Je ťažkosť s rečou dieťaťa znakom autizmu?
Ahojte, mám 4,5 ročnú dcérku, ktorá strašne zle rozpráva. Na termín k logopedicke čakáme 7 mesiacov, v septembri ho konečne máme. U logopedicky sme boli 2x, no bola tehotná a išla na materskú náhradu za ňu nedali tak sme hľadali inú a termín taký aký je. Prvá pani logopedicka dala dcérke len také hry, že fúkať balón, vyplazovat jazyk do strán, písmenká č a š už vieme, stlacali sme pri Tom líčka a tak pekne ich vyslovila. Bolo to ok. Ale proste dcéra chce rozprávať, aj rozpráva, no niekedy ma nervy, že jej nerozumiem nejaké slovo. Rozpráva asi takto. Mama kukaj tam je telky dom - namiesto veľký povie telky. Potom Hoe je pavúk a pavučina. Hore nepovie ale ok, R má asi trošku čas. Proste mám pocit, že niektoré písmenká si zjednoduší a nemá snahu ich povedať. Alebo samostatne povie písmeno L celkom pekne ale vo vete ho akoby vynechá. Inak porozumenie si myslím že má okej, často hráme také hry, že jej ukážem 3 obrázky a spýtam sa že ukáž obrázok kde je niečo s čím sa jazdí? A tak... Nie len že kde je auto a podobne. Alebo veľký a malý, chudý tučný toto rozozná. Do 10 napocita, kruh trojuholník štvorec pozná a aj farby pozná. Ale inak je poslušná, správa sa pekne aj k deťom, všade na ihrisku si hľadá kamošky, príde a povie ako sa volá a či sa ide hrať. Ale napríklad keď si zapneme rozprávku a spýtam sa jej že o čom to je tak mi nepovie obsah. Je toto problém? Môže byť za tým autizmus? Z knižky keď si ukazujeme obrázky, že kde je medveď a čo robí napríklad sliepka alebo ako sa hrajú deti na obrázku tak povie že majú loptu hrajú futbal. Hm len teda neviem, pozerá rozprávku a nevie o čom to je?
Autizmus je diagnóza, pri ktorej má dieťa narušené viaceré oblasti vývinu. Nie je to o zlej výslovnosti... 🙂 To, čo popisujete, je logopedický problém. Logopéd vám s tým určite pomôže. 🙂
Skus sa aj ty trocha upokojit, uz to vrieskanie kvoli vcelam kvoli alergii je divne, neuc toto svoje deti takymto prejavom. Myslis, ze tu vcelu vrieskanim odplasis? Akurat tak vyzeras pred ostatnymi ako vrieskajuci blazon.
Ano, aj moj muz je alergicky na vcely a osy, keby zacal vrieskat, si poklepem po cele.
Kamarátkina dcéra asi v tom veku hovorila nebugem namiesto nebudem,pokem namiesto poď sem,moja dcéra samozrejme po nej opakovala.Autistka urcite nie je.Teraz je z toho dievčata 15 ročná slečna a s rečou nemá žiadny problém.Verim,že aj vaša dcérka má len také obdobie a naučí sa rozprávať správne.
Autorka@ autizmus to nie je. Či ide o NKS to sama nezistis potrebujes na to presnú diagnostiku v CPP a logopediu. Na logopediu je ťažké sa dostať, jedine čo ti ostava je doma s dcérou trénovať. Tie oromotoricke covicenia sú potrebné na rozhybanie jazyka. A doma trénuj napr. Spájajte hlásky ak robí problém V tak skús Va, Ve Vi, Vo, Vu.
Najdi si v kníhkupectve knihu o logopedii od Rabee ta ti pomôže.
@lenka22031 ďakujem toto robíme va ve vi aj iné písmenká, toto jej ide ale keď rýchlo kecá tak nepovie to zrozumiteľne. Napríklad K sme sa naučili samostatne vysloví K aj v slovách napríklad kukuk povie pekne ale kačka povie že tačka ... Ale zase kakať povie dobre aj kufor povie dobre ... Je to divné ale verím že to doladime a nebude za tým nejaká horšia diagnóza ... Dnes prekvapila, v obchode sa pýtala, či jej kúpime Barbie a povedala prvý krát R ... A v slove Barbie ho dnes krásne povie v ostatných slovách nie...
Skúšajte tie slovíčka čo jej nejdu vytlieskavat Kač-ka Ko -hut,…je to beh na dlhé trate ale verim že to pojde
Dobrý deň.Ako ste s rozprávaním teraz?
@jarulienka121 dobre 🙂
@jarulienka121 už rozpráva veľmi veľa, pusinka sa jej nezatvori a aj celkovo pekne rozmýšľa je vnímava. Jasné reč ešte nie je úplne okej ale autizmus to veru nie je

nahod si do googlu triada autizmu vyskoci ti vela prispevkov. ale ak by to mal byt autizmus musia byt naplnene vsetky 3 oblasti postihnutia. vyslovnost tam nepatrí to je logo problem