Je tlak 155/80 u 15-ročného chlapca normálny?
Dievčatá tlak 155/80 mal syn dnes na preventívnej prehliadke av 15-tich rokoch Dnes u Dr. premeraný znova a tlak 142/60 podľa Dr je to v poriadku. Mám sa báť alebo veriť Dr? vraj doma mám premerať má byť 15 min v pokoji a potom 3x po sebe zmerať No a je mi divne, že za 2 roky vyrástol len o 2cm 😱 V 13 mal 175cm a teraz v 15 má 177cm 😱😱
Vy ste akí vysokí? Ešte ho môže potiahnuť, môj syn najviac podrástol medzi 16-18, teraz má 196cm. V 15tich bol ešte smutný, že nie je taký vysoký, ako jeden chalan v rodine, ktorý má 172cm a aj taký zostal, lebo išiel skoro do puberty
@deti95060810 aspoň krv mu mohla zobrať, a EKG neviem?
@ina2405 ja 172 muž 185, ale zas moc pubertálny môj nie je , ešte je detský
No tak buď v kľude, keď mu ešte ani puberta riadne nezačala, ešte narastie. My s mužom máme každý len o 1cm viac než vy dvaja a syn má takmer dva metre.
@ina2405 Ďakujem Váhu má 59
Chlapci rastú aj do 20 rokov a pri tlaku by som verila lekárovi, však premerajte doma a uvidíš.
Ideálny tlak by mal mať vraj podľa googlu 115/70 ani jedna hodnota, ktoru mu namerali nie je ideálna. Na preventívke som to brala, že je v strese. Ale dnes nemal byť z čoho.
@januska12323 ešte ma napadlo, môže byť aj nepresné meranie, že by sa nameralo viac?
Takyto tlak je vysoky, aj pre dospeleho nie to este pre dieťa. Nepik nejaké energeťáky?
Vieš čo, ja som bola na preventívke a namerali mi taky tlak, že dovi dopo nejakých 152/95, v živote som taký tlak nemala, skôr mam problém, že mám nízky! Stalo sa mi to na gynde aj u všeobecného, cítila som sa v pohode, nebolo mi zle alebo tak! A necítila som sa ani nejako v strese! Neviem, doma som už mala zasa nízky, ako zvyčajne! A muž keď ide na preventívku, ten tiež ma tlak strašne vysoky u dr a doma normálne, neviem cim to je
@anna777115 Keď bol na preventívnej bol predtým v škole, možno tajne??? Ale doma ho s energetákom nevidím, nemôžem vylúčiť, že mimo školy si nedá
Dnes energeťák určite nemal. Dlhšie aj spal na raňajky mal rožky so šunkou a bol pod dohľadom.
U mamy mal 136/77 , strašne má zmeny v tom spodnom tlaku.
Na preventívnej v strese bol, puberťák...
@lenka2710
@anna777115 pýtala by si nejaké vyšetrenie?
Ja sa roky liečim na tachykardiu a mam roky lieky. Ja by som to premeriavala taky týždeň ráno, večer v kľude nech si zo 15minut posedi predtým. Tlaky si zapisuje. Ak by musel k Dr budú sa pýtať. Možno by som pridala magnézium. Ak sa to nezmení, vystrenie u internista by nebolo na škodu. Len nedávať najavo tvoje obavy,aby sa to neprenieslo na chlapca lebo automaticky mu tlak vybehne len čo zbadá tlakomer.
Nemá "syndróm bieleho plášťa"? Môj najstarší mal na preventívke ako 13 alebo 15 ročný ten horný tlak 150, spodný si nepamätám. Poslala ho na kardiológiu vzhľadom na rodinnú anamnézu (zo svokrovej strany sú všetci kardiaci a majú vysoký tlak, aj muž sa od 29r. lieči na vysoký tlak).
Syn mal 24hodinový holter a tlak mal v poriadku. Tak to lekárky - aj kardiologička aj detská uzavreli ako syndróm bieleho plášťa.
A teraz môj syn študuje medicínu🙈😀
Meraj mu pravidelne tlak, trikrát za sebou a priemer si zapisuj.
Ak bude dlhodobo vyšší alebo bude moc skákať, poradila by som sa s interným lekárom alebo kardiologom.
prosím ťa, hlavne nič nediagnostikuj, pretože google povedal... Môže mať pokojne aj syndróm bieleho plášťa.
