt vyssi, teda spodna hranica je 176,5cm, pripadne mohol vysku zedit po inom predkovi, co je sice menej pravedepodobne, ale nie je to vylucene.
to, ze ma estelen 13r nehra velku ulohu. ak sa niekde pise, dkedy rastu chlapci a kedy maju pubertu, zvycajne ide o priemerne rastuce deti. no su deti, ktore maju oneskoreny,a lebo urychleny vyvoj. tvoj syn ho mal zrejme urychleny.
nie jeto poruchy, je to fyziologicka odchylka. jednoducho nei kazdy rastie a vyvyja sa v priemere.

@bubuku chalani často rastú tak skokovo. Tipujem, že ešte dosť narastie...