Je to alergia na laktózu?

evulilik
18. mar 2013

Je to alergia na laktózu ?? Dcérka od narodenia odmietala akékoľvek UM je kojená.. Máme problém s jedením. Začala som jej dávať jogurt. Prvý krát - sabi biely zjedla polku a po pár minutach sa povracala , 2x to bol dnes sabi čerešňový kedže som myslela že na tamten si robila odpor a preto sa pozvracala. Teraz jedla (na ňu) celkom slušne nevypľúvala - no znova sa do 10 min po zjedeni pozvracala. V minulosti som jej dala 8 ml polotučného kravského mlieka vtedy bez reakcie okrem toho že jej nechutilo .. Keď jej dám len 3-4 lyžičky jogurtu tak je to bez reakcie. Tak neviem či zvracia z odporu alebo z alergiena laktózu. Je potrebne oboznámiť lekárku čo najskôr aby sa alergia dala riešiť alebo stačí na ďalšej poradni o 2,5 mesiaca ?? Ďakujem

tinki
18. mar 2013

@evulilik Ahoj, existuje intolerancia laktózy a alergia na bielkovinu kravského mlieka. Ak by mala intoleranciu laktózy, tak by mala broblémy s bruškom a stolicou a už by sa to prejavovalo aj pri dojčení, lebo aj materské mlieko obsahuje laktózu.
Alergia na bielkovinu kravského mlieka je bežná u malých detí, môže sa prejavovať nechutenstvom ale aj nemusí. Spôsobuje alebo ekzémy alebo časté nádchy, alebo zápaly priedušiek, alebo u niekoho aj hyperaktivitou. U malých detí je táto alergia ťažko zistiteľná, lebo krvné testy neukazujú vždy správne hodnoty. Lepšie info o tejte alergii nájdeš na linku, ktorý ti pripojím..
Najlepšie ako môžeš zistiť, či tvoje dieťatko zle znáša mlieko je, že vynecháš z jej stravy všetko s obsahom mlieka, mliečnej bielkoviny, vrátane pečiva, syrov, mliečnych výrobkov a vydržíš tak aspoň dva až tri týždne a potom jej dáš do stravy niečo s obsahom mlieka a sleduješ reakciu. Takto najskôr zistíš, či jej to mlieko vadí alebo nie.
Nie je to celoživotná alergia, čím skôr sa podchytí, tým skôr sa z toho môže dieťatko dostať.TAkže v podstate to nepotrebuješ mať potvrdené doktorom, lebo lieky na to aj tak nie sú.

https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/alergia-na-mliecnu-bielkovinu-kravskeho-mlieka/

tinki
18. mar 2013

@evulilik skús jej dávať najprv activiu, alebo také ľahšie jogurty. Tie plnotučné sú troška ťažké..Ak nemá príznaky, ktoré som ti hore popísala.
Dávaj jej po troške, možno si potrebuje len zvyknúť na novú chuť

geenna
18. mar 2013

@evulilik ahoj moja starsia tiez bola kojena od 10m som zacala davat jogurty a tiez zacala vracat ine priznaky nemala. povedala som to dr. spravila nam krvne testy a vysla intolerancia laktozy poslala nas na gastro kde nam zmenili jedalnicek a namiesto UM ktoru som zacala davat nam dali bez laktozy do pol roka sa to upravilo a potom sme presli uz postupne na jogurty atd a v pohode. Toho pol roka som davala UM specialne ktore nam dr predpisovala aj kase bez laktozy. atd. radsej by som sla k dr hned lebo ja som tiez cakala a dcera tym ze vracala pochudla. a v roku mala 8kg. dufam ze som pomohla.

evulilik
autor
18. mar 2013

@tinkijej ďakujem krásne za podrobný popis . Nechutenstvo je pre ňu viac ako priznačné málo čo zje a aj to ju musím zabávať.
Chcela by som vynechať všetko s obsahom mlieka no kojím, či to sa neráta ? Ona ani veľmi nejedáva nič z obsahom mlieka okrem pečiva ( nedávam syr - stale jej musím mixovať lebo inak nezje nič ešte aj sa pogrcá z hrudiek, tak preto,) na desiatu máme nejakú ovocnú vyživku, obed zeleninovo mäsový príkrm a večera nemliečna ryžová alebo obilninova kaša zarábaja s vodou lebo ak dám mlieko tak nezje )

evulilik
autor
18. mar 2013

@geenna ale ona nezvracia vkuse len keď jej dačo nechutí alebo po jogurte .. Ale tiež vážime malo 8,5 kg no doktorka nám to nikdy ani nespomenula hovorila že vyzerá dobre keď som jej spomenula že nechce jesť - no hej vravím si ale keby tak ona si skusila krmiť decko 1 hod. 100 ml príkrmu a robiť šaša je to dosť vyčerpávajúce ☹
Ešte sa chcem spýtať to si musela prestať kojiť a nasadiť to špeciálne UM alebo ako ??
Pôjdem v stredu k lekárke teda.

cecil36
18. mar 2013

@evulilik aj dojcenie by jej vadilo. Moj syn ma vrodenu intoleranciu laktozy a dojcenie bola jedna velka katastrofa. Krce, bolesti bruska, hnacky, plac. Dokonca materske mlieko znasal horsie ako UM. Je to preto, ze v materskom je tej laktozy viac ako v UM. A hlavne kravske mlieko by jej robilo väcsi problem ako jogurt. Takze chod k dr., ale podla mna to intolerancia nebude, skor odpor k mliecnym jedlam.

tinki
18. mar 2013

@evulilik vynechanie mlieka neznamená, že musíš prestať kojiť. Ale potom ty musíš dávať pozor na to, čo zješ. Ty musíš tiež držať nemliečnu diétu. Potom sa bielkovina kravského mlieka nedostane do mlieka. A bežné pečivo, rožky, chlieb neobsahujú mlieko..Ale ostatné treba čítať.. 🙂

geenna
18. mar 2013

@evulilik my sme kojili. Ale je pravda ze ja mlieko a ine veci moc nepijem. som alergik. Takze my sme kojili a nebol problem ale UM ked sme prechadzali sme museli davat bez laktozy.