icon

Je stimming u dcéry prejavom autizmu?

16. máj 2026

Diagnostikovali u niekoho z vás autizmus u dcéry aj v neskoršom veku? Dcéra bude mať 8 rokov je citlivá a na upokojenie sa robí stimming hojdá sa z nohy na nohu alebo keď sedí na gauči bucha hlavou o gauč a hmka si alebo spieva pri tom.Inac je normálna funguje v škole dobre všetko zvláda len robí toto ..stále on malého bábätka .ide o autizmus ?

anonym_3e32f5
16. máj 2026

u nás v 9rokoch.
to čo si napísala nemusí byť autizmus.

anonym_c2cc06
17. máj 2026

@anonym_autor moje dieta 11 rokov ma nieco podobne, on dokola rozprava jednu temu 100x denne my ideme na ADOS aby sa to potvrdilo/ vyvratilo + psychiatricke vys. Tiez funguje normalne.

kacena4
17. máj 2026

mojim dg. sz v 11-13r. nebola to len jedna vec, ale suhrn viacerych, problem so socializaciou, komunikaciou (radsej si neda zmrzku ako by si ju mala vypytat) repeticie, senzitivita....

anonym_cdbe37
17. máj 2026

U nas az v dospelosti, stimming ako taky pouzivaju aj ludia bez autizmu… muselo by tam byt viac, ak v skole funguje normalne, nadvazuje vztahy, vie sa o seba postarat - ist autobusom, kupit si zmrzlinu, a pod., tak ten stimming nemusi nic znamenat.
Dievcata ale vedia velmi dobre maskovat, ak mas podozrenie a peniaze navyse, daj ju zdiagnostikovat v centre… ak sa potvrdi, vies co dalej a ak sa vyvrati, budes mat srdce na mieste s mozete fungovat.

anonym_f5f1ce
17. máj 2026

Co je stimming?

autor
17. máj 2026
@anonym_3e32f5

u nás v 9rokoch.
to čo si napísala nemusí byť autizmus.

@anonym_3e32f5 aké ste mali príznaky ,alebo na základe čoho sa potvrdilo, že ide o autizmus ?

anonym_c81299
17. máj 2026

Nerozpráva sa sama so sebou? Nenataca si vlasy na prsty? Nechodí do kolecka? Pachy, zvuky, dotyky sú ok? Spoločnosti sa nevyhýba? Hlava ju nebolieva? Jedlo nemá len obmedzené veci? Vymenovala som len zopár veci, čo môže ešte robiť a samozrejme je ich ešte veľa iných... Mám doma 2 AS

autor
18. máj 2026
@anonym_c81299

Nerozpráva sa sama so sebou? Nenataca si vlasy na prsty? Nechodí do kolecka? Pachy, zvuky, dotyky sú ok? Spoločnosti sa nevyhýba? Hlava ju nebolieva? Jedlo nemá len obmedzené veci? Vymenovala som len zopár veci, čo môže ešte robiť a samozrejme je ich ešte veľa iných... Mám doma 2 AS

@anonym_c81299 no pri hre s hračkami sa rozpráva sama zo sebou ale to robí aj druhá dcéra myslím že to nie je nejako iné zvláštne .Áno všimla som si že ukladá hračky do radu ale to nie vždy mala také korytnačky malé a kačičky tie si ukladala do radu a také mini hračky skladačky ale to len také obdobie bolo už to nevidím aby robila .V triede je skôr introvert tým že má sestru v triede ktorá je opak jej tak ju akoby ťahá vyššie aby nebola sama a viac sa socializovala .Myslím že ak by ju nemala v triede bola by skôr samotár,lebo nevie sa nejako začleniť .Je citlivá na zvuky ale tiež nie vždy na kosačku hlavne, ale ta hučí riadne tiež by som sa ako decko bála takého zvuku asi 🙂 .A hlavne ten stimming od mala vlastne od kedy vie sedieť bucha sa o gauč niekedy si hmka pri Tom niekedy nie.Ako na jednej strane nemyslím si že až o autizmus by šlo ale nie som odborník lebo vie sa aj hrať s inými deťmi vie spraviť to o čo ju požiadam napríklad odnes babke vajíčka je poslušná rozumná .

anonym_c02113
Včera o 21:19
@anonym_c81299

@anonym_c81299 aj sepkanie si basniciek zo skolky sa rata ako rozpravanie sam so sebou? Tiez mam podozrenie na AS u syna, no ma len 5r…v akom veku boli tvoje deti diagnostikovane?

evka52
Včera o 21:42

Ja (ako dospelá žena) autizmus nemám, fungujem veľmi dobre v spoločnosti, dobré vzdelanie, veľa kamarátov, rodina, práca a aj v detstve som mala a aj teraz mam častý stimming. V detstve to bolo vyraznejšie, rodičia tomu hovorili “zlé zvyky”, napriklad som silno žmurkala, silno a rychlo buchala hlavu na posteli z jednej strany na druhu a podobne veci.. Neobmedzovalo ma to vsak v beznych cinnostiach. Teraz mi zostalo hupkanie v sede dopredu dozadu a žmolím prsty, musím vypisovať akoby slová na dlani. To isté riešime so synom, este je malicky, tiez ako ja extrovert, vnimavy empaticky, spolocensky a ma stimming. Psychologicka vravela, ze sice je to zriedkave, ale moze byt u ludi pritommy stimming aj bez autizmu. Akurat co si na sebe aj synovi vsimam, je velmi vysoka citlivost co sa emocii a prezivania tyka. Problemy som zvladala aj zvladam dodnes velmi tazko, som vyrazny overthinker, casto som paranoidná, mam uzkosti. Moze to (myslim si aspon) suvisiet so zvladanim tychto silnych emocii, ten stimming.

anonym_c81299
Dnes o 10:45
@anonym_c02113

@anonym_c81299 aj sepkanie si basniciek zo skolky sa rata ako rozpravanie sam so sebou? Tiez mam podozrenie na AS u syna, no ma len 5r…v akom veku boli tvoje deti diagnostikovane?

@anonym_c02113 staršieho mám nediagnostikovaneho, už je dospelý/podozrenie mám od 10r./a malý v 5r diagnostika/keďže je mladší, tak je aj starší -na 90% rovnaké veci, ten starší sa odjakživa rozpráva sám so sebou a chodí dokolecka/

michaela329
Dnes o 10:52

@anonym_autor potom som autista aj ja...kyvam nohou a hmkam nonstop.