@esterlady to mám aj robiť a zapisovať ten tlak predbežné máme prísť takto p 2 týždne v piatok znovu na premeranie.
Syndróm bieleho plášťa je to že sa bojí lekárov @tiezjedna , inak je strasný pohoďák, nestresuje ani nad monitorom? Na preventívnej bol trochu rozhodený a tlak mu merala keď už bol vyzlećený.
Treba sledovat ten tlak pravidelne merať. Ten spodny je ok ten prvý je na dieťa vysoky.120/80 je prijateĺny. Tie, deti si ničia zdravie, fajcenim a energeťákmi. Treba sa s nim porozpravat. Premeraj mu tlak keď je cez vikend doma a máš ho pod dohĺadom a cez tyžden keď chodí do školy. Tlak meraj keď je dlhšiu dobu v kĺude v sede....
Takyto vysoky tlak sa diagnostikuje, ako hypertenzia 2 stupňa. Ten systolický tlak je, na dieťa vysoký a žiadny syndrom " bieleho plášťa" nemože sposobyť takuto výšku u 15 ročneho dieťaťa.
@anna777115 aj mne sa zdá vysoký ako som písala. Mám si o tie 2 týždne pýtať vyšetrenia? Veď to EKG nie je až taká záťaž na zdravotný systém.
Myslíš si že to indikuje konzumáciu energetakov, alebo fajčenia. Osobne som u neho energetak nevidela a od fajčenia by napachlo oblečenie
Tak, teraz je už tabakove fajcenie klasickych cigariet nie "in" , takže nemusíš zacítiť Treba jednoznačne odsledovať ten tlak počas tych dvoch tyždňov a zapisuj si namerane hodnoty. Uvidíš ,aky postoj k tomu zaujme pediater a podĺa toho sa zariadiš.
Dcére vždy berie krv a nosíme moc.Tlak mohol mať vyšší zo stresu, ale občas mu ho meraj
@anna777115 Ďakujem, samozrejme merať mu to budem, aj on je o tom informovaný, len to budem musieť urobiť tak aby nebol v strese😀
@luccija V rámci preventívnej, alebo má tiež dcéra problém s tlakom? Nám krv nebrala, aj som si myslela, že by mohla
Inak muž bol na prehliadke zo zamestnania to má 47 rokov a je fajčiar žial a tlak mal 130/80 a to má stále ja mám ten tlak nižší 120/65
@luccija Takyto namerany tlak, ne je zvýšeny zo stresu. To, by sa muselo jednať o dlhodobý stres, strach, stavy uzkosti...Pri takejto nameranej hodnote, treba vykonať za sebou tri merania, aby sa vylučili nejake nezrovnalosti.Pri, nahlej stresovej situacii, sa zvyčajne zvýši pulz...
@lenka2710 vola sa to syndrom bieleho plasta. Tlak vysoky len pri doktorovi.
Ten syndróm má aj iné príznaky?
Ked bol na preventivke v strese,tak su hodnoty tlaku irelevantne. Podstatne su doma v klude,to merajte. Inak problem nie su len energetaky. Ja mam 2 pubertakov doma a stale ich musim karhat za chipsy,ktorymi sa napchavaju od spoluziakov
My to doma nekupujeme,ale niektori spoluziaci/kamosi denne spraskaju balik chipsov,tak sa potom tomu zvysenemu tlaku nedivim.
Ja ani neviem, či je to oficiálna diagnóza alebo sa to len tak povie. Prosto, pri návšteve lekára sa necíti komfortne, je to pre neho stres, reaguje zvýšeným tlakom.
Ak má stres z merania tlaku, možno by ten 24 hodinový holter správne nameral.
Normálne na prevencii berie krv či nie je anemicka atď, moc...nie tlak má dcéra dobrý.Aj pohodak a kludas moze byť vnútorne nervozny.Aky máš tlakomer?tie na zápästie nie sú presne a meraj 3 x po sebe a priemer ráno, večer v kľude, správne položená ruka atď...

prečo by si nemala veriť lekárovi... hádam vie lepšie ako my tu na mk...
syn ešte niečo podrastie, zas to nemá tak málo